Cum paranoia mi-a îndeplinit o dorinţă pe wikipedia

pentru şi la cererea lui Guru K

Acum 10 ani m-am trezit cu o pagină personală pe Wikipedia. Mult timp nu i-am dat mare importanţă pentru că îmi era egal ce scria acolo mai ales că nu se intersecta deloc cu lucrurile pe care le găseam eu de făcut. De la primele festivaluri de poezie la care am fost invitat, pagina respectivă a început să mă încurce. Orice discuţie pomenea descrierea mea de pe site-ul respectiv şi, mai devreme sau mai târziu, cineva îmi spunea “dar tu eşti şi pe wikipedia”, ca un argument în discuţia despre poezie. Cineva a avut ideea justificată să şteargă destul de repede descrierea poveştii mele cu poezia de pe varianta în limba română a site-ului (vezi foto) şi abia atuwikinci am realizat ce uşurare este să nu mai fie nevoie să te raportezi la varianta de dicţionar a lucrurilor pe care le faci. Aşa am ajuns să le scriu celor care se ocupau de varianta în limba engleză a site-ului (unde pagina referitoare la mine încă mai apărea) ca să îmi şteargă descrierea pentru că nu sunt aşa important încât să apar acolo. A durat câteva luni până când cineva mi-a răspuns că lucrurile nu se fac aşa pe site-ul lor şi că pot să şterg eu însumi pagina, dar că editorii pot să o reposteze dacă vor hotărâ că se potriveşte regulilor site-ului.

wiki-shirtCum nu am pasiuni pentru făcut lucruri degeaba am lăsat-o baltă şi pe undeva pe la sfârşitul lui 2014 cineva mi-a spus că pagina respectivă era propusă pentru ştergere. Trecuseră 8 ani de când cerusem eu însumi lucrul ăsta aşa că am intrat să văd ce se întâmplase între timp. Cel care mă atenţionase mi-a spus, “vezi, dacă te-ai luat de SRI?!”. Oricât m-ar fi flatat genul ăsta de paranoia, parcă nu îmi era suficient să îmi închipui că ironiile mele legate de cultul personalităţii aprins în jurul fostului şef al serviciului secret românesc în România Literară ar fi contat în felul ăsta. De fapt, cum paranoia e un alint profesional atunci când îţi faci treaba cu poezia, m-am distrat un pic urmărind paginile pe care le mai modificase editorul care îmi ştergea istoria de pe wiki (cred că îl chema Biruitorul sau poate inventez pentru că scriu din memorie), de la Basarabia la chiar profilul fostului şef Serviciului Român de Informaţii, dar mica teorie a conspiraţiei a dat de greu atunci când mi-am dat seama că se întâmpla exact ceea ce îmi doream de când publicasem a doua carte de poeme.

Ceea ce se întâmplase era foarte simplu, cum nu mai primisem niciun premiu de când debutasem şi nici nu mai adăugase nimeni legături la proiectele mele din ultimii 5 ani, persoana mea nu se mai potrivea cu regulile de relevanţă wiki şi am fost propus pentru ştergere. Pentru mine a fost de parcă mi-aş fi primit viaţa înapoi, ca într-o utopie marxistă pentru subsemnatul analfabet. De acolo, totul era posibil şi nicio istorie de dicţionar nu îmi mai spunea cine sunt şi ce am făcut.

P.S. Încercând să găsesc detalii despre povestea de mai sus am descoperit că mulţumirea mea legată de profilul şters nu e întreagă pentru că toată povestea apare în varianta esperanto a wikipedia. Sper că o să dispară încet încet şi de acolo de la sine pentru că în esperanto chiar nu ştiu să le scriu editorilor. wiki2

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.