poezie MAGHIARA din Romania la POETICILE cotidianului #124

Joi, 4 martie de la ora 19.00

in club The Other Side

(Str Brezoianu nr 4)

poeticile cotidianului

editia 124

POEZIE MAGHIARA

Din ROMANIA

cu

Papp Attila Zsolt, Karacsonyi Zsolt, Kiraly Zoltan si Laszlo Noemi

poetic este aici

Poezia in limba maghiara din Romania este destul de putin cunoscuta nu doar pentru publicul larg cititor exclusiv in limba romana dar chiar si pentru criticii literari. De fiecare data cand am avut ocazia sa lucrez cu poeti maghiari din Romania mi-am dat seama ca ignorand ceea ce scriu ei pierdem din vedere o parte esentiala a creatiei poetice contemporane.

Invitatii poeticilor cotidianului sunt patru poeti care redau directii diferite ale poeziei de azi. Principalul dezavantaj pe care poezia lor il are in limba romana este ca nu intotdeauna au parte de traduceri fericite. Dar cei dezavantajati sunt cei care citesc in limba romana. Joi vom incerca sa cunoastem cat mai mult din poeticile care-i mana si poezia care i-a format.

Karácsonyi Zsolt, 1977, Arad. Poet, traducator, critic de teatru. Redactor sef adjunct al revistei literare Helikon, Cluj. A publicat trei volume de poezii in limba maghiara si traduceri din Florian Filip si Mihai Manutiu.

Király Zoltán, 1977, Cluj. Poet, traducator. Presedinte executiv al Ligii Scriitorilor Maghiari din Transilvania, E-MIL. A publicat patru volume de poezii in limba maghiara si traduceri din Franz Hodjak, Dan Sociu, Elena Vladareanu.

László Noémi, 1973, Cluj. Poet, traducator. A publicat cinci volume de poezii in limba maghiara si traduceri din Razvan Tupa, Vasile Ernu.

Papp Attila Zsolt, 1979, Lugoj. Poet, traducator, critic de film. Redactor al revistei literare Helikon, Cluj. A publicat doua volume de poezii in limba maghiara si traduceri de poezie si proza contemporana din limba romana.

Editia 124 pune in discutie formula “poetic este aici”.

In al cincilea an de poeticile cotidianului suntem pregatiti pentru un format radical: poetici relationale.

Primii patru ani si jumatate ai evenimentului conceput pentru promovarea celor mai recente aparitii editoriale s-au desfasurat ca “literaturi in miscare”, formula prin care fiecare dintre autorii invitati au fost prezentati publicului si pusi in fata unor interviuri live. Din octombrie 2009, poeticile cotidianului au dezvolat “Republica poetica”, un eveniment in care accentul a fost pus pe lectura textelor proprii si ale autorilor cu efect formator pentru fiecare dintre invitati.

De pe 14 ianuarie 2010, Poeticile cotidianului imbogatesc formula initiala cu o propunere pe care o face publicului sau: poetica relationala.

In acest sezon invitatul principal este publicul asa ca va invitam sa aduceti cu dumneavoastra hartie si instrumente de scris pentru ca o sa ne distram citind cu notitze. Poeticile cotidianului se trasforma intr-un atelier de lectura coordonat de Razvan Tupa in club Other Side, in fiecare zi de joi, de la ora 19.00.

Fiecare dintre serile poeticilor cotidianului isi propune sa investigheze un element esential pentru expresia poetica de astazi. Vom continua bursa de poezie şi, dacă vă înscrieţi cu 10 minute înainte de începerea evenimentului aveţi publicul pentru poezia voastră timp de 5 minute de microfon deschis. Daca publicul cere mai mult de la voi, continuaţi.

Un eveniment sprijinit de fdl www.fdl.ro

http://casadepoezie.wordpress.com/poeticile-cotidianului-2010/

English

http://poeticsofthequotidian.wordpress.com/

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.