Marjane Satrapi, autoarea bestsellerurilor Persepolis şi Broderii, în România

UPDATE!!!!

Marjane Satrapi îşi amână vizita în România

Conform anunţului Institutului Francez, Marjane Satrapi nu mai poate veni în Bucureşti în luna februarie din pricina unor probleme de sănătate. Sesiunea de autografe care urma să aibă loc sâmbătă, 11 februarie, la Librăria Bastilia, se amână până când starea de sănătate a autoarei se va îmbunătăţi şi aceasta îşi va putea relua vizita în România.

Ne cerem scuze pentru disconfortul pe care această veste vi-l aduce

Editura ART vă invită sâmbătă, 11 februarie, ora 17.00, la Librăria Bastilia (Piaţa Romană nr. 5), la o întâlnire cu autoarea franceză de origine iraniană, Marjane Satrapi, şi o sesiune de autografe pe romanele grafice Persepolis şi Broderii.

Marjane Satrapi, Persepolis

Considerat un must-read nu doar pentru pasionaţii de romane grafice, Persepolis a făcut milioane de „victime” în rândurile cititiorilor din toată lumea, autobiografia lui Satrapi primind deopotrivă premii pentru calităţile artistice şi pentru umărul pus la lupta antifundamentalistă.

Persepolis este revizitarea, la persoana întâi, a copilăriei pe care Marjane Satrapi şi-a petrecut-o la Teheran, într-o familie cu convingeri de stânga, implicată în mişcări politice încă de dinainte de Revoluţia Iraniană. Urmează, repovestit prin prisma propriei experienţe, conflictul dintre Irak şi Iran, anii petrecuţi la liceu în Viena revenirea în Iran şi plecarea definitivă în Franţa, toate episoadele alcătuind, puse cap la cap, un bildungsroman.Vălul care acoperă, de regulă, sensibilele chestiuni legate de politică, religie şi istorie se ridică în cartea autoarei stabilite în Franţa pentru a face loc multor nuanţe de gri camuflate în imagini exclusiv alb/negru.

Dincolo de privirea de insider pe care o aruncă în „măruntaiele” unei lumi conflictuale, Persepolis (de)construieşte în cele aproape 400 de pagini o altă dimensiune familiarizată cu tabuul: condiţia femeii în lumea islamică. Fără să cadă în păcatul tezismului, Satrapi găseşte fomula perfectă între episoadele dramatice, umorul (de cele mai multe ori negru) şi analiza socială, fără să neglijeze ritmul poveştii.
Persepolis este autobioagrafia alb-negru a lui Marjane Satrapi, traversând graniţele dintre culturi cu luciditate şi simţul umorului.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.