Stagiunea de marţi seara la Ateneu

Filarmonica George Enescu anunţă un nou concert din seria Stagiunea de marţi seara. De astă dată unul dintre cei mai buni tineri tenori români, unanim recunoscut în ţară si în străinătate, propune un recital de lieduri cu câteva dintre cele mai frumoase şi mai reprezentative pagini ale genului
Stagiunea de marţi seara
Marti, 22 Mai 2012, 19:00 – 21:00 Ateneul Român, Sala mica
TIBERIUS SIMU – tenor
SILVIA SBÂRCIU – pian
Program:
Jules Massenet
Pensée de printemps
Sérénade du passant
Souhait
Separation
Sérénade d’automne
Sonnet payen
Élégie
Un adieu
À la trépassée

Robert Schumann
Ciclul de lieduri Dichterliebe
Gabriel Fauré
Claire de lune
Après un reve
Ici bas
Notre amour
Madrigal
Adieu
Toujours

Coproducător: Radio România Muzical

Nascut in Cluj, Tiberius Simu este absolvent al Liceului de Muzica “Sigismund Toduta” unde urmeaza cursuri de vioara, pian si canto, pentru a deveni mai apoi absolvent al Academiei de Muzica “Gh. Dima” din Cluj, specializandu-se in Artele Spectacolului – Regie de teatru muzical.
In anul 2005, o bursa de doi ani la Accademia del Teatro alla Scala di Milano, ii ofera posibilitatea de a-si continua studiile sub indrumarea unor artisti de marca ai scenei lirice mondiale, ca de pilda Luigi Alva, Leyla Gencer, Mirella Freni sau Renato Bruson.
Tiberius Simu este laureat al concursurilor de canto “Traian Grozavescu” de la Lugoj si “Haricleea Darclee” de la Braila. Tiberius Simu debuteaza pe scena operei din Cluj in rolul Alfredo din Traviata de Verdi, rol pe care il va sustine cu succes si pe scena Operei Nationale din Timisoara si a Operei Nationale din Bucuresti, acest rol fiind cel care va marca si debutul international al artistului la opera din Leizpig.
De la debutul sau, Tiberius Simu a adugat numeroase roluri repertoriului sau, interpretate in teatre de opera de prestigiu din Europa, precum Tamino din Flautul fermecat de Mozart la Wiener Staatsoper, Aceste din Ascanio in Alba de Mozart la Teatro alla Scala di Milano, Don Ottavio din Don Giovanni de Mozart la Frankfurt Oper, Lucio Silla din opera mozartiana cu acelasi nume la Nantes/Angers Opera, Fenton din Falstaff de Verdi la Opera Royale de Wallonie din Liege, Nemorino din L’elisir d’amore de Donizetti la Opera de Toulon, Almaviva din Il barbