Este foarte greu ca literatura să iasă din obsesia vedetismului

Academiclink.ro: Părerea mea e că există mari talente în rândul tinerilor autori, dar de ce, totuşi, aceştia sunt atât de puţin promovaţi? Crezi că se va vorbi, peste una-două generaţii, despre scriitorii care azi au în jur de 30 de ani?

Răzvan Ţupa: Cred că mai mult decât oricând depinde de fiecare dintre aceşti scriitori în parte dacă vor da sau nu ceva care să conteze în continuare. În ce priveşte promovarea, însă, cred că e o iluzie. Promovarea literaturii o să atingă un nivel normal abia atunci când o să se vindece de tendinţa de a imita presa mondenă. Este foarte greu să se iasă din obsesia vedetismului.

Academiclink.ro: Există o bătălie între Generaţia ’90 şi Generaţia 2000? Mă gândesc, de exemplu, că în a sa „Istorie a Literaturii” publicată acum vreo 3 ani, Nicolae Manolescu a omis intenţionat să pomenească tinerii scriitori…

Răzvan Ţupa: A existat o asemenea bătălie, dar ea s-a terminat în momentul în care, zic eu, s-a terminat şi vitalitatea Generaţiei 2000. Pe de o parte au fost momente în care unii dintre cei care aveau nişte idei legate de ceea ce trebuie schimbat s-au blazat ori pur şi simplu au preferat să stea deoparte şi să se plângă ori să facă pe glumeţii ghiduşi. Dar, în acelaşi timp au apărut scriitori noi care, spre mulţumirea mea nu au nicio intenţie să mai funcţioneze în grup nici măcar pentru a debuta. Din punctul meu de vedere au fost foarte importanţi profesorii de liceu care au putut să trezească interesul pentru literatură pentru foarte mulţi tineri din Suceava, din Bistriţa sau Bucureşti ca să pomenesc doar câteva dintre centrele unde au apărut în literatură tineri în ultimii ani. Alte situaţii au fost în Botoşani, Craiova sau în Timişoara, unde scriitori consacraţi au căutat să încurajeze autorii care încă nu au debutat sau în Braşov şi Cluj Napoca unde au fost importante centrele universitare de acolo. Probabil că Iaşul este singurul oraş din România unde se poate vorbi despre o situaţie apropiată de normalitate: o editură, Polirom care a descoperit şi a încurajat autori.

restul povestii pe site

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.