O expoziție din depozitele Bibliotecii Naționale se deschide

Expoziția Zețar e gata să fie văzută. Dicționarul spune că ZEȚÁR, zețari, s. m. Muncitor tipograf care culege manual literele în culegar după manuscris; culegător. – Din germ. Setzer. (DEX)

”Vom extinde definiția. Pentru noi ZETZAR înseamnă un proiect inedit care pune laolaltă istoria tehnologiei tiparului din România și creativitatea pe care hârtia o poate găzdui, în toate formele sale”, anunță reprezentanții Bibliotecii Naționale a României.

Foto Simona Noapteș fb

Biblioteca Naţională a României propune un proiect multidisciplinar care să aducă în atenția publicului această lume a tiparului: ”Vom culege mașini tipografice, tehnici de lucru, meserii dispărute și uitate, arta designului grafic și cartea ca obiect și le vom folosi ca materie de lucru. Le vom expune, le vom afla, le vom discuta. Vom avea ateliere și dezbateri, toate despre arta tiparului și provocările creatoare ale hârtiei”, nota prezentarea oficială a demersului.

”Iubim cărțile și revistele, dar și literele de plumb și cernelurile. Iar din această pasiune s-a născut un proiect care sperăm să vă placă”, arată cei de la Biblioteca Națională.

Simona Noapteș, de la Serviciul Dezvoltare Instituțională al Bibliotecii Naționale a României, explică: ”Zetzar a apărut așa, pur și simplu, ca o carte de care ai uitat și de care dai întâmplător în bibliotecă. Și în care mai găsești și niște bani ieșiți din uz, o scrisoare și o floare presată.

ZETZAR este o expoziție de cărți, reviste, mașini tipografice uitate, din colecțiile Bibliotecii Naționale a României și instalații plastice semnate de Tudor Marinescu din materia tipografică a Infinitezimal. E o expoziție făcută cu prieteni, cu emoție și cu finanțare AFCN. Că e aproape primul meu experiment curatorial contează mai puțin.

Îi mulțumesc domnului profesor Adrian Cioroianu pentru încrederea în acest proiect.

Iar lista de mulțumiri e mare. Local Design Circle, Palatul Culturii Bistrița, Infinitezimal, colegi din Biblioteca Naţională a României”, arată Simona Noapteș.

Începe miercuri, 11 septembrie, de la 17.00, la sala Euphoria din sediul Bibliotecii Naționale (Bd.Unirii nr.22) și rămâne deschisă până la final de septembrie.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.