Premiile literare „loveste” din nou

Una dintre problemele cele mai mari pe care le au premiile literare romanesti tine de lipsa justificarii. Uneori aceasta justificare pare improvizata si absolut arbitrara. Vreti sa stiti care sunt criteriile dupa care se dau premii literare? Am incercat sa descopar logica dupa care s-au acordat premiile Festivalului Nopti si Zile de Literatura de la infiintare pana acum.

Cele mai importante premii sunt doua: Premiul Ovidius, in valoare de 10000 de euro se acorda conform justificarii oficiale unei personalităţi literare de notorietate, deci cuiva i se da premiu pentru ca e cunoscut (si vine la Neptun).

Pana in 2008 a mai fost si Premiul festivalului „pentru valoarea operei unui scriitor care contribuie la largirea frontierelor literaturii“, care la nivelul justificarii avea sens, chiar daca acest premiu era in valoare de jumatate din suma oferita pentru celebritate. Din 2008 acest premiu, cum spuneam, singurul care avea o justificare legata de literatura a fost inlocuit cu un altul: premiul pentru un tanar scriitor. Deci premiul pentru varsta.
Desigur, lista de nume nu arata rau, ba chiar e o lista cu care s-ar mandri orice festival, dar justificarile nu stiu daca ar face pe cineva sa se simta apreciat. Dar, vorba aia, la banii aia vrei sa te simti si apreciat?

laureatii Marelui premiu Ovidiu si ai festivalului Nolti si zile de literatura de la Neptun

2002 Jorge Semprun/ Premiul Festivalului Alain Robbe-Grillet (premiu despre care la vremea respectiva s-a spus ca a fost inventat drept consolare pentru scriitorul francez. De altfel, in acel moment cred ca acest premiu nu consta decat intr-o diploma.
2003 Antonio Antunes/ Ismail Kadaré aici, premiul festivalului a inceput deja sa fie insotit de suma de 5000 de eur.
2004 Amos Oz/ Tomaz Salamun
2005 Mario Vargas Llosa/ Cengiz Bektas
2006 Andrei Codrescu/
2007 Yevgeny Yevtushenko / Premiul Festivalului a fost acordat de Primăria Municipiului Mangalia scriitorului George Szirtes
2008 Orhan Pamuk/ tanar scriitor Irina Denejkina (Rusia)
2009 Peter Esterhazi / tanar scriitor Joey Goebel (SUA)
2010 Jean D’Ormesson/ tanar scriitor Madeleine Thien (Canada)

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.