Potrivit unui comunicat de presă, scurt metraje de Mungiu, Porumboiu, Adrian Silișteanu și Cecilia Felméri intră pe 1 și 2 februarie în programul ShortsUP
Sâmbăta și duminică, pe 1 și 2 februarie, ShortsUP propune cea mai bună metodă pentru descrețirea frunților și ”dezghețarea” spiritelor cinefile. Două seri consecutive de comedii scurte și bune care explorează tema narcisismului contemporan, o expoziție de artă colectivă și spațiu de entertainment ce tolerează manifestările amorului propriu. Weekendul Comediei Scurte, ediția a II-a, va avea loc la Cinema Patria începând cu ora 20:00.
Selecția de filme include scurtmetraje internaționale premiate dar și producții autohtone ce traversează treisprezece ani de umor autentic românesc în patru scurtmetraje memorabile. Fiecare dintre cele patru povești își extrage inspirația din realitatea societății românești în tranziție, rezerva inepuizabilă de personaje și întâmplări fermecătoare, indiferent de perioadă.
Cel mai bun scurtmetraj la premiile Gopo 2013, Șanțul (r. Adrian Silișteanu, România, 2012), va fi difuzat în prima zi a Weekendului Comediei Scurte. Filmul lui Adrian Silișteanu îl are în prim plan pe actorul Adrian Titieni, jumătatea semnificativă a unui cuplu trecut de 50 de ani, care, deși se confruntă cu certuri domestice, reușește să-și păstreze echilibrul înrădăcinat de ani și ani într-o gospodărie trainică.
Pastila de Fericire (r. Cecilia Felméri, Romania, 2012) e o poveste ironică și moralistă despre confortul emoțional pre-fabricat, adusă la viață de Tania Popa, Dana Voicu, Adina Cristescu. Într-o emisiune TV, oamenii sunt răscumpărați pentru frustrările cotidiene (cum ar fi indolența unui vânzător de la chioșcul RATB) sub sloganul “Sunaţi acum şi vă veţi simţi răzbunaţi!”. Dar antidepresivele televizate au efecte adverse și o foarte mare încărcătură amuzantă. Filmul a primit Premiul special la TIFF și premiul pentru cel mai bun scenariu la festivalul CineMAiubit.
Regizorii Cristian Mungiu și Corneliu Porumboiu sunt prezenți în programul ShortsUP cu două scurtmetraje de debut care ne duc înapoi la finalul anilor ’90 și începutul anilor 2000. Două mostre desăvârșite de haz-de-necaz ce poartă amprenta unor stiluri regizorale bine-cunoscute vor fi văzute sau revăzute sâmbătă și duminică. Mâna lui Paulista (r. Cristian Mungiu, România, 1999) e descrierea unui univers contaminat de virusul telenovelelor, pentru care, aparent, nu există nicio scăpare.
În Călătorie la oraș (r. Corneliu Porumboiu, Romania, 2003), un învățător timid și un șofer descurcăreț își părăsesc satul pentru a lua de la oraș, aflat în sărbătoare, un ”computer conectat la internet și un colac pentru closetul primarului”. Cel mai bun scurtmetraj la Karlovy Vary 2004 și locul al doilea în secțiunea Cinefondation Award a Festivalului de Film de la Cannes.
Scurtmetrajele românești sunt prezentate la ShortsUP cu sprijinul Atelier de Film, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L.Caragiale” și 4 proof.
Biletele pentru Weekendul Comediei Scurte pot fi achiziționate în avans prin MyTicket și Eventim la prețul de 25 de lei pe seară sau 40 de lei pentru ambele seri (sub formă de abonament), sau la fața locului (Cinema Patria) la prețul de 35 de lei pe seară. Detalii pe www.shortsup.ro.
ShortsUP face selecții cu cele mai premiate filme scurte din toată lumea, fie că e vorba de ficțiuni, animații, documentare sau filme scurte experimentale. Organizate inițial lunar, evenimentele ShortsUP au devenit sezoniere începând cu 2013. Fiecare anotimp înseamnă un nou eveniment ShortsUP, așa că Weekendul Comediei Scurte propune o infuzie serioasă de râs pentru a combate apatia tipică finalului de iarnă.
XXX
ShortsUP este proiectul de scurtmetraje generat de ORICUM. Programele tematice și filmele recomandate pe site includ producții sub 30 de minute premiate și nominalizate la Oscar, Bafta, Berlin, Cannes, Clermont-Ferrand, Sundance si alte festivaluri importante. În ultimii 5 ani, scurtmetrajele ShortsUP au prins viață la Opera Națională, Muzeul Național de Artă Contemporană, Biblioteca Națională, Sala Radio, dar și în spații underground. Experiența ShortsUP înseamnă filme scurte și bune, emoții concentrate, un mix de arte conexe cinematografiei și atmosferă urbană. Din 2012, scurtmetrajele sunt prezente și online prin platforma de recomandări zilnice www.shortsup.ro.