Poezia punerii în scenă: Play – Festival de spectacole contemporane în proiecţie – Ediţia I

De multe ori mi s-a parut ca lucrurile pe care le astept de la poezie sunt mai aproape de ceea ce ofera cele mai interesante formulari din cu totul alte domenii decat literatura. Cine vrea sa isi faca o impresie despre ceea ce se poate intampla in domeniul expresivităţii azi merita să arunce o privire mai jos. De astazi pana pe 11 mai, Centrul de Excelenţă în Studiul Imaginii (CESI) din cadrul Universităţii din Bucureşti şi Teatrul de Comedie organizeaza prima ediţie PLAY – Festival de spectacole contemporane în proiecţie. Asta seară, dar şi mâine şi sâmbătă, începând cu ora 18:30 o serie de spectacole (La Divina Commedia de Romeo Castellucci, Versus şi C’est comme ça et me faites pas chier de Rodrigo Garcia, NoBody de Sasha Waltz, This place is a Desert de Jay Scheib şi Super Night Shot al trupei Gob Squad) fi difuzate în premieră în România în varianta filmată. Locul de desfăşurare al evenimentului este Sala Nouă a Teatrului de Comedie (strada Sfânta Vineri nr. 11, Bucureşti. Cristina Modreanu, coordonatorul manifestări arată că Festivalul PLAY este organizat în cadrul programului de masterat CESI „Spectacol, Multimedia, Societate” cu sprijinul Teatrului de Comedie. Proiectul este rezultatul practicii de specialitate aferente cursului „Spectacolul Contemporan într-o Lume Globalizată”. De asemenea, intrarea este liberă în limita locurilor disponibile, iar organizatorii îi aşteaptă pe toţi cei dornici de a vedea spectacole ale unor artişti recunoscuţi la nivel mondial.
Programul evenimentului este urmatorul:

Joi, 9 mai, ora 18:30

Prezentare de Beatrice Meda, masterand CESI
Trilogia Divina Commedia – Societas Raffaello Sanzio, regia Romeo Castellucci
Romeo Castellucci /Divina Commedia
Numit în anul 2002 Cavaler al artelor şi literelor de către Ministrul francez al Culturii, iar în 2003 Director al secţiunii teatru din cadrul Bienalei Veneţia, artist asociat al Festivalului de la Avignon în 2008, Romeo Castellucci este apreciat de critică şi spectatori ca fiind unul dintre cei mai fascinanţi şi provocatori regizori ai teatrului contemporan. Cu o pregătire de scenograf, autorul Divinei Comedii experimentează în creaţiile sale un univers al artei totale. Împletind imaginea şi sunetul în forme artistice care se desprind radical de primatul literaturii din teatrul clasic, Castellucci ademeneşte privitorul într-un intens labirint de senzaţii, urmărind o percepţie totală.
În anul 1981, alături de Chiara Guidi şi Claudia Castellucci, fondează compania de teatru Societas Raffaello Sanzio, prin al cărui program estetic şi tematic reuşeşte întotdeauna să impresioneze atât publicul, dar şi critica de la cele mai importante festivaluri internaţionale de teatru. Prin creaţii ca Tragedia Endogonidia, La Divina Commedia sau Hey, Girl (prezentat în anul 2010 şi în România la FNT), Romeo Castellucci şi colaboratorii săi au generat producţii seductive şi, în acelaşi timp, enigmatice, care împărtăşesc sentimentul halucinant al unui vis imersiv, propriu teatrului de imagini.
„Teatrul este mai degrabă o călătorie către necunoscut, prin necunoscut. Ceea ce eu şi cei asemenea minţii mele am încercat să facem în aceşti ani a fost să păstrăm în vibraţie revolta scenică. Până şi cuvântul teatru trebuie în permanenţă reinventat, deoarece acest cuvânt şi-a pierdut complet sensul său radical.”

18:30 – 20:05 – Infernul

20:05 – 20:15 – Pauză
20:15 – 21:30 – Purgatoriul

21:30 – 21:40 – Pauză
21:40 – 22:05 – Paradisul

Vineri, 10 mai, ora 18:30

Prezentare de Mara Lixandru, masterand CESI
18:30 – 20:00 – This place is a Desert – Massachussets Institute of Techonology, regia Jay Scheib

Trailer—Untitled Mars / This Place is a Desert from Jay Scheib on Vimeo.

Jay Scheib / This place is a desert
Jay Scheib a fost declarat în 2009 de către revista American Theater „unul dintre cei 25 de artişti care vor da formă teatrului american în următorii 25 de ani”. Spectacolele sale Women dreamt horses de Daniele Veronese (2006), This Place is a Desert, conceput şi regizat de Jay Scheib (2007), trilogia Simulated Cities/Simulated Systems (2008- 2012) l-au consacrat ca pe un creator al unui vocabular scenic de o fizicalitate exuberantă, saturat de tehnologie, dar deschis din punct de vedere al transmiterii emoţiei. Scheib se declară inspirat şi/sau influenţat de Tadeusz Kantor, Robert Wilson, William Forsythe, Anne Bogart.
Spectacolul This place is a desert a fost prezentat în ianuarie 2008 în cadrul festivalului Under the Radar, produs de Public Theater din New York. O mixtură de relaţii de cuplu inspirată din filmele lui Michelangelo Antonioni şi transcrieri ale Three Mile Island, This place is a desert transcrie dezintegrarea relaţiilor de cuplu prin intermediul camerelor video, ce devin intrusul capabil să dezvăluie, dar şi să sfâşie intimitatea.

