„Apropiere și îndepărtare de natură”, un vernisaj cu Ioan Iacob la Annart Gallery

Joi, 19 septembrie, orele 18.00-20.00 are loc vernisajul expoziției „Apropiere și îndepărtare de natură”, în prezența artistului Ioan Iacob, curatoarei Ruxandra Demetrescu și a coordonatoarei acestui proiect, Raluca Băloiu, anunță Annart Gallery (str.Andrei Mureșanu 1, București).

Ioan Iacob prezintă publicului în noua sa expoziție „Apropiere și îndepărtare de natură”, organizată de galeria AnnArt, o serie de tablouri în ulei realizate în acest an, individualizate printr-un interes particular pentru natură. Artistul care afirma în urmă cu cinci ani într-un interviu că „abstractul şi figurativul se intersectează şi azi, în surdină, în pictura mea” privește natura într-un exercițiu vizual ce revizitează peisajul ca gen tradițional, încercând să înțeleagă misterul sau „duhul” ascuns în spatele formelor particulare ale acesteia. Sursele de inspirație sunt diverse, reunind „vederi” diverse păstrate și amalgamate în memoria pictorului, cum ar fi peisaje din Transilvania, de pe Dunăre, de pe malul Rinului după o inundație, din Andaluzia sau dintr-o baltă din Bărăgan.

Comparând tablourile frapează, pe de altă parte, eficacitatea dialogului punctelor de vedere distincte cultivate de pictor: vederea depărtată (Fernsicht) și vederea apropiată (Nahsicht), care se întâlnesc într-un mesaj ecologist, în care citesc un strigăt de alarmă, exprimat de artist cu mijloacele sale specifice, mai precis prin forța expresivă a culorii. Să nu uităm că Ioan Iacob este un mare colorist, considerând că “fiecare culoare are viaţa ei”. O viaţă extraordinară, ce se manifestă printr-o lumină indicibilă. 

Ruxandra Demetrescu

Ioan Iacob trăiește și activează în Düsseldorf.  Născut în 1954 în Biertan (jud Sibiu), artistul se stabilește în 1975 la Düsseldorf (Germania) unde studiază la Academia de Arte din Düsseldorf sub îndrumarea profesorului Gotthard Graubner, unul dintre cei mai mari coloriști de abstract ai artei recente Experiența culorii, așadar o asimilează de la cel care l-a învățat că o compoziție trebuie să fie “diafană, eterică și în final rotundă”. Ioan Iacob preia obiceiurile profesorului sau până când, mai tărziu, în Madrid vede pe viu pictura lui Diego Velázquez și devine un adevărat precursor modern al acestuia. Încă din studenție face o călatorie de studii în Egipt (1981), oferită de Academia de Arte din Düsseldorf, apoi primeste bursa Max Ernst a orașului Bruhl (1982). Începând cu anul 1986, Iacob a avut expoziții individuale în Germania, dar și în alte țări: Olanda, Belgia, Statele Unite, Grecia, Israel. În 2005 și în 2009 este invitat în En Hod-Israel într-un schimb cultural realizat de orașul Düsseldorf.

În România, după prima sa personală din 2006 de la Galeria Curtea Veche din București, au urmat expoziții în cele mai însemnate centre culturale ale ţării, de la Sibiu, Cluj-Napoca, Timișoara, Bistrița la Constanța, Tulcea, Mogoșoaia sau Ploiești. Lucrările lui Ioan Iacob se regăsesc în colecții private din Berlin, Düsseldorf, Bruxelles. Printre colecționarii acerbi ai operei lui Ioan Iacob se numără Georg Böckmann și Willi Kemp. Pânzele lui Ioan Iacob au fost expuse alături de operele lui Tiziano Vecellio, El Greco, Rembrandtvan Rijn, William Turner, Eugène Delacroix, René Magritte, Man Ray, Francis Bacon, MaxBeckmann, Mona Hatoum, Shirin Neshat, Gerhard Richter, Christo etc în muzee precum Kunst-Palast din Düsseldorf. Ioan Iacob are lucrări în muzeele de artă din cele două patrii ale sale, Germania și România, fiind unul dintre cei mai apreciați artiști români din diaspora, notează prezentarea galeriei.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.