A 14 ediție a concursului național LicArt adresat liceenilor i-a strâns pe finaliști în Poiana Brașov. In urma jurizării la care am participat în acest an alături de Paul Cernat și Radu Vancu au fost selectate textele a 12 autori tineri care participă la atelierul de poezie.
Exercițiile de interacțiune din seara premegătoare atelierului au pornit de la reținerea arătată de Mihnea Bâlici din Piatra Neamț față de lectura propriilor poeme. Așa s-a ales fiecare participant cu sarcina de a alege un cititor pentru propriul poem. Mihnea a ales primul. Poemul său „Săvinești” a găsit că ar suna mai bine citit de Mircea-Andrei Florea din București. Acesta a atribuit poemul său „30.11.2014 (despre cum mă descurc eu cu schimbările)” vocii Cătălinei Suditu din Iași. Versurile „am mâzgălit imaginea de pe marlboroul roșu așa/ pot șterge cu pastă tot. Cancerul și/ toată nefericirea din lume copiii nu mor/ de SIDA femeile nu avortează ba chiar o parte/ rămân virgine un timp cel puțin până apare/ (…)” din poemul Cătălinei „2 AM: silver lining” au fost citite de Ana-Maria Sîrbu din Buzău.
Diferențele de abordare a lecturii au inclus și ezitările inerente unei lecturi la prima vedere a poemelor. „țipăt anatomic când” al Anei a pus-o la încercare pe Claudia Văduvescu din București care și-a cerut scuze că „ți-am distrus poemul”. Dar ezitările ei nu au făcut decât să fragmenteze diferit versurile și propozițiile originale. Același lucru l-au suferit și versurile Claudiei din „acid”, imediat ce au fost redate în lectura lui Costel Onofraș din Sibiu. Poemul acestuia, „exact. warm & unholy” a prins nuanțele dicției calde pe care o preferă Lavinia Loredana Nechifor din Suceava. Surpriza primelor întâlniri din atelier au fost lecturile Crinei Cristache din Călărași. Influențată de exercițiul continuu cu versul cu ritm și rimă, Crina a găsit fluxul regulat pentru discursul din poemul Laviniei „Căderile”. Parcursul invers l-a făcut Raluca Ioana Râmbu din Suceava atunci când a ales să citească poemul Crinei „Pe după mâinile lui Dumnezeu” căutând ritmul propozițiilor (diferit celui al versurilor stabilit de autoare). Florina Huzoaica din Făget a revenit la atelier după anul în care nu a putut să participe în urma interdicției de intrare în concurs pentru poeții câștigători ai ediției anterioare. În lectura ei, poemul „noaptea gurilor deschise” al Ralucăi a prins detalii muzicale fragile. „de ce rugăciunile oamenilor nu l-au oprit pe hitler”, versurile Florinei, s-au întors la Mihnea pentru a fi redate într-o lectură care a separat clar imaginile din text.
Bogdan-Constantin Enache din Pașcani și Cosmina Ștefania Oniciuc din Suceava au schimbat între ei textele propuse în concurs. „hör nicht das Gezwitscher der Vögel jeden Tag” al Cosminei l-a făcut pe Bogdan să ceară ajutorul autoarei pentru lectura titlului în germană. Cosmina a primit să citească poemul lui Bogdan, „mai sus de ființele ciudate” și a folosit indicațiile din transcrierea originală a poemului (desparțiri în silabe, cadențe regulate). Ultima parte a serii a trecut în serii de poeme preferate (din concurs și din afara manifestării) de la poemul Ioanei Stanciu din Târgoviște (ales de Cătălina) la serii de versuri din Ștefan Baghiu (citit de Mihnea), Leonard Ancuța (propus de Ana-Maria) dar și din Virgil Mazilescu și Angela Marinescu propuse și citite de Costel și Florina.
Primul atelier de poezie din 2015 ne-a dus în balonul de lângă hotel. Finaliștii Licart din concursul de poezie au parte pentru prima dată de un atelier împărțit în secțiunea interpersonală de poezie și cea personală de dezvoltare personală cu psihoterapeutul Iulia Stoian.
Acest prim atelier din 2015 avea anunțată tema Probleme ale poeziei azi trecând de la genurile clasice (liric, epic, dramatic) la
poezia persana/ poezia occidentala
Poemele lui Samuel Beckett (engleză-franceză) față de modul clasic al poemelor persane pierdut in traducere și remarcat de R.W. Emerson (despre poezia persana) la începutul secolului XIX ca stil al poemelor lungi în care versurile nu par legate logic.
Exerciții:
1. Ce astepti de la atelier
Bogdan imi place combinația de terapie si poezie. Eu asa si scriu. Sa implicam spatiul in poezie. Cum ascult poezia celorlalti.
Mircea spune că în seria de întâlniri care urmează îl liniștește faptul că „nu trebuie sa scot cine stie ce capodopere dar exersez si ma relaxez”.
Mihnea își dorește „sa aud poezie de la restul participanților”
Ana recunoaște că „nu am mai facut ateliere de genul asta. Temele impuse o interesează.”
Florina vrea să afle „cum sa evit cliseele”.
Cosmina caută „sa cunosc mai multi autori si mai multe feluri de poezie”.
Lavina e interesată „sa cunosc stilul celorlalti”.
Crina se simte provocată în plus de faptul că scrie cu rimă și „mi-ar placea sa cunosc autori diferiți si să mă familiarizez cu stilul lor”.
Costel este modest: „as vrea sa stau la o masa”.
Raluca este mai exactă „sa reusesc sa scriu mai relaxat”.
Catalina știe că „interactiunea cu ceilalti mă ajută”
Claudia are un plan: „eu caut material pentru o carte”.
Iulia intră în joc pentru că „vreau sa-mi amintesc felul in care gaseam utile exercitiile de scris creativ”.
2. Inventeaza numele trupei tale muzicale si repertoriul pentru un recital
(Tehnici de scris pentru textele muzicale)
Video
Cum a aparut ideea dezvoltării și evoluției artei. GIorgio Vasari- Renastere vs ev mediu: cliseele
Romanticii: lyrical ballads v. Prefața Wordsworth & Coleridge
TEMA1: poemul mesei notezi ce auzi la masa 14 versuri
2 cronici ale atelierului fara partea secreta (Cătălina și Mircea)
Un gând despre „Licart 2015 atelierul de poezie Introducere”