„STRĂZI DESCHISE, BUCUREȘTI – PROMENADĂ URBANĂ” #4A AJUNS LA FINAL

„STRĂZI DESCHISE, BUCUREȘTI – PROMENADĂ URBANĂ” #4
A AJUNS LA FINAL: PESTE UN MILION DE BUCUREȘTENI ȘI TURIȘTI AU PARTICIPAT LA EVENIMENTELE ORGANIZATE PE BULEVARDELE ȘI ÎN CARTIERELE CAPITALEI
, arată un comunicat.

Cea de-a patra ediție „Străzi deschise, București – Promenadă urbană”, cel mai amplu proiect outdoor din istoria Bucureștiului, organizat de Primăria Capitalei, prin Direcția Cultură, Învățământ, Turism, alături de ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București și PROEDUS – Centrul de Proiecte Educaționale și Sportive al Municipiului București – în calitate de operatori zonali, a ajuns la final în acest weekend. Peste un milion de bucureșteni și turiști au participat pe parcursul a 27 de weekenduri, în perioada 6 aprilie – 13 octombrie 2024, la activitățile artistice și recreative organizate pe Calea Victoriei și în diverse artere din cartierele bucureștene, de la spectacole de muzică, dans la expoziții de artă stradală, instalații interactive și ateliere creative.

Proiectul „Străzi deschise, București – Promenadă urbană”, ediția #4, a fost susținut de Raiffeisen Bank România, în calitate de partener principal, și de PPC, în calitate de partener.

Pe parcursul celor șase luni de desfășurare a proiectului, străzile Capitalei au devenit o scenă deschisă, oferind participanților experiențe culturale unice prin cele peste 800 de evenimente în care au fost implicați sute de artiști, de la muzicieni și actori până la dansatori și performeri stradali, din cadrul a peste 60 de instituții culturale, asociații, fundații și companii artistice din străinătate.

„Străzi deschise, București – Promenadă urbană” are un rol esențial în revitalizarea spațiului public urban și în promovarea actului cultural. În anul în care marcăm împlinirea a peste cinci secole de la atestarea documentară a Bucureștiului, programul a oferit locuitorilor Capitalei și turiștilor posibilitatea de a redescoperi orașul, creând un cadru propice pentru interacțiune socială și participare activă la viața culturală a urbei, și a contribuit masiv la consolidarea legăturii dintre comunitate și spațiul urban. Totodată, proiectul a oferit o platformă de expunere artiștilor și inițiativelor culturale și a sprijinit conturarea unei identități urbane contemporane, în care spațiul public devine un loc de manifestare a creativității.

Manifestările culturale din cadrul „Străzi deschise, București – Promenadă urbană” #4 au atras mii de turiști și au plasat Capitala României în rândul celor mai atractive obiective turistice, oferind vizitatorilor o experiență autentică și dinamică a vieții culturale a orașului. Rolul programului ca factor de promovare culturală a Capitalei a fost recunoscut la nivel național, proiectul „Străzi deschise, București – Promenadă urbană” clasându-se pe locul 3 în competiția „Destinația Anului 2024”, la categoria „Atracții cultural-educative”. Prin implicarea activă a publicului și a operatorilor culturali, „Străzi deschise” transformă Capitala într-un pol de atracție pentru turiști și un exemplu de bune practici în organizarea evenimentelor urbane de amploare.

În acest an, proiectul „Străzi deschise, București – Promenadă urbană” s-a extins pe noi artere din sectoarele bucureștene:

– Sectorul 1: Calea Victoriei, Strada Alexandru Constantinescu, Strada Pajurei, Bulevardul Laminorului;

– Sectorul 2: Strada Zece Mese, Strada Grigore Ionescu, Strada Giuseppe Verdi, Strada Dimitrie Onciul;

– Sectorul 3: Strada Zizin, Strada Trapezului, Strada Prevederii;

– Sectorul 4: Strada Cuza Vodă nr. 100;

– Sectorul 5: Strada Bârcă, Strada Humulești, Strada Novaci;

– Sectorul 6: Drumul Taberei, Strada Sibiu, Bulevardul Constructorilor.

De asemenea, „Străzi deschise” #4 a activat, în premieră, monumente istorice ale Capitalei: pe parcursul a opt weekenduri, în perioada 24 august – 13 octombrie 2024, Arcul de Triumf și-a deschis porțile publicului larg și a oferit posibilitatea vizitatorilor de a afla mai multe despre istoria României și de a admira orașul.

Programul artistic „Străzi deschise, București – Promenadă urbană” #4: Educație culturală și responsabilitate socială

Programul artistic „Străzi deschise, București – Promenadă urbană” #4” a inclus atât activități artistice și recreative, menite să ofere locuitorilor Capitalei momente de deconectare de la ritmul alert citadin, cât și activități educative și demonstrative ce au avut scopul de a crește gradul de conștientizare cu privire la unele aspecte sociale și civice importante, cum ar fi dialogul și reflecția asupra diversității culturale, combaterea stereotipurilor, adoptarea unui stil de viață sănătos, comportamentul responsabil față de mediul înconjurător, importanța protejării resurselor naturale.

