Poemul lumii adună legiunea facebook într-un text

Viku Zen, poetul care a debutat anul trecut cu volumul „A iubi nu e verb”, lansează luna aceasta un proiect inedit.”Această aplicaţie auxiliară a poeziei s-ar putea numi foarte bine şi Dezintegrarea Eului Liric in Absolutul Poetic” glumeşte iniţiatorul.

„Poemul Lumii” este o invitaţie la scrierea unui poem. Pe 18 mai 2014, de la ora 20.00, cei care doresc să intre în jocul poetic pot să acceseze https://www.facebook.com/events/839836692711718/ (POEMUL LUMII. Is world’s poem the love or wireless connection? Un experiment poetic online.).

Viku Zen explică: „este vorba despre un poem colectiv la care poate participa oricine. Am gandit asta ca un joc de societate. Fiecare participant primeste 10 credite (adica 10 versuri pe care le poate folosi dupa cum doreste). Cel care incepe poemul il va incepe intodeauna cu versul <Is world’s poem the love or wireless connection?> si va folosi in poem doar acest vers, acesta fiind un vers cheie. Nu exista un deadline, exista posibilitatea ca experimentul sa dureze si o luna sau mai mult, in fine pana cand toti participantii isi folosesc toate creditele. La final voi mai aranja textul, dat fiind faptul ca ne bazam pe spontanietate neexistand o ordine prestabilita. Sper ca la final sa iasa un poem ok bun de tipar. Imi doresc ca prin acest proiect sa revitalizez un pic atmosfera sobra a poeziei si sa o aduc mai aproape de publicul larg dand sansa tuturor sa scrie chiar alaturi de oameni care au aceasta profesie. Ideea mi-a venit cand am vazut un alt experiment online daca pot sa-i zic asa, facut in onoarea lui Alexandru Macedonski, care avea si o teorie destul de interesanta si foarte actuala pentru zilele noastre despre poezia viitorului. In cadrul acelui eveniment pe facebook, diversi autori postau proprile texte si mi-am zis ca intodeauna in cadrul unei comunitati poetice trebuie sa fie intodeauna un text-vedeta sau autori care sa iasa in fata dar ar fi la fel de firesc ca toti participantii sa iasa cu un produs comun, colectiv. Cumva intr-un astfel de context forta eului este absorbita de forta textului. Nu sunt impotriva varietatii de stiluri, de autori dimpotriva si in acest poem colectiv vor fi sensibil vizibile diferentele stilistice. Dar practic facem front comun de dragul poeziei, de dragul textului. Dupa titlul poemului vor fi enumerate toate numele tuturor care au participat. Experimentul are ca premiză această întrebare <Se poate face o conexiune reală între oameni prin intermediul poeziei sau aceasta este posibilă doar în urma întâlniri faţă în faţă?> <Wireless connection> reprezintă interacţiunea la distanţă dintre oameni indiferent dacă aceştia se cunosc sau nu. <Poemul Lumii> dincolo de a fi o metaforă este un mod de a privi poezia ca pe o terapie de grup având ca rol îmbunătăţirea relaţilor interumane din acel grup prin intermediu poeziei. Intenţia nu este de a scrie o poezie de performanţă. Actul artistic în sine este mai important decât rezultatul. Poate fi privit ca un atelier în care se folosesc şi proprietăţile terapeutice ale poeziei. Sunt recunoscuţi poeţi care au mărturist că au folosit poezia în mod terapeutic şi numeroase cercetări care au dovedit că scrisul are proprietăţi terapeutice. În acest experiment corelaţia fizică-emoţională, distanţă-apropiere este pusă la încercare„.

Pe pagina de facebook a evenimentului pot fi citite ;i regulile proiectului:

1. Free writing, folosiţi-vă imaginaţia
2. Fiecare participant va beneficia de 10 credite (adică versuri). Folosiţile cu încredere dar şi cu responsabilitate. Dată fiind durata lungă a experimentului, versul dumneavoastră va conta nu ca vers în sine ci în construcţia poemului în sine, deci luaţi în considerare coerenţa poemului. Nu încercaţi să omorâţi poemul, nu uitaţi versurile dumneavoastră vor fi continuate întodeauna şi mereu veţi continua alt vers. Un participant îşi poate folosi creditele după cum crede (de exemplu, poate scrie 2,3, 4, versuri dacă consideră că este necesar).
3. Nu se va urmări rimarea cu versul anterior.
4. Versurile nu vor depăşi 45 de semne.
5. Primul participant va începe poemul cu versul „Is world’s poem the love or wireless connection?” şi va avea dreptul să folosească doar acest vers.
6. Nu se vor folosi emoticoane şi alte semne hilare. Semnele acceptate sunt cele clasice : , ; . ! ? – “’ ( ) & …
7. Poemul va scris în limba de origine majoritară din cadrul grupului (în speţă limba română) dar sunt acceptate şi limbile de circulaţie internaţională ce folosesc alfabetul latin.
8. Dacă un participant încalcă regulile, este pedepsit pentru egoismul lui prin eliminare.
9. Nu uitaţi, scriem împreună!

2 comentarii la „Poemul lumii adună legiunea facebook într-un text”

  1. aș vrea să particip dar nu am cont facebook și nici nu intenționez să îmi fac, prin urmare nu se adresează lumii, de ce ar fi lumea pe facebook?!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.