ANULAT> ANGELA MARINESCU “Probleme personala” la Poeticile Cotidianului joi la MTR

DIN PACATE ACEASTA EDITIE A FOST AMANATA

Poeta Angela Marinescu, la Poeticile cotidianului

Editura Cartea Romaneasca va invita joi, 12 noiembrie, ora 19.00, la lansarea volumului Probleme personale de Angela Marinescu, in cadrul „Poeticilor cotidianului”. Evenimentul va avea loc la Libraria Carturesti, Muzeul Taranului Roman.
Invitati: Bianca Burta-Cernat, Marius Chivu, Cosmin Ciotlos si Daniel Cristea-Enache.
Moderator: Razvan Tupa
Daca aveti intrebari pentru Angela Marinescu, i le puteti adresa chiar in timpul evenimentului, la adresa razvan_tupa@ yahoo.com.

„Extazul negru al Angelei Marinescu nu e decit implozia tragicului la limita absoluta a suportabilitatii, iar beatitudinea sa – o crispare spasmodica.” (Al. Cistelecan)

marinescu.jpg
„Poezii splendide, mai intii scandaloase prin indraznelile imagistice ale autoarei, apoi, ciudat!, parind aproape religioase prin ardoare.” (Daniel Cristea-Enache)

„Sufletul nu este impudic exhibat, ca in lirica sentimentala, ci prefacut in obiect de interventie chirurgicala, in tema de analizat. Sufletul este asezat pe masa de operatie si sfirtecat: fara complezenta si fara crutare. Fiecare membru, organ sau viscera, cu grija decupat, este apoi privit cu microscopul.” (Nicolae Manolescu)

„Un lirism pur subiectiv, probleme personale pina la deznadejde, exprimind o drama existentiala ce lasa uneori sa-i straluceasca, nu mai putin indoliat, totusi, nimbul metafizic.” (Ion Negoitescu)

„Daca o buna parte din lirica feminina de ultima si penultima ora a mostenit, neindoielnic, de la Angela Marinescu aplecarea spre spasmurile carnalitatii in suferinta, vocatia ascetica a acestor poetizari total lipsite de senzualism (…) a trecut poate mai putin observata si nu si-a gasit imitatori.” (Octavian Soviany)

Angela Marinescu se naste la 8 iulie 1941, in Arad, fiica Mariei si a lui Marius Marcovici. Tatal face parte din familia lui Simion Marcovici, important intelectual al Banatului, la care a poposit in peregrinarile sale Mihai Eminescu. Aproape toti stramosii dinspre tata au fost preoti. Familia Marcovici a ctitorit biserica din Nadlac. Strabunicul din partea mamei a fost circiumar evreu. Se numea Martis. Bunica dinspre mama face parte dintr-o familie de ceangai. La varsta de 15 ani se imbolnaveste grav de tuberculoza pulmonara. Se vindeca, dupa multi ani petrecuti prin spitalele patriei, la 26 de ani. Absolventa a Liceului „Moise Nicoara” din Arad si a patru ani de medicina la I.M.F. Cluj. Licentiata a Facultatii de Psihologie a Universitatii din Bucuresti, seria 1972. In 1975 se naste fiul Angelei si al lui Matei Gavril, Alexandru Matei. Aproape tot timpul este pensionata pe caz de boala. Din 1990 pina in 1996 lucreaza ca redactor corespondent la revista Vatra.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.