Au fost organizate o varietate de manifestări adresate familiilor și copiilor: ateliere de creație, de construcție și mânuire de păpuși, ateliere conversaționale, ateliere de teatru pentru copii, spectacole de teatru de animație, jonglerii, momente de magie, spectacole de teatru pentru copii, parade de mascote, minishow-uri de acrobații, concursuri educative, demonstrații cu echipaje ecvestre și canine și exerciții de tip drill ale instituțiilor de ordine publică, demonstrații de arte marțiale, care au avut rolul de a aduce actul cultural mai aproape de comunitate, precum și de a implica publicul în activități pentru întreaga familie.

Evenimentele de artă vizuală au adus în prim-plan instalații de artă interactivă, expoziții de fotografie, pictură, artă decorativă, grafică, design vestimentar, expoziții de tehnică și uniforme de epocă, dar și demonstrații de pictură pe pânză. Reprezentațiile muzicale live au fost o altă componentă importantă a programului, aducând pe străzile orașului o varietate de stiluri muzicale, de la muzică populară la muzică pop, jazz și muzică clasică. Totodată, demonstrațiile de dans modern și contemporan, spectacolele muzical-umoristice, spectacole-lectură interactive, podcasturile live, momentele de improvizație au creat o nouă dinamică între spectatori și artiști și au consolidat rolul evenimentului ca platformă de exprimare artistică și educație culturală.

Programul „Străzi deschise” #4 a integrat o latură civică prin atelierele educative și demonstrațiile de prim ajutor susținute de echipaje medicale, precum și exercițiile de autoapărare organizate de instituțiile bucureștene pe Calea Victoriei și în cartierele orașului, care au oferit publicului oportunitatea de a învăța tehnici esențiale de intervenție în situații de urgență. De asemenea, au avut loc acțiuni de conștientizare cu privire la importanța lecturii prin manifestări culturale ce au inclus expoziții de statui vivante. Nu în ultimul rând, locuitorii Capitalei au avut posibilitatea de a participa la activități sportive, dar și la acțiuni ce au promovat adoptarea unui stil de viață cu impact redus asupra mediului și consumul responsabil al resurselor naturale.

Sute de artiști au animat Calea Victoriei și cartierele bucureștene cu reprezentații live, flashmob-uri și momente artistice în cadrul acestei ediții, dintre care amintim: Damian Drăghici & Brothers, Ozana Barabancea, Emil Bîzgă, în formula Jazz Club Emil Bîzgă, Maia Morgenstern, Vasile Muraru, Mahony, trupa REAL, Barbarossa Samba Group, Acoustic Boyz, Fanfara Angely’s, Vasile Catrina, Brândușa Oanca, Andrei Păltânea, Tzitzi și Poc.

De asemenea, Calea Victoriei s-a dovedit neîncăpătoare pentru energia debordantă și ritmurile contagioase ale trupelor internaționale de teatru stradal care au susținut spectacole la „Străzi deschise” #4: Puglia Street Band (Italia), Gigantele personaje gonflabile Harry Potter (Spania), Flag Wavers (Italia), Electro Frogs (Franța).

Programul „Străzi deschise, București – Promenadă urbană” #4 a inclus evenimente dedicate celebrării Zilelor Bucureștiului, precum ediția a XII-a a Bucharest Music Film Festival, organizat de Primăria Capitalei, prin ARCUB, care a oferit publicului, în perioada 14-22 septembrie 2024, reprezentații grandioase de muzică live, sau evenimentul „Urban Explorers – Night Session”, o incursiune în istoria Bucureștiului prin tururi ghidate, scenete de teatru, ateliere dedicate copiilor și o expoziție de mașini retro, desfășurat în weekendul 19-21 septembrie. „Străzi deschise, București – Promenadă urbană” #4 a găzduit, totodată, și evenimente dedicate Zilei Copilului, Zilei Limbii Române și manifestări conexe: Festivalul luminilor, expoziția anuală internațională de fotojurnalism World Press Photo, Noaptea dansului, Săptămâna Sustenabilității Creative (CS Week), ediția a III-a.

A VIII-a ediție Spotlight – Festivalul Internațional al Luminii, eveniment organizat de Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, a încheiat magistral  „Străzi deschise, București – Promenadă urbană” #4:  între 11 și 13 octombrie, aproximativ 300.000 de locuitori ai Capitalei și turiști s-au bucurat de magia luminii pe Calea Victoriei și la ARCUB – Hanul Gabroveni prin spectacole de video mapping, instalații multimedia impresionante și experiențe interactive.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.