Zilele Muzeului Taranului 9 – 18 septembrie, la Muzeul National al Taranului Roman
Reper al sarbatorilor mari in lumea taraneasca – fara cruce tot omul e pierdut –, Inaltarea Sfintei Cruci recupereaza fragmentar spatiul sacru si ne aduce aminte de puterea crucii se arata intr-un comunicat al Muzeului.
De Ziua Crucii – dar si inainte, si dupa – din 9 pana pe 18 septembrie, la Muzeul National al Taranului Roman, Zilele Muzeului Taranului inseamna expozitii, Targul iconarilor si al mesterilor cruceri, ateliere, oale, vase si ulcele, muzici vechi si muzici noi.
Mesteri iconari si cruceri vor petrece zilele de 9, 10 si 11 septembrie, de la zece dimineata pana la sase seara in curtea Muzeului. Vor mai fi si targui icoane, izvoade, pristolnice, pecetare, miniaturi, ingeri tesuti, troite si cruci.
Anul acesta, se redeschide seria „Portrete / ateliere”, inceputa de MTR in 2003. Corina Petculescu, iconar, si Paul Balaci, crucer din satul Salcia, vor pune in discutie prin atelierele lor mobile, istoria unor mestesuguri reconstituite si recontextualizate, ce tin de o buna raportare la spatiul sacru.
Din 14 septembrie pana pe 21 octombrie, la Sala Foaier, are loc expozitia „Oale si ulcele”.
Din 17 septembrie pana pe 5 februarie 2012, la Sala Oaspeti, ne astepta cu sunet si rasunet expozitia „Pe aripile timpului”, realizata in colaborare cu Muzeul de Etnografie din Geneva si cu Ambasada Confederatiei Elvetiene in Romania.
Duminica, 18 septembrie, la sfarsitul evenimentului Zilele Muzeului Taranului, se iese la iarba verde, la Heresti de Girugiu, la Casa de Piatra Udriste si Cazan Nasturel Herescu, pentru vernisajul expozitiei Piatra si lutul.
Mai multe detalii privind programul Zilelor Muzeului Taranului 2011 gasiti pe www.muzeultaranuluiroman.ro.
Un gând despre „Sarbatoare la Muzeul Taranului”