Câștigătorii BIEFF.14 au o retrospectivă specială la Timișoara

Cea de-a 14-a ediție a Festivalului Internațional de Film Experimental București – BIEFF s-a încheiat duminică, pe 29 septembrie, cu ceremonia de premiere a celor mai bune filme experimentale prezentate anul acesta în cele trei secțiuni competiționale.

Ediția cu numărul 14 a BIEFF s-a bucurat de un număr în creștere de spectatori, înregistrând inclusiv proiecții sold out, urmate de sesiuni de Q&A între cineaști și public, printre care cele două proiecții ale filmului TWST / Things We Said Today, regizat de Andrei Ujică8 ilustrate din lumea ideală, în regia lui Radu Jude, Christian Ferencz Flatz şi montat de Cătălin Cristuţiu și It’s Not Me, cel mai recent film al francezului Leos Carax.

Foto: Proiecția “8 ilustrate din lumea ideală”, r. Radu Jude, Christian Ferencz Flatz (Claudiu Popescu)

Câștigătorii BIEFF.14

bluish, cel de-al doilea lungmetraj al duo-ului austriac Lilith Kraxner și Milena Czernovsky, a fost desemnat câștigătorul Marelui Premiu BIEFF 2024, în valoare de 20.000 de euro, constând în servicii de post-producție pentru următorul film, oferite de Avanpost.

În secțiunea dedicată scurtmetrajelor românești, juriul a ales să decerneze premiul pentru cel mai bun scurtmetraj românesc filmului Lucky Girl Syndrome, semnat de Raya Al Souliman. Juriul a acordat de asemenea o mențiune specială pentru concept vizual scurtmetrajului Surge of Transference a regizoarei Geo Barcan, constând în servicii de post-producție în valoare de 1000 de euro oferite de LUNO.

Like A Sick Yellowîn regia Norikăi Sefa, a obținut premiul pentru cel mai bun scurtmetraj din Competiția Internaționala de Scurtmetraja a BIEFF.

Premiul pentru cea mai bună regie i-a revenit Nataliyei Ilchuk, autoarea scurtmetrajului The Seventh Shiftun film produs independent despre lupta unei femei din Ucraina de a-și păstra integritatea în ciuda presiunilor sociale. Premiul pentru cel mai bun concept vizual a fost acordat filmului Towards The Sun, Far From The Centerîn regia lui Luciana Merino.

Juriul a ales să ofere și două mențiuni speciale care au mers către filmele Razeh-Delîn regia cineastei de origine iraniană Maryam Tafakory, și UNDR, în regia artistului de origine palestiniană Kamal Aljafari.

BIEFF continuă la Timișoara, în perioada 11 – 13 octombrie

Foto: Vladimir Nadein, curator al programului Machinima: Gamepad Filmmaking (dreapta)

BIEFF a pregătit o surpriză pentru cinefilii timișoreni, care vor putea vedea, în premieră în orașul lor, o retrospectivă specială a filmelor câștigătoare BIEFF.14, și nu numai, în perioada 11 – 13 octombrie, la Cinema Victoria din Timișoara.

Pe 11 octombrie, de la ora 18.30, timișorenii vor putea vedea scurtmetrajele câștigătoare de la BIEFF.14, iar de la ora 20.30, Marelui Premiu BIEFF 2024bluish, în regia lui Lilith Kraxner și Milena Czernovsky.

Mini-retrospectiva va continua pe 12 și 13 octombrie cu un program dedicat scurtmetrajelor românești recente, dar și cu proiecții speciale parte din programul focus Machinima: Gamepad Filmmaking.

Printre surprize se numără și lungmetrajul Grand Theft Hamlet, de Pinny Grylls & Sam Crane, și un double bill conceput ca un omagiu adus lui Andy Warhol, intitulat sugestiv Desktop Warhol, în cadrul căruia vor fi proiectate Sleep #2, în regia lui Radu Jude (prezentat în premieră internațională la Festivalul de film de la Locarno în 2024) și Empire, în regia lui Phil Solomon (2008-2012).

Proiecțiile vor fi urmate de sesiuni de discuții cu Vladimir Nadein, unul dintre cei doi curatori specializați în cinema experimental și intersecția dintre cinema și noile medii digitale care au conceput programul special Machinima: Gamepad Filmmaking.

Programul complet al retrospectivei și biletele vor fi disponibile pe site-ul Cinema Victoria începând cu săptămâna aceasta.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.