Cine pune România pe harta celor mai bune 50 de pizzerii din Europa

Clasamentul european al celor mai bune pizzerii pentru 2024 are o prezență românească. Pizzeria Zano din Iași ocupă locul 49 în Europa conform ghidului 50 Top Pizza 2024. Decernarea trofeului a avut loc în cadrul unui eveniment organizat ieri, 13 mai, la Madrid, arată un comunicat.

Pe primul loc este Napoli On The Road, de la Londra, urmată de Sartoria Panatieri din Barcelona și Via Toledo Enopizzeria din Austria. 50 Top Pizza realizează clasamente cu pizzerii și pizzaioli și organizează evenimente în cadrul cărora se reunesc actorii importanți ai domeniului. Inspectorii și curatorii 50 Top Pizza sunt independenți și fac vizite anonime neanunțate, nedezvăluindu-și calitatea nici după părăsirea locației.

Pentru că tot vorbim mereu de premii le poezie, uite cum procedează oamenii cu pizza pentru topul lor. Clasamentul anual 50 Top Pizza stabilește o ierarhie având în vedere criterii cum ar fi:

  • pizza – care e important să fie pe cât de gustoasă, pe atât de sănătoasă și să conțină doar ingrediente cu origini italiene controlate, cum sunt sosul din roșii din soiul San Marzano sau mozzarella fior di latte;
  • serviciile – modul în care personalul servește și prezintă pizza;
  • atmosfera – aspectul locației și starea pe care o transmite clienților;
  • meniul – structura și băuturile, vinuri și sortimente de bere care se potrivesc cu pizza.

Zano este rodul colaborării dintre un antreprenor local și un pizzaiolo italian, Giovanni Santarpia.

Conform 50 Top Pizza, pizzaiolo Giovanni Santarpia, originar din Florența, oferă un simbol al rețetelor autentice napoletane. Pizza sa folosește un aluat moale, cu o crustă pronunțată, iar toppingurile se concentrează pe cele clasice, revizuite într-o cheie contemporană.

Titulatura de pizzaiolo desemnează un bucătar care se ocupă exclusiv de prepararea pizzei, este echivalentul “chef”-ului, dar pentru pizza. Acesta este specializat în alegerea ingredientelor, realizarea sosului de roșii, a topingurilor și coacerea în cuptor, fiecare etapă fiind crucială. Aluatul original de pizza napoletană folosește doar patru ingrediente – apă, făină sau amestecuri de făină alese cu grijă, drojdie și sare – și este dospit timp de 48 de ore, explică ieșenii.

Ceremonia a arătat așa:

Conform 50 Top Pizza, Zano este “… inspirat de pizzaiolo Giovanni Santarpia, care a realizat meniul și supraveghează dezvoltarea unei echipe foarte motivate de tineri români. Pizza este dospită cu grijă, având o crustă moale, pronunțată și condimentată conform tradiției italiene, dar și bine coaptă; primul lucru pe care îl observi este aroma care te teleportează pe aleile din Napoli. Asocierea vinurilor și a berilor adaugă o notă de divertisment. Atmosfera este foarte caldă și primitoare, serviciul plăcut și bine organizat pentru a crea  o experiență grozavă.” arată declarația originală 50 Top Pizza.

“Ținem foarte mult să oferim o pizza autentic napoletană, în variante diverse, care respectă cu fermitate rețetele originale, într-o atmosferă caldă și primitoare care, dincolo de savoarea din pizza, să completeze un moment special de răsfăț, relaxare și inspirație din viața celor care ne trec pragul.”, explică Alex Gafițianu, manager Zano.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.