Volumul Blues pentru cai verzi de Letitia Ilea a aparut in limba franceza

Editura franceza Le corridor bleu a publicat volumul de poeme Blues pentru cai verzi (Blues pour chevaux verts) de Letitia Ilea (Cartea Romaneasca, 2010), in traducerea lui Fanny Chartres, anunţă editura Cartea Românească.
 
Fondata in 1997 de catre Charles-Mezence Briseul, editura Le corridor bleu este interesata – in principal – de publicarea cartilor de poezie contemporana, franceza si nu numai.
in noapte

pamantul s-a despicat in urma ta
astupand sunete si chipuri
haul a inghitit glasurile dragi
nici o urma acum

pasesti prin negura deasa
iti croiesti drum
iti tarasti picioarele
trupul tau adaposteste
ranile multor anotimpuri
te incapatanezi
ca iedera ca buruienile

pasesti
privirea ta are luciul cenusii
varsta ti-e o flamura sfasiata
unde mai e casa ta
cine te mai asteapta
mai exista in noapte
o fereastra luminata pentru tine

pasesti prin negura deasa
si nu astepti raspuns

acum nici lacrimi nu sunt
nici cine sa planga

„Mai intii furioasa, apoi deceptiva si la urma blazata, dar intotdeauna intr-o scriitura franca, de acuta autenticitate a starilor, zice Ion Pop (in prefata la O persoana serioasa, Limes, 2004) ca ar fi dialectica pasilor facuti de Letitia Ilea in primele sale trei carti. Ei bine, Blues pentru cai verzi, desi nu e o sinteza, le aduna pe toate trei si le sublimeaza/le comprima intr-o stare de pustiu existential atit de concret hasurat incit contureaza una din cele mai deprimate – si deprimante – viziuni din poezia noastra actuala. Daca sint, azi, poeti bacovieni, Letitia Ilea e primul dintre ei. Si e primul pentru ca ajunge la neantul existential bacovian fara recurs la intertextualisme. Blues pentru cai verzi e un exercitiu de exorcizare a acestui pustiu total, pustiu ce videaza nu doar viata, ci si moartea. Nu e o carte de citit. ” (Al. Cistelecan)
 
Letitia Ilea, poeta si traducatoare, s-a nascut la 3 iulie 1967 la Cluj-Napoca, Romania. Absolventa a Facultatii de Filologie din Cluj-Napoca, sectia franceza-romana (1989). De la debutul sau cu poezie in 1984, a publicat poeme, cronica literara, interviuri si traduceri in majoritatea revistelor literare din Romania. Din 2002 este membra a Uniunii Scriitorilor din Romania. A participat in 2005 la festivalul Belles Etrangeres – Roumanie, precum si la colocviul L’Invention du Livre organizat de Casa Scriitorilor si Traducatorilor straini din Saint-Nazaire. In 2006 a fost invitata festivalului Francofffonies (Paris). A primit opt premii literare in Romania pentru poezie si traduceri si un premiu de poezie in Franta (premiul Jean Malrieu, aprilie 2007).

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.