Se lanseaza "Noul cinema romanesc. De la tovarasul Ceausescu la domnul Lazarescu"

Potrivit unui comunicat de presa, miercuri, 7 decembrie, de la ora 19.00, in Sala de Marmura de la Cinema Studio din Bucuresti, va avea loc lansarea volumul de studii critice Noul cinema romanesc. De la tovarasul Ceausescu la domnul Lazarescu, coordonat de Cristina Corciovescu si Magda Mihailescu, aparut recent la editura Polirom in colectia „CINEMA”. Alaturi de coordonatorii volumului, vor lua cuvintul Dana Duma si Laurentiu Damian.

Evenimentul va avea loc in cadrul celei de-a 15 editii a Festivalului International de Film Studentesc CineMAiubit, ce se va desfasura in perioada 5-8 decembrie, la Bucuresti.
CineMAiubit este cel mai vechi festival international dedicat in intregime filmului studentesc din Romania. Ca si la editiile precedente, in competitia din acest an vor intra scenariul de scurt metraj, fotografia cinematografica si afisul de film.

Volumul, aparut cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei, abordeaza productiile Noului cinema romanesc, revelind apropieri nebanuite intre ele. Noul cinema romanesc. De la tovarasul Ceausescu la domnul Lazarescu este structurat pe teme, idei si solutii prezente in mai toate productiile din ultimul deceniu si discutind despre nostalgie, modalitati de socializare, emigratie, moarte, obsesia istoriei recente, relatia parinti-copii, umor-drama, prezenta sau absenta genurilor in acceptiunea lor traditionala.
Cele zece studii critice confirma ca noua generatie de cineasti nu este una spontanee, aparuta intr-un pustiu cinematografic, si ca Noul val nu este intilnirea intimplatoare a unor personalitati care nu au nimic in comun.

Din cuprins:
Stop-cadre la masa (Mihai Chirilov) • Chemarea Occidentului (Cristina Corciovescu) • Nu misca nimeni! Noul cinema romanesc, gen (Andrei Cretulescu) • Ridem sau nu mai plingem? (Codruta Cretulescu) • Despre moarte, numai de bine (Mihai Fulger) • Portretul unui popor vegetal. Despre tema drumului (Lucian Georgescu) • Romania 2000: o poveste in spatiu si timp (Marilena Iliesiu) • Nostalgia, marile sperante si spectrul esecului (Angelo Mitchievici) • Parinti si copii (Magda Mihailescu) • Imaginea trecutului prin ochii prezentului (Marian Tutui)

Cristina Corciovescu este critic de film. Timp de aproape 20 de ani a fost redactor-sef al lunarului Caiet de documentare cinematografica si, ulterior, redactor-sef al revistei ProCinema (1995-1999). Colaboratoare constanta, din 1994, la International Film Guide (Londra), este coautoare a volumelor Secolul cinematografului (1989), 1234 cineasti romani (1996), Dictionar de cinema (1997), Cinema… un secol si ceva (2002), Lumea filmului (2005), si coordonatoare a volumului Cele mai bune zece filme romanesti ale tuturor timpurilor stabilite prin votul a 40 de critici (Polirom, 2010). Membra a Federatiei Internationale a Criticilor de Film (FIPRESCI).

Magda Mihailescu este critic de film. Titular al rubricii de cinema in Flacara, Informatia Bucurestiului, Adevarul, Adevarul Literar si Artistic, Gindul. Carti publicate: Sophia Loren (1969); Aceste gioconde fara suris. Convorbiri cu Malvina Ursianu (2006); François Truffaut. Barbatul care iubea filmele (2009); Lucian Pintilie. Guardare in faccia il Male (in colab., 2004); Cele mai bune zece filme romanesti ale tuturor timpurilor stabilite prin votul a 40 de critici (coord., Polirom, 2010). Este membra in numeroase jurii ale festivalurilor cinematografice. Cinci premii ale UCIN si ale Asociatiei Criticilor de Film. Este membra a Federatiei Internationale a Criticilor de Film (FIPRESCI).

Un gând despre „Se lanseaza "Noul cinema romanesc. De la tovarasul Ceausescu la domnul Lazarescu"”

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.