O dramatizare de Constantin Fugaşin după „LA LILIECI” de Marin Sorescu

Miercuri 12 dec. 2012 ora 21.00

La Zappa Rock & More

Str. Maior Giurescu Dimitrie nr.2 

(Colţ cu Dorobanţi, lângă ASE)

Rezervări la 0725 59 27 72

Trupa de teatru ARLECHINO
Prezintă

comedia


NIŞTE OLTENI

O dramatizare de Constantin Fugaşin
După „LA LILIECI” de Marin Sorescu

Cu:
Nicolae Botezatu, Ioana Perescu, Mirela Sorescu,

Smaranda Găbudeanu, Gabriel Vodnar, Alexandru Năstase,

Daniel Hara, Corneliu Reu, Eduard Cârlan şi Sandra Ducuţa

Regia: Constantin Fugaşin

Marin Sorescu despre dramatizare:

Sînt remarcabile puritatea tonului, delicatetea apropierii de text.

Modul  în care Constantin Fugaşin a legat evenimentele, dînd coerenţă întâmplărilor,

mă scuteşte să mai scriu piesa pe care o am în cap.

Marin Sorescu 1988

„În cele 50 de minute de umor, în faţa spectatorilor reînvie satul oltenesc de acum o jumătate de secol, cu personaje pitoreşti, naive sau şirete, isteţe sau tîmpe, grosolane sau tandre, frumoase sau groteşti, degajînd un haz sănătos pe fondul unei candori fără egal.

Deşi realizat după cele şase volume de poezie LA LILIECI, în spectacolul NIŞTE OLTENI nu se recită nici-un moment, ci se interpretează personaje sau se stă la taină pur şi simplu cu spectatorii, creîndu-se o permanentă relaţie intre scenă şi sală.

Cel care face oficiul de gazdă, stabileşte şi păstrează această legatură este de fapt Autorul. El ne introduce şi ne conduce în minunata lume a copilăriei sale, satul oltenesc de acum cinci-şase decenii, cu tradiţii, legi nescrise şi obiceiuri, azi pe cale de dispariţie, odată cu distrugerea satului traditional romînesc şi schimbării „rînduielilor” de altădată, după care oftează „ Moş Pătru’’ poreclit „ Tîrziu’’.

În fata spectatorului reînvie şi se perinda personaje pitoreşti naive sau şirete, isteţe sau tîmpe, grosolane sau tandre, frumoase sau groteşti, degajînd un haz sănătos pe fondul unei candori fără egal.

Dar tocmai atunci cînd ne amuzăm mai tare zîmbetul ne îngheaţă pe buze, ba chiar în final, o lacrimă s-ar putea să apară în colţul ochiului, în timp ce eroii-ţărani, părinţii, bunicii şi străbunicii multora dintre noi, au încremenit definitiv într-o poză pentru eternitate.” arată realizatorii.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.