VVolumul “Dragostea e pe 14 februarie” vine!

Da, VVolumul vine! „Iubirea e pe 14 februarie”, antologia editata de Andrei Ruse la Vinea e gata de tipar.
Mi-a placut ideea lui si felul in care a dus-o pana la capat. E prima antologie din ultimii ani care nu face caz de directii poetice ori de gasti si grupuri literare si isi asuma o selectie „ce mi-a placut” din ce a primit. Masa, dansul si injuraturile le primesc alaturi de el la poeticile cotidianului curand curand (dupa cum se vede-n link). Acum mai am emotii cu ce i-am spus lui… (cum o sa arate cartea in sine).
Si pentru ca l-am batut la cap cu numarul autorilor selectati si ce inseamna el, i-am ramas dator cu numarul 55. bun, plus unu (care ar fi poemul fiecarui cititor).

55 e cam anul in care Apostolul Pavel a scris Epistola catre Corinteni. (prima) exact cea care are un capitol 13 pe care il citeaza cititorii de Marin Preda:
„CAP. 13
Dragostea şi bunurile ei.

1. De aş grăi în limbile oamenilor şi ale îngerilor, iar dragoste nu am, făcutu-m-am aramă sunătoare şi chimval răsunător.

2. Şi de aş avea darul proorociei şi tainele toate le-aş cunoaşte şi orice ştiinţă, şi de aş avea atâta credinţă încât să mut şi munţii, iar dragoste nu am, nimic nu sunt.

3. Şi de aş împărţi toată avuţia mea şi de aş da trupul meu ca să fie ars, iar dragoste nu am, nimic nu-mi foloseşte.

4. Dragostea îndelung rabdă ; dragostea este binevoitoare, dragostea nu pizmuieşte, nu se laudă, nu se trufeşte.

5. Dragostea nu se poartă cu necuviinţă, nu caută ale sale, nu se aprinde de mânie, nu gândeşte răul.

6. Nu se bucură de nedreptate, ci se bucură de adevăr.

7. Toate le suferă, toate le crede, toate le nădăjduieşte, toate le rabdă.

8. Dragostea nu cade niciodată. Cât despre proorocii – se vor desfiinţa ; darul limbilor va înceta ; ştiinţa se va sfârşi ;

9. Pentru că în parte cunoaştem şi în parte proorocim.

10. Dar când va veni ceea ce e desăvârşit, atunci ceea ce este în parte se va desfiinţa.

11. Când eram copil, vorbeam ca un copil, simţeam ca un copil ; judecam ca un copil ; dar când m-am făcut bărbat, am lepădat cele ale copilului.

12. Căci vedem acum ca prin oglindă, în ghicitură, iar atunci, faţă către faţă ; acum cunosc în parte, dar atunci voi cunoaşte pe deplin, precum am fost cunoscut şi eu.

13. Şi acum rămân acestea trei : credinţa, nădejdea şi dragostea. Iar mai mare dintre acestea este dragostea”

Si ziceam ca este „cam” anul acela pentru ca asa spun unii. Alte surse spun ca ar fi vorba despre anul 56 (ba chiar 57, dar sa nu divagam), dar nu neaparat de asta o sa ma leg pentru poemul in plus prevazut de fiecare exemplar al antologiei.

Si ca sa ma intorc la +1 de dupa 55 de autori selectati, un +1 despre care spuneam ca este rezervat fiecarui cititor, mie imi place faptul ca 56 de persoane au semnat declaratia de independenta a Statelor Unite. Dar e numai o interpretare a mea. Cu sau fara ea VVolumul vine(a)!
iubirea14_001.jpg

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.