20:00 – 20:15 – Pauză
20:15 – 21:15 – Super Night Shot – spectacol conceput şi produs de GobSquad

GobSquad / Super Night Shot
GobSquad este un grup de artişti britanici şi germani. Compania a fost înfiinţată în 1994 la Nottingham. În prezent, îşi are baza în Berlin, dar îşi prezintă creaţiile în mod regulat în Marea Britanie. Provenind din teatru şi din artele vizuale, artiştii Gob Squad creează performance-uri despre care spun că sunt modalităţi de a căuta frumuseţea în cotidian. Cei 7 artişti fondatori lucrează într-un proces colaborativ şi elaborează conceptul, regia şi interpretarea spectacolelor.
„Noi încercăm să explorăm acel punct în care teatrul întâlneşte arta, media şi viaţa reală. Pe lângă teatre şi galerii, noi ne jucăm performance-urile şi în inima oraşelor – în case, magazine, staţii de metrou subterane, parcări, hoteluri sau pur şi simplu pe stradă. Viaţa cotidiană şi magia, banalitatea şi utopia, realitatea şi divertismentul sunt toate plasate în coliziune şi publicul este adesea rugat să-şi părăsească rolul tradiţional de spectator pasiv şi să fie martor la rezultatele acestei coliziuni”, spun membrii GobSquad.
Performance-urile GobSquad sunt prezentate constant în turnee prin Europa, dar şi pe celelalte continente. Singurul continent unde nu au fost încă în turneu este Antarctica, precizează ei pe website-ul http://www.gobsquad.com/.

Sâmbătă, 11 mai, ora 16:30

Prezentare de Cristina Zgheran, masterand CESI
16:30 – 18:30 –NoBody – Compania Sacha Waltz & Guests, coregrafia Sasha Waltz


Sasha Waltz & Guests
Compania Sasha Waltz &Guests a fost fondată de către Sasha Walty şi Jochen Sanding la Berlin, în anul 1993. În prezent, mai mult de 250 de artişti (arhitecţi, artişti vizuali, coregrafi, producători de film, designeri, muzicieni, cântăreţi şi dansatori) din 25 de ţări au colaborat în calitate de invitaţi la peste 80 de producţii, proiecte şi filme.
Sacha Waltz & Guests lucrează într-o reţea de producţie internaţională în permanentă evoluţie, prezentându-şi repertoriul de 18 spectacole în aproximativ 80 de reprezentări internaţionale anual.
Dezvoltarea formelor inovative de performance şi creaţia în materie de coregrafie a teatrului muzical au devenit cele mai importante aspecte ale activităţii companiei Sacha Waltz & Guests.
Piesa noBody face parte din ciclul coregrafic de trei piese la care a lucrat Sasha Waltz din 1999. Aceste piese au ca temă corpul uman, trilogia fiind construită pe baza unor cercetări exhaustive. Coregrafa ea investighează anatomia şi aspectul fizic al fiinţei umane, raportând corpurile dansatorilor la arhitectură, ştiinţă şi istorie.

18:30 – 18:35 – Pauză
18:35 – 20:35 – Versus – La Carniceria Teatro, regia Rodrigo Garcia

20:35 – 20:45 – Pauză
20:45 – 22:05 – C’est comme ca et me faites pas chier – Bonlieu Scène nationale Annecy, regia Rodrigo Garcia

Rodrigo Garcia s-a născut în 1964 la Buenos Aires, iar din 1964 se mută şi lucrează la Madrid.
Autor, designer şi regizor, fondează în 1989 compania La Carniceria Teatro care îi deschide porţile către constructul unei scene experimentale în căutarea unui limbaj teatral personal distanţat de scena tradiţională şi de teatrul tradiţional în sine.
Teatrul său rupe scene din viaţa de fiecare zi din suburbiile din Buenos Aires. Visul de a face din teatrul un loc în care fiecare poate deschide uşa conduce la o hiper-realitate de unde se inspiră şi unde îmbină poetica limbajului scenic cu limbajul slang. În compoziţie, Garcia evită atât naturalismul, cât şi caricaturalul. Personajele trăiesc cu naturaleţe în mediul lor- everyday life.
Dintre spectacolele regizate şi puse în scenă avem plăcerea, prin amabilitatea lui Rodrigo Garcia – compania La Carniceria Teatro şi casa de producţie Bonlieu Scène nationale Annecy (prin Marie Cassal), de a difuza, pentru prima dată într-un festival din România, spectacolele: Versus (2008) şi C’est comme ça et me faites pas chier (2010).
Ambele spectacole integrează în textul construcţia spaţiului şi concertul.
În C’est comme ça et me faites pas chier, poezia şi cuvântul converg în direcţia postmodernă a teatrului de imagine cu inserţii de muzică live – de la chitară acustică şi până la muzica electronică, incluzând elemente de bandă desenată şi teatru de păpuşi. (Text formulat după dosarul de presă pus la dispoziţie de Marie Cassal.)

Echipa festivalului: Oana Delia Dincă, Beatrice Meda Găurean, Laura Ion, Mara Lixandru, Alina Mesaroş, Cornelia Stancu, Matei Truţă, Elena Vlădăreanu, Cristina Zgheran.
Coordonator: lector universitar Cristina Modreanu
Mulţumiri:
Corina Constantinescu, Teatrul de Comedie
Simona Chiaburu, CESI

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.