Joi, 3 decembrie, de la ora 19.00
Otherside
Editia 114 din
Poeticile Cotidianului
Sezonul X
îți propune
Taușance & Residend Poet
+
Revista la PLIC cu Asociaţia Oberliht (Republica Moldova)
Seara de poetici se anunță foarte încărcată. Tăușance, poetul pentru care poezia se citește și se spune și nu se publică, Andrei Ruse, un scriitor pentru care poezia și romanul ies de pe hârtie și agață zonele video și nu numai și o nouă revistă de la Chișinău vor fi în Otherside pentru a se întâlni cu publicul bucureștean.
Un eveniment prezentat de răzvan țupa.
Vlad Tăușance s-a nascut in 10 iulie 1979, la Timișoara și este unul dintre cei mai active scriitori din underground-ul literar de azi. Scrie poezie, proză și teatru dar încă nu a debutat cu un volum personal. A urmat cursurile Facultatii de Stiinte Politice la Universitatea Bucuresti. A fost barman, DJ, PR, voce de radio, facilitator comunitar, consultant in comunicare, bucatar de circumstanta, scenarist și, în cea mai mare parte a timpului, jurnalist.
Resident poet este la această ediție Andrei Ruse cu videopoemele prezentate la editia poeticilor cotidianului de la Berlin și fragmente din romanul său în lucru MDMA16.
Revista la PLIC este o publicaţie cu caracter interdisciplinar şi experimental care îşi propune să reflecte tendinţele artistice şi literare ale tinerilor din Republica Moldova şi totodată să răspundă într-un mod potrivit cititorului tînăr.
La baza sa se află principiul partajării colective a cunoştinţelor şi experienţei atît de semnificative pentru formarea unui discurs critic în sînul unui sistem corupt în plină expansiune. Marcat de politici populiste, provocări şi abuzuri, acesta marginalizează din ce în ce mai mult rolul unor platforme publice de exprimare liberă şi comunicare, descurajînd atitudinea civică în favoarea inducerii unor atitudini caracteristice consumatorilor fideli şi obedienţi.
Revista la PLIC stimulează comunicarea între diverse grupuri de creatori dar şi între exponenţi ai altor domenii precum sînt sociologia, antropologia, arhitectura şi urbanismul, politologia, economia şi altele, insistînd pe rolul şi importanţa artei într-o societate multiculturală ce se confruntă cu provocările unei lumi din ce în ce mai globalizate.
Identificarea, punerea în discuţie şi vizualizarea creativă a unor procese sociale importante constituie centrul redacţional de atenţie, astfel încurajîndu-se luarea de poziţie şi atitudine activă din partea autorilor dar şi întelegerea artei în sensul activ, drept mediu, care ar fi capabil să producă scurt-circuite în cadrul unei societăţi fragmentate din punct de vedere politic şi subdezvoltate din punct de vedere economic, precum şi să provoace atenţia cititorului/publicului, oferindu-i noi piste şi perspective de interpretare a cotidianului.
Revista la PLIC nu este doar o publicaţie tipărită – ea se vrea un generator de evenimente (lansări, recitaluri, expoziţii, etc.) care vor permite publicului să participe la configurarea caracterului său.
Vladimir Us
Asociaţia Tinerilor Plasticieni din Moldova Oberliht (http://oberliht.org.md/oberliht.html) este organizaţie neguvernamentală, neafiliată politic, constituită ca Organizaţie Obştească de Tineret, care urmăreşte beneficiul public.
Grupul Oberliht este reprezentat de cei mai talentaţi tineri artişti, în palmaresul cărora se regăsesc participări la proiecte de grup şi personale, naţionale şi internaţionale şi care sunt, de asemenea, semnatarii unor lucrări premiate.
Prin proiectele realizate, Asociaţia Oberliht a promovat un număr mare de artişti, scriitori şi activişti culturali din Moldova şi din străinătate, impunându-se ca o Asociaţie de creaţie profesionistă. În particular, în cazul unor sponsorizări, acestea au fost administrate cu competenţă, în temeiul unor proiecte articulate pe mai multe nivele.
Începînd cu 2002, Asociaţia Oberliht, prin intermediul listelor informative, şi-a propus drept scop să informeze tinerii artişti, scriitori, muzicieni, actori, cineasti etc., în sensul dezvoltării profesionale a acestora. Lista [Oberlist] (cultura tinerilor, artă şi politici culturale) reprezintă primul şi unicul portal informaţional din Moldova în domeniul artei şi culturii, oferind o premisă pentru colaborări la nivel european. Mai multe despre [Oberlist] găsiţi aici: http://idash.org/mailman/listinfo/oberlist.
Din decembrie 2007, Asociaţia Oberliht, în parteneriat cu Revista Stare de Urgenţă, începe să editeze Suplimentul Oberliht - un spaţiu de 4 pagini A3 dedicat artei şi culturii contemporane din Moldova: http://oberliht.org.md/stare_de_urgenta.html.
Asociaţia Oberliht publică cu regularitate cataloage, broşuri şi pliante despre activitatea tinerilor artişti.
Proiectele realizate de asociaţie sînt de cele mai multe ori interdisciplinare, încurajînd colaborarea între artisti, scriitori, arhitecti, muzicieni, cineasti, curatori şi operatori culturali din Moldova, Romania si alte tări europene.
Lista extensivă a proiectelor realizate de Asociaţia Oberliht poate fi descărcată la acest link: http://oberliht.org.md/Oberliht/Oberliht_proiecte_ro.pdf