Semnături de susținere pentru societatea civilă din Brașov, aflată încă în blocaj financiar

Brașov, 5 septembrie 2024 – Artiști, psihologi, manageri culturali, asistenți sociali sau voluntari au semnat o scrisoare de susținere pentru cele peste 20 de organizații neguvernamentale din Brașov care au ajuns să deruleze proiecte din bani împrumutați. Deși au contracte semnate cu Primăria Municipiului Brașov pentru implementarea de proiecte cu finanțare nerambursabilă și au realizat deja o mare parte din activități,  aceștia riscă să intre în incapacitate de plată pentru că nu le sunt rambursate cheltuielile, arată un comunicat.

Lista de semnătură este publică și poate fi accesată aici, fiind deschisă pentru orice persoană sau organizație care dorește să fie solidară cu societatea civilă din Brașov.

Context

În luna martie a acestui an s-a derulat concursul de finanțare – ghid unic pentru finanțarea nerambursabilă din bugetul municipiului Brașov conform legii 350/2005. Finanțarea își propunea să susțină iniţiativele ONG-urilor și fundațiilor de creștere a implicării cetățenilor în comunitate, prin dezvoltarea de modalităţi prin care aceștia pot contribui la creșterea calității vieții, a apartenenței la comunitatea Brașovului și la cultura democratică la nivel local.

Pe 29 aprilie a fost publicată lista de proiecte câștigătoare – 27 de proiecte în valoare de aproximativ 3 milioane lei, care poate fi accesată aici. Proiectele câștigătoare acoperă domenii extrem de diverse, de la ateliere de educație cinematografică pentru copii, servicii sociale pentru persoane defavorizate, tabere în natură pentru copii sau ateliere de educație civică.

Începând cu luna mai au fost semnate contractele de finanțare iar ONG-urile au început derularea activității. Conform ghidului de finanțare și contractului, beneficiarii urmau să primească un avans de până la 30% din valoarea totală a finanțării pe baza unei cereri de plată, așa cum este obișnuit la programele de finanțare nerambursabilă. Pe 26 iulie toți beneficiarii au fost anunțați că Primăria nu poate acorda avans pentru contractele încheiate întrucât în ședința de Consiliul Local nu s-a votat, prin rectificare bugetară, redistribuirea sumelor alocate concursului de proiecte către capitolele bugetare specifice (mediu, tineret, social).

De la această notificare au avut loc mai multe ședinte de consiliu local, cea mai recentă pe 29 august 2024, în care consilierii locali s-au abținut de la votarea unei rezoluții care să deblocheze această chestiune critică pentru societatea civilă.

Impact

„Am demarat proiectului cu titlul „Împreună pentru Muntele Tâmpa – simbol al Brașovului” ce are ca scop creșterea gradului de conștientizare și informare a populației (localnici și turiști) privind importanța ariei naturale protejate Muntele Tâmpa (ANPMT), un simbol pentru Municipiul Brașov și totodată promovarea unei atitudini „prietenoase” faţă de natură şi faţă de speciile protejate de floră și faună din aria naturală protejată Muntele Tâmpa. Din păcate neavând și alte fonduri, am cheltuit doar din cofinanțarea de 10% obținută din sponsorizări, iar datorită situației create din luna septembrie vom avea poprire pe conturi pentru neplata contribuțiilor la Bugetul de Stat pentru salariile echipei de proiect. Până în prezent avem o mare dezamăgire față de cei care ne reprezintă ca și comunitate”, declară Pilbath G. Attila –  Președinte și managerul proiectului – Organizaţia GeoEcologică ACCENT

”Proiectul Copii și tineri. Creăm o lume mai bună, derulat de Filiala Organizației Naționale Cercetașii României – Orizont Brașov a pornit încă din mai activitățile propuse. Activități prin care îi capacităm pe copii și tineri să aibă o atitudine proactivă la subiectele de interes din viața publică a comunității brașovene. Pentru noi e un paradox ce se întâmplă cu blocarea bugetelor pentru proiecte și chiar ce îi învățăm pe copiii și tinerii beneficiari ai proiectelor.

Credem cu tărie că se vor remedia imediat situațiile contractuale și financiare blocate pentru ca organizațiile câștigătoare să își poată duce la bun final cele propuse”, declară Elena Lupoaea Petrea, președinte Organizația Națională Cercetașii României Filiala Orizont Brașov

Este o situație fără precedent anul acesta în ceea ce privește fondurile alocate ONG-urilor din Brașov care prestează servicii sociale și implementează proiecte care conduc la creșterea calității vieții celor aflați în nevoie și răspund problemelor comunității la care instituțiile statului nu mai fac față să le rezolve. Cu toții ne dorim o lume mai bună însă realitatea arată contrariul. De ce se întâmplă toate astea? Activăm în cadrul serviciilor sociale de mai bine de 9 ani și am adus plus valoare în viețile a sute și poate mii de oameni și am făcut-o fără nici un interes, doar din sprijin și implicare pentru nevoile comunității în care cu toții trăim” – Gal Andras Zsolt, președinte Asociația Aici pentru Tine.

Despre organizații

”CULMEA: Activism comunitar de mediu”, derulat de asociația ORICUM propune un mix de activități civice comunitare inovatoare,organizate alături de comunitate, pentru comunitate, pe teme precum risipa alimentară (luna iunie), fast fashion (luna iulie) sau activismul de mediu (luna septembrie).

Organizaţia GeoEcologică ACCENT propune prin proiect realizarea unui traseu tematic-educativ în ANPMT, care să fie integrat și în programele extrașcolare din școlile, gimnaziile, liceele adiacente ANPMT – materializat prin reabilitarea/reamenajarea infrastructurii de vizitare, mai exact reamplasarea de panouri informative, refacerea popasurilor, mentenanță pentru infrastructura de vizitare existentă; informarea și conștientizarea grupurilor țintă și schimbarea atitudinii și comportamentului acestora cu privire la protejarea patrimoniului natural a ANPMT – materializat prin organizarea unui eveniment tematic (outdoor) numit „Ziua ariei naturale protejate Muntele Tâmpa” pe promenada de sub Tâmpa; punerea în valoare a patrimoniului natural al ANPMT precum și promovarea unei atitudini „prietenoase” cu natura în rândul vizitatorilor (localnici și turiști) – materializat prin realizarea unui clip video, a unui concurs și a unei expoziții de fotografie reprezentând valorile naturale ale ANPMT, prin organizarea unui eveniment tematic (indoor) numit „Muntele Tâmpa – simbol al Brașovului” la Centrul Cultural Apollonia.  

Proiectul “Focus Plus”, derulat de asociația Patrupetrei propune dezvoltarea unui program de educație alternativă prin artă cinematografică, menit să genereze un dialog despre modurile prin care copiii și tinerii din Brașov reprezintă realitățile cotidiene și problemele specifice din mediul în care trăiesc. În cadrul a 15 ateliere, tinerii participanți au învățat de la patru specialiști din industria cinematografică (Gabriel Spahiu, Laura Căpățănă-Juller, Andrei Dudea, Maria Bălănean) tehnici de realizare a filmelor documentare.

Proiectul “Prietenii naturii – o altfel de școală pentru elevii brașoveni” este un proiect implementat integral de Asociația Aici pentru Tine în valoare de 90.764,07 lei în perioada 8 mai – 9 august și plătit integral până acum din fonduri proprii. Cererea de decont final împreună cu toată documentația din raportul final este depusă la primăria Brașov cu număr de înregistrare. Întregul proiect a fost o oportunitate extraordinară pentru 182 de elevi din clasele V și VI de la Școala Gimnazială nr. 9 „Nicolae Orghidan” din Brașov de a învăța prin experiență directă, dezvoltându-și cunoștințele și abilitățile într-un mod interactiv și plăcut. Obiectivul general al proiectului a fost creșterea implicării copiilor în comunitate prin activități care promovează protecția mediului și apartenența la comunitatea brașoveană. Activitățile proiectului au contribuit  semnificativ la formarea unui spirit proactiv în rândul elevilor, care au devenit ambasadori ai naturii în cercurile lor sociale. Lipsa programelor similare în sistemul de învățământ subliniază necesitatea acestei inițiative, menită să corecteze deficiențele actuale în educația ecologică a copiilor.

Asociatia Aici pentru Tine este beneficiara prin Ghidul Unic finanțat de Primăria Municipiului Brașov a proiectului “Educație, Responsabilitate, Prietenie, Toleranță = Cel mai bun antidot pentru Bullying” în valoare de 94.008,70 lei și implementat în proporție de 65%, la fel, suportat din fonduri proprii de asociație. Prin acest proiect, Asociația „Aici Pentru Tine” și-a propus să informeze și să conștientizeze 530 de elevi, 60 de cadre didactice și 530 de părinți din Școala Gimnazială nr.1 Brașov cu privire la consecințele negative ale bullying-ului, să dezvolte și să consolideze cunoștințele și abilitățile cadrelor didactice pentru a gestiona eficient incidentele de acest tip. Statistici alarmante arată o creștere preocupantă a violenței în diverse forme, inclusiv a bullying-ului, atât în mediul offline, cât și online. Acest fenomen afectează profund relațiile în mediul școlar și poate avea consecințe grave asupra sănătății fizice și emoționale a elevilor.

Al treilea proiect finanțat prin Ghidul Unic și implementat de Asociația Aici pentru Tine “Centrul Comunitar Mobil Aici pentru Tine”, în valoare de 139.780 lei este un proiect adresat comunității brașovene și persoanelor vulnerabile din toate cartierele Municipiului Brașov. Proiectul are ca scop principal să ofere sprijin comunității prin echipe de specialiști care să identifice și să găsească soluții pentru probleme sociale, direct în comunitate. Astfel, prin implementarea acestui proiect se răspunde la următoarele cerințe: incluziunea socială și reducerea sărăciei, incluziunea socială a persoanelor fără adăpost, prevenirea instituționalizării persoanelor adulte cu dizabilități și accelerarea procesului de dezinstituționalizare, drepturile persoanelor cu dizabilități.

Proiectul „Sprijin pentru dezvoltare! Măsuri integrate pentru copiii vulnerabili din Municipiul Brașov” și implementat de Asociația de Servicii Sociale Kamelia vizează ajutorarea și consilierea a 40 de copii de la Colegiul Tehnic Energetic Remus Răduleț. Proiectul își propune să aducă un plus de bine în viața a 40 de copii vulnerabili din Brașov, oferindu-le suport și consiliere pentru a-și îmbunătăți calitatea vieții și a facilita incluziunea socială. Activitățile la care copiii participa sunt activitati psiho-educative de grup, sesiuni de informare și prevenire a infracționalității și consumului de substanțe ilegale, precum și activități recreative, cum ar fi hipoterapia, ce aduc beneficii psiho-emoționale extraordinare, servicii medicale de bază și educație sanitară pentru a le îmbunătăți sănătatea și starea de bine.

Asociația de Servicii Sociale SCUT Brașov derulează proiectul finanțat prin ghidul unic  EQUILIBRIUM – be safe, proiect ce își propune prevenirea problemelor de sănătate mintală prin crearea în echipă pluridisciplinară a unui ghid de prevenție boli mintale pentru publicul larg și creșterea gradului de informare, conștientizare și sensibilizare  asupra importanței sănătății mintale, a problematicii persoanelor cu diagnostic din sfera sănătății mintale, la nivel comunitar.

Proiectul „Copii și tineri. Creăm o lume mai bună” este inițiat de Organizația Națională Cercetașii României – Centrul Local ”Orizont” Brașov pentru a dezvolta activități educaționale destinate unui număr de 200 de copii și tineri, cu scopul de a promova gândirea critică, libertatea de exprimare și combaterea discriminării. Prin cinci activități educative și formarea a 50 de voluntari se urmărește conștientizarea comunității brașovene privind importanța educației tinerilor în luarea deciziilor publice. Aceste activități vor include o tabără urbană, un eveniment public de conștientizare a combaterii discriminării și urii, mai multe dezbateri și evenimentul „Primar pentru o zi”, oferind astfel spații de învățare și dezvoltare pentru toți participanții.

Asociația pentru Persoane cu Dizabilități Fizice ”Sf. Haralambie” Brașov a lansat proiectul „DizArt”, care se desfășoară între 15 mai și 14 noiembrie 2024. Proiectul promovează incluziunea socială și îmbunătățirea calității vieții pentru persoanele cu dizabilități fizice. Activitățile includ art-terapie, ludoterapie, workshopuri de recuperare neuromotorie și cognitivă, schimburi de experiență și evenimente de dans în cartierele Brașovului. Scopul este reducerea discriminării și dezvoltarea abilităților de comunicare și interacțiune socială. Punctul culminant al proiectului va fi Festivalul „DizArt”, pe 28 septembrie la Centrul Cultural Reduta din Brașov.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.