Nominalizati Premiul Eminescu 2011

Premiul Mihai Eminescu

Premiul National de Poezie Mihai Eminescu – Opera Omnia, a ajuns la cea dea XX-a editie. Considerat unul dintre cele mai importante premii din literatura romana de dupa 1990, premiul rasplateste in fiecare an intreaga opera a cate unui poet important. Festivitatea de decernare a premiului are loc la Botosani pe 15 ianuarie.

Nominalizatii la Premiul National de Poezie Mihai Eminescu – Opera Omnia- In 2011 sunt poetii:


Ion Mircea

Cu vremea şi ochii tăi vor ajunge două mari întunecate păpădii. Mai uşor aluneci întru nemişcare dacă adormi cu faţa către cer auzind şi golurile dintre lumi. Dar ulmi cu pieliţa subţire ca în ureche la miei mestecenii de sticlă gri când se întinde-n somnul tău Etherul şi nu-l mai poţi opri. Cu vremea şi ochii tăi vor ajunge două mari întunecate păpădii. (citat pe Biblioteca alternativa)

Vasile Vlad

Atunci apare un înger de abanos, dar nu apare nici-un înger cu ochii de abanos, ci bărbatul care aşteaptă femeia, şi femeia care aşteaptă copilul, şi copilul care umflă cu un ţipăt toate speranţele, ce pornesc până departe urmărite de mânecile suflecate. (citat pe poezie.ro)

– Nicolae Prelipceanu

Poetul ironic ştie o mulţime de lucruri despre lume
şi lumea nu ştie decât puţine despre el
viaţa domnilor ce ironie strigă uneori lucidul
ironia ce viaţă murmură stins poetul ironic
nu-l căutaţi pe poetul ironic în lume
poetul ironic s-a retras din ea şi vorbeşte singur
îşi spală singur lucrurile în familia lui tristă
aţi observat ce ironic clipesc farurile în estuare
poetul ironic moare atunci când i-a dispărut
ironia de a trăi”
Poetul ironic ştie o mulţime de lucruri despre lume
şi lumea nu ştie decât puţine despre el
viaţa domnilor ce ironie strigă uneori lucidul
ironia ce viaţă murmură stins poetul ironic
nu-l căutaţi pe poetul ironic în lume
poetul ironic s-a retras din ea şi vorbeşte singur
îşi spală singur lucrurile în familia lui tristă
aţi observat ce ironic clipesc farurile în estuare
poetul ironic moare atunci când i-a dispărut
ironia de a trăi.
(citat in jurnalul)


Dinu Flamand

Din turnul focului cad paznici morţi, cloşarii tenebroşi trag din săneţe - dacă ar arde ceaţa peste noi trâmbe de fum s-ar ridica în pieţe din toate cărţile de chin nescrise. După o goană spână de o noapte deasupra noastră lupii stau pe dealuri, gâfâie ceaţa-n cerul gurii şi se lasă caldă. (citat pe poezie.ro)
Ovidiu Genaru
Prin trenuri încete pe culoare strîmte cu oberlicht persoane secrete ronţăie vertebre fragile de îngeri De ce spionezi de ce critici intimitatea întunericului Genarule Eşti un Cehov de Moldova Nu prea zărim în poemele tale microbii durabili Ai eternităţii (citat in Apostrof)
Criticii Nicolae Manolescu, Mircea Martin, Cornel Ungureanu, Ion Pop si Alexandru Calinescu alcatuiesc juriul acestei editii.
Editia din acest an a Premiului Naţional de Poezie "Mihai Eminescu" pentru Opera Omnia este insotita si de editarea primelor antologii de poezie, aparţinînd laureatilor de pana acum. Este vorba despre colecţia "Poeţi laureaţi ai Premiului Naţional de Poezie "Mihai Eminescu" – Opera Omnia" la Editura Paralela 45.
Pana acum premiul a fost castigat de Mihai Ursachi (1991), Gellu Naum (1992), Cezar Baltag (1993), Petre Stoica (1994), Ileana Mălăncioiu (1995), Ana Blandiana (1996), Ştefan Augustin Doinaş (1997), Mircea Ivănescu (1998), Cezar Ivănescu (1999), Constanţa Buzea (2000), Emil Brumaru (2001), Ilie Constantin (2002), Angela Marinescu (2003), Şerban Foarţă (2004), Gabriela Melinescu (2005) şi Adrian Popescu (2006), Mircea Dinescu (2007), Cristian Simionescu (2008), si Dorin Tudoran (2009).
De asemenea, urmeaza sa fie anuntati nominalizatii la sectiunea debut, Opera Prima pentru 2010.

