Expoziția ”În căutarea bibliotecilor de mâine” se mută la Biblioteca Națională a României pentru dezbateri și discuții.
În contextul recentelor schimbări societale, numărul bibliotecilor publice în România s-a diminuat în ultimii ani cu aprox.7000 iar cele școlare cu aprox. 2000, evoluție care a fost determinată în mare parte de (re)evoluțiile tehnologice care au accelerat tranziția către digital, creând o dematerializare a suportului informației, arată organizatorii.
Reflectând la această realitate, expoziția își propune să lanseze o discuție despre viitorul bibliotecilor și să vină cu idei în scopul reinventării acestui program în direcția unor spații cu un caracter mai degrabă hibrid și multifuncțional, în direcția unor hub-uri de cetățenie activă, unde comunitățile pot găsi răspunsuri și pot explora interdisciplinar și colaborativ probleme din perspective variate.
Astfel, bibliotecile ar funcționa nu doar ca centre de informare, ci ca spații catalizatoare și hub-uri de inovare, care aduc împreună nu doar cărți ci și tehnologii, cunoștințe variate și oameni din domenii diverse, unde aceștia ar putea accesa resurse și diverse soluții holistice. Prin acest proces, bibliotecile nu doar că păstrează relevanța în era digitală, ci se reinventează pentru a rămâne centre esențiale ale vieții sociale, culturale și educaționale.
”Prin această discuție deschisă pe care dorim să o inițiem așteptăm să împărtășim idei și descoperiri intre organizații, experți si cetățeni. Vor fi prezentate direcții și abordări variate ce pot contura o viziune asupra viitorului bibliotecilor – de la mobilier modular la transformarea prin mycelium a deșeurilor din biblioteci în materiale alternative de construcție, de la educație non-formală la consolidarea comunităților în jurul bibliotecilor ca spații de întâlnire și apropiere. Ne dorim să inspirăm și să ne imaginăm împreună cum va arăta o bibliotecă publică peste… 100 de ani, colectând feedback și prezentând diverse concepte inovatoare sub forme de planșe foto si text, prototipuri in dimensiune reala si instalații experimentale. Acest proces co-participativ va alimenta o viziune comună deschisă la cât mai multe idei și perspective diverse” explică realizatorii evenimentului.
Expoziția va cuprinde:
1. Modulul Book Your Time HUB, un prototip de bibliotecă mobilă, premiat la Anuala de Arhitectură București 2024 (A.ttune ArchiLab)
2. Modulul Book Your Time HUB 2.0 , prototip de bibliotecă mobilă din materiale reciclate (A.ttune ArchiLab)
3. Modelul Wunderkammer 2.0, un prototip al ,,cabinetului curiozităților” realizat din materiale reciclate – plastic reciclat și blocuri de mycelium (Asociatia Arhitectura Celuilalt)
4. Expozitia proeictului Common Waste, Common Libraries (Goethe Institute)
5. Terrarium (Centrul de Studii Vizuale)
6. Puzzle din material reciclat (PlasticAfterlife)
7. Statie Print It Yourself (Asociatia Casa Buna)
8. Bookcycle (MyCoLab)
9. Harta Bibliotecilor Publice din București (Alex Axinte)
10. Ruined Resonances (Denis Flueraru)
Parteneri:
• Goethe Institut Romania
• Biblioteca Naționala a României
• ANBPR
• Asociația Arhitectura Celuilalt
• A.ttune ArchiLab
• Centrul de Studii Vizuale
• Asociația Basar
• Asociația Casa Buna
• Asociația Aria11
• The Plot
Echipa:
Thomas Marinescu, Andreea Robu-Movilă, Cristina Constantin, Ștefan Olteanu, Sara Iosub, Gabriela Caragață, Robu Andrei
Când: 12 noiembrie – 3 decembrie 2024 Unde: Biblioteca Națională a României, buzunarului 3