Cărturești celebrează 24 de ani de existență și 15 ani de excelență în literatură europeană la Timișoara. Dar evenimentele de pe 23 noiembrie sunt în toate librăriile rețelei pe 22.
Librăriile Cărturești Timișoara vă invită sâmbătă, 23 noiembrie, de la ora 18, la Cărturești Mercy, la evenimentul de celebrare a 15 ani de la lansarea Premiului Uniunii Europene pentru Literatură și 24 de ani de existență Cărturești (sărbătorit oficial pe 22 noiembrie).
Cu această ocazie, aveți șansa de a-i întâlni pe filosoful și scriitorul bulgar Todor Todorov, al cărui roman „Hagabula” a primit mențiune specială la ediția din acest an a EUPL, și pe scriitorul de origine sârbă Bojan Krivokapić, nominalizat la aceeași ediție. Evenimentul va fi moderat, în limba engleză, de scriitorul Radu Pavel Gheo, și este organizat cu sprijinul EUPL*.
Participarea la eveniment este gratuită, în limita locurilor disponibile.
*Premiul Uniunii Europene pentru literatură este o inițiativă anuală lansată în 2009 pentru a-i recompensa pe cei mai buni autori europeni noi și pentru a celebra diversitatea lingvistică și excelența literară în țările participante la programul „Europa creativă”.
Despre invitați:
Bojan Krivokapić s-a născut în 1985 și deține o diplomă în Literatură Comparată de la Facultatea de Filosofie din Novi Sad. A publicat două romane (Primăvara e pe drum în 2017 și Villa Fazanka în 2023), o colecție de povestiri (Fugi, Lilith, demonii se împiedică și cad în 2013) și două volume de poezii (Zborul gândacului în 2014 și Cuibul unui băiat în 2019). A primit mai multe premii pentru povestirile și poeziile sale în fostele state iugoslave (Premiul „Ulaznica” în 2011, Premiul „Đura Đukanov” în 2012, Premiul „Mak Dizdar” în 2013, Premiul „Lapis Histriae” în 2021, Premiul „Biber” în 2021, Premiul „Milutin Uskoković” în 2021 și Premiul „Laza K. Lazarević” în 2022), precum și Premiul „Edo Budiša” pentru colecția sa Fugi, Lilith, demonii se împiedică și cad și Premiul „Mirko Kovač” pentru cea mai bună carte scrisă de un autor tânăr din Croația, Bosnia și Herțegovina, Muntenegru și Serbia pentru romanul său Primăvara e pe drum. Proza și poezia sa au fost traduse în maghiară, albaneză, engleză și macedoneană, iar cărțile sale au fost publicate în Italia, Germania și Slovenia. Este activ în viața literară din Serbia de peste un deceniu, iar pe lângă scris, predă scriere creativă și lucrează ca editor. Locuiește în Novi Sad, Serbia.
Todor P. Todorov (1977, Sofia) este un filosof și scriitor bulgar de ficțiune. Todorov vorbește fluent engleza și germana. Este autorul a două colecții de povestiri și al unui roman: Povești pentru copii melancolici (2010), Întotdeauna noaptea (2012) și Hagabula (2022). Romanul său Hagabula a primit Premiul Național de Literatură pentru romanul anului 2022, oferit de Fondul Național „13 Secole Bulgaria”, cel mai prestigios premiu literar din Bulgaria; printre câștigătorii anteriori se numără Georgi Gospodinov cu Refugiu în timp (2021). Hagabula a fost nominalizat pentru Premiul Uniunii Europene pentru Literatură (https://www.euprizeliterature.eu/), unde a primit o mențiune specială. De asemenea, a fost nominalizat pentru premiul literar Helikon, premiul pentru ficțiune Kultura și premiul literar Pen. Revista literară Writeresque (Nottingham, Marea Britanie) a publicat un fragment tradus din acest roman.
Radu Pavel GHEO (n. 1969) a absolvit în 1994 Facultatea de Litere a Universităţii de Vest din Timişoara, după care a lucrat ca profesor, redactor radio şi redactor de revistă în Iaşi şi Timişoara. În 2001 emigrează în Statele Unite, dar revine în ţară după un an. În perioada petrecută în SUA a muncit ca vânzător la un fast-food, la un magazin alimentar şi la o librărie Barnes & Noble, iar experienţa americană e relatată în priză directă în volumul Adio, adio, patria mea cu î din i, cu â din a. A publicat până în prezent volumele Valea Cerului Senin (Athena, 1997), Despre science fiction (Omnibooks, 2001; Tritonic, 2007), Adio, adio, patria mea cu î din i, cu â din a (Polirom, 2003; 2004; 2013), Românii e deştepţi. Clişee mioritice (Polirom, 2004; 2006; 2014), Fairia – o lume îndepărtată (Polirom, 2004; 2016), DEX-ul şi sexul (Polirom, 2005; 2016), Tovarăşe de drum. Experienţa feminină în comunism (coord., cu Dan Lungu, Polirom, 2008), Numele mierlei (Polirom, 2008), Noapte bună, copii! (Polirom, 2010; 2017), Disco Titanic (Polirom, 2016; 2022), Un drum cu Ceapă (Polirom, 2020). În 2003 a devenit membru al Uniunii Scriitorilor din România, iar în 2005 membru al PEN Club România.
Petrecerea Cărturești la București X2
❝I think we should be l̴e̴a̴v̴i̴n̴g̴ partying now.❞ își prefațează rețeaua de librării evenimentele din seria 3, 2, 1… acțiune!
.
Scena 1, dubla 22: 22 noiembrie 2000. Se deschide prima librărie Cărturești, pe str. Edgar Quinet din București. Nicoleta și Șerban fac cu mâna primilor clienți din locul în care astăzi ne zâmbesc Vlad Niculescu & Paul Simula, prin vitrina proaspăt pictată a librăriei de carte engleză Cărturești&friends.
Scena 2, dubla 13: Emoție, agitație și încântare. Se deschide Cărturești Verona și, treptat, noi spații întâmpină cititorii: clădirea de la numărul 15 și grădina de vară din spatele librăriei.
Scena 3, dublele 5 – 10: Salutăm pentru prima dată cititorii din Iaşi, Timişoara, Cluj, Constanţa, Suceava, Braşov și Arad.
Scenele 4-23: Numărăm 55 de librării, în țară și în Republica Moldova, sute de evenimente în fiecare an, zeci de mii de cititori de-a lungul timpului petrecut împreună. Suntem recunoscători și ne pregătim să filmăm o nouă scenă, la 24 de ani, anunță librarii.
… și dans
Scena 24, dubla 22: Pe 22 noiembrie Cărturești aniversează 24 de ani și vă mulțumim că sunteți în continuare, cu noi, pe același platou de filmare. Uneori tragem puține duble, dar avem multe scene memorabile și numeroase cadre de pus în ramă – orele petrecute pe fotoliile librăriei, cufundați într-o carte abia descoperită pe raft, pianina răsunând melodios în Salonul englez sub îndrumarea mâinilor pricepute ale câte unui cititor, dansul grațios printre cărți, discuțiile înflăcărate de la evenimente, săruturile furate printre rafturi, întâlnirile fericite cu alți cititori, cu librarii care ne-au devenit prieteni sau cu autorii preferați.
Vă așteptăm alături de noi pe 22 noiembrie pentru a sărbători cu: prosecco, biscuiți, recomandări și voie bună;
50% reducere în librării, la a doua carte cumpărată, în baza Buletinului de Cărturești, la toată oferta de carte în limba română și limbi străine;
20% reducere online, pe carturesti.ro, la toată oferta în stoc, în baza codului de reducere CARTU24 (promoție valabilă în perioada 18-24 noiembrie);
*Promoțiile nu se cumulează cu alte reduceri existente în librării.
Meet & greet cu creatori de conținut care iubesc cărțile și lumea Cărturești: @iuanateodora, @4fara15, @maracalli, @bogdyt, @bookstopia, @lavinia.g.olaru, @__marialuana, @adde_k, @azi_citim, la Cărturești Verona.
Programul arată așa:
19:00: Sesiune de Q&A cu booktokerii și creatorii tăi de conținut preferați invitați la petrecere
Gazdele serii: Cristina Alexandrescu și Crăița Ciobotaru (echipa de Marketing & Social Media Cărturești).Later edit: Locurile au fost ocupate, astfel că am închis formularul de înscrieri.
Participarea la eveniment este liberă, în limita locurilor disponibile, dar necesită înscriere, aici: https://forms.gle/VhD3BVvqbpVAbNaM7
20:00 – 22:00: Party alături de booktokerii preferați și DJ Sorbetzel
Dresscode: te provocăm să te lași inspirat de autoarea, autorul sau personajul literar preferat în alegerea outfitului pentru petrecere
Cocktail-urile serii vor fi și ele inspirate din cărți.
În plus, tot în seara de 22 noiembrie, vă invităm în librăria Cărturești Modul la ultima ediție Poetic Hub din acest an; o ediție specială, în care sărbătorim prin poezie 24 de ani de Cărturești cu Anca Ioana Câdă, Răzvan Țupa, Mina Decu, Ana Săndulescu, Alexandru Codruț Ivașcu, Simona Petrișor, Cristian Gălățanu, Miruna Romanciuc, Ioana Bojincă, Alexandra Pancu și Flavia Dobrescu într-un eveniment înc are invitatele sunt Ramona Boldizsar (Cartex), Irina Francisca Ion (Cenaclul Visceral) și Cristina Munteanu (Editura pentru Artă și Literatură) într-o discuție moderată de Carmen Florea. Recital muzical Bogdan Tănăsescu.
Grafica aniversării de 24 de ani Cărturești este realizată de Ștefan Vasilachi.