Recensamantul poetilor la Târgul Naţional al Cărţii de Poezie (TNCP) şi Festivalul Internaţional de Poezie Bucureşti (FIPB). Organizatorii cresc numarul poetilor invitati la 200

Potrivit organizatorilor, Târgul Naţional al Cărţii de Poezie (TNCP) şi Festivalul Internaţional de Poezie Bucureşti (FIPB) sunt produse ale unei iniţiative culturale care îşi propune să reintroducă în spaţiul public conceptul de poezie contemporană vizibilă şi interactivă.

La primele patru ediţii ale TNCP au participat peste 170 de poeţi români contemporani, numărul trecând de 200 odată cu cea de-a cincea ediţie, în acest an.
În 2014, TNCP este la cea de-a cincea ediţie în care poezia, cartea de poezie, poeţii şi revistele de cultură care publică poezie vor fi protagonişti ai unui eveniment inedit în spaţiul românesc post-decembrist, un festival unic ce pune la loc de cinste creaţia poetică, marcă identitară a oricărui spaţiu cultural veritabil se arată în prezentarea de pe site-ul festivalului.
FIPB, în 2014 este la cea de-a doua ediţie în care organizatorii îşi propun să aducă în faţa publicului românesc poeţi veritabili, vizibili, influenţi din spaţiul european, care pot oferi o perspectivă de ansamblu asupra fenomenului poetic contemporan şi care prin interacţiune cu publicul autohton pot sugera o panoramă corectă, la zi, a fenomenului poetic viu.
Principiul după care sunt selectaţi autorii străini invitaţi la festival este notorietatea în mediile din care fiecare dintre aceştia provin. Astfel, toţi autorii străini invitaţi la FIPB sunt poeţi cunoscuţi şi influenţi în cultura lor nativă, au volume traduse în mai multe limbi de circulaţie, sunt redactori sau colaboratori ai unor reviste sau platforme culturale de impact. Dincolo de prezentarea propriei poezii, invitaţii FIPB sunt oameni care contribuie activ în momentul de faţă la restructurarea fenomenului poetic şi care pot, în dezbaterile festivalului, să prezinte un tablou cât mai divers şi mai autentic al fenomenului poetic european.
Poem & PoetryTNCP şi FIPB, dincolo de miza reintroducerii în spaţiul public a ideii de poezie contemporană vizibilă şi interactivă, sunt două festivaluri simultane care au apărut din necesitate. Bucureştiul este printre singurele capitale europene care nu au avut un Festival de Poezie de mare amploare până în urmă cu cinci ani. TNCP şi FIPT au venit să suplinească acest deficit major, care pune poezia ca gen literar, dar şi poeţii, în spaţii periferice de promovare.

Prin organizarea acestui amplu eveniment cultural dedicat poeziei organizatorii şi partenerii lor arată deschiderea către fenomenul literar viu şi angajarea sa în crearea unui precedent la înălţimea evenimentelor de acelaşi fel din Uniunea Europeană. Potrivit Mediafax, printre participanţii la ediţia de anul acesta se numără Yolanda Castano (Spania), Ana Brnardić Oproiu (Croaţia), Dénes Krusovszky (Ungaria), Peter Rácz (Ungaria), Adam Borzič (Cehia), Marko Pogacar (Croaţia), Andrea Inglese (Italia), Jana Putrle Srdic (Slovenia), Dumitru Crudu (Republica Moldova), Alexandru Vakulovski (Republica Moldova), Hose Pablo (Republica Moldova). Evenimentele sunt programate la Muzeul Naţional al Literaturii Române, Biblioteca Metropolitană, Club La Scena, Librăria Bastilia şi Tramvaiul 26. Din echipa de organizare a evenimentului fac parte Ioan Cristescu, Cosmin Perţa, Gabriela Mareş, Gina Ciolpan, Ioan Groşan, AnnaMaria Orban, Mircia Dumitrescu, Emilia Petre şi Victor Potra.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.