Lansare de carte si repetitie cu public Andrei Serban

Repetiție deschisă cu Lear, precedată de lansarea volumului „Shakespeare – textul ca partitură de joc” de Ana Maria Narti
Vineri, 6 iulie, prefațând repetițiile deschise cu noua variantă a spectacolului LEAR de W. Shakespeare pus în scenă de Andrei Șerban, Fundația Culturală „Camil Petrescu” – revista „Teatrul azi” lansează volumul SHAKESPEARE – textul ca partitură de joc de Ana Maria Narti.
Cu acest prilej, Teatrul „Bulandra” va găzdui, la ora 18.45, în foaierul Sălii „Toma Caragiu”, o întâlnire cu autoarea cărții și cu marele regizor – întâlnire stând sub semnul prieteniei care îi leagă și al viziunii lor novatoare asupra textelor shakespeariene.
Lansarea va fi urmată de o sesiune de autografe. Repetiția cu public este programată la ora 19.30.

***

Aş recomanda unui tânăr regizor începător să găsească o colaboratoare pe măsură, cum Narti a fost pentru mine, care să-l ajute să descifreze textul şi să pună astfel baza pregătitoare, atât de necesară, înaintea oricărui spectacol shakespearian; ajutor fără de care un regizor îşi ia acelaşi risc comparativ cu al unui dirijor care se urcă la pupitru, în faţa unei orchestre, fără să fi studiat partitura. Pentru Shakespeare e nevoie să te pregăteşti, şi preferabil e să nu fii singur.

Tot ce are loc în teatrul lui Shakespeare e o metaforă – şi scopul pentru care Ana Maria Narti a scris această carte este să ne convingă pe toţi de necesitatea şi urgenţa de a înţelege această metaforă.
Andrei Șerban

Semnând cronică de teatru şi film, în anii ’60, pentru revistele Contemporanul şi Teatrul, Ana Maria Narti s-a numărat printre primii jurnalişti care au consemnat apariţia promiţătoare pe scena teatrală bucureşteană a studentului debutant Andrei Şerban. A colaborat cu acesta, pregătind analizele de text în vederea spectacolelor. Din România până în Finlanda şi din Franţa până în SUA, colaborarea lor a dat naştere unor experimente teatrale diverse. În 1970, a cerut azil politic în Suedia, specializându-se treptat în comentariul politic. A semnat, timp de peste douăzeci de ani, o rubrică în pagina editorială a celui mai mare cotidian suedez, Dagens Nyheter. A publicat şase cărţi în suedeză. Începând cu anul 1999, a fost membră a Parlamentului suedez, din partea Partidului Liberal.

Ana Maria Narti este autoarea volumelor Medeea lui Andrei Şerban (2007) şi Fiare, îngeri şi martiri. Însemnări despre seducţia totalitară (2010), publicate de Fundaţia Culturală „Camil Petrescu”.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.