15 comentarii la „Nominalizati Premiul Eminescu 2011”

 1. Nominalizatii Opera Prima sunt

  premiul pentru Opera Prima.
  M. Dutescu,
  Bogdan Lipcanu,
  Sorin Despot,
  Naomi Ionica
  si Val Chimic

 2. noo, doar daca manipuleaza securitatea voturile :)) fara suparare dar ajunge sa citesti cartile. Nu e rau volumul lui Dutescu, si cred ca s-a descurcat bine ca a ajuns pana aici.

  altfel e intre Despot si Lipcanu atunci cand te uiti la ce fac cu poezia.

  Dar daca isi argumenteaza Daniel Cristea Enache si Vasile Spiridon bine optiunea my guess e ca o sa castige Naomi Ionica, daca nu, nu 🙂

  Se mai poate ca Daniel Cristea Enache sa respecte angajamentele pe care le are cu Cartea romaneasca probabil ca o sa mizeze pe Dutescu, Despot e foarte riscant iar pe ceilalti ma indoiesc ca ii poate urmari.

  Dar deja a inceput sa imi placa micul joc paranoic asa ca o sa-l dezvolt pentru maine sa il pun pe Boomlit.

 3. N-am nimic cu Mihnea cel Rau, ca nici eu nu-s cumplit, cum nici el nu-i rau…! Da, cred ca Flamand ia premiul, pe motiv de Pessoa si de Manolescu, care da tonul. Asadar, Dinu Flamand o data, Dinu Flamand de doua ori …. adjudecat! Felicitari Dinule Flamand, treaba facuta de tine cu traducerea lui Pessoa e mai importanta pentru cultura romana decit ploaia de primavara pentru agricultura romaneasca! Domnule Mihnea Cel Rau, uischiul il da cine are dreptate! Dar ca cititor ocazional de literatura romana, apropiat de fenomen prin amici, parca tot cred ca poezia optzecista e mereu impinsa la margine de gusturile cam retrograde ale propunatorilor premiului (Gellu Dorian si Manolescu?) si de gusturile unui juriu care nu a mai citit nimica dupa Prelipceanu si Ilie Constantin…! Generatiile 60 si 70 au fost alese ca niste pete de ulei care nu se pot combina cu poezia mai noua…! Ar trebui sa se spuna ca premiul Eminescu este unul al poetilor terminati ca elan poetic, atunci am avea o imagine a ceea ce inseamna sfirsit de cariera, de evolutie…! Pe cind vor fi propusi la premiul Eminescu d-alde Ion Muresan, Nichita Danilov, Marta Petreu, Ioan Moldovan, Adrian Alui Gheorghe, Iulian Tanase, Mircea Cartarescu, Ioan Es Pop sau Mircea Barsila? Ca sa dau doar citeva exemple de poeti de prim raft al momentului….!
  La premiile opera prima, m dutescu este un fel de inginer care are solutii, dar nu are suflu. Cartea lui de debut e o pastisa slaba dupa Komartin si alti citiva, pe care ii cultiva. Iertaciune daca am fost prea raspicat…!

 4. Iar la Opera Omnia as spune ca favorit este Ion Mircea. Dar fiecare dintre ceilalti nominalizati are sanse sa castige anul acesta.
  Oricum, Ori Ion Mircea ori Nicolae Prelipceanu s-ar putea sa ceara sa nu mai fie nominalizati daca nu iau premiul nici anul acesta.

  Dar ca sa reiau gluma cu securitatea, la cate ciocniri a avut Vasile Vlad cu institutia m-as mira sa poata lua premiu prea curand. Si ca sa vezi cum se leaga paranoia, inteleg ca din 78 nu a mai luat niciun premiu, ca sa vezi… cam pe cand au inceput sa fie exclus prin blocarea posturilor etc de pe unde se putea.
  Dar ca sa ne trezim, anul trecut a castigat Opera Omnia Dorin Tudoran care are destule in comun cu Vlad.

 5. …De haosuri eterne cu astri murmurind
  Nostaljic se loveste frintura mea de gind
  De unde-n Eminescu atitea Universuri…
  Atita Vesnicie… De unde-n Eminescu…

  De unde …dulce mama si grelele scrisori
  Si codrii de arama cu albastrii de flori
  De unde Catalina,de unde Catalin
  Scaldat in foc de soare Lucafarul divin

  De unde si Cezarul si plopii fara sot
  Si greco-bulgarimea, Fanarul cu iloti
  De unde lac cu nuferi, mijloc de codru des
  Si vreme ce tot vine si valuri ce tot trec.?!

  Suntem romini si punctum…zic astrii impletind
  In mreaja de vapae frinturile-mi de gind
  Din noi nascu Poetul atitea Universuri
  Atita Vesnicie…Atita Eminescu…

  11.01.2011.
  Iurie Osoianu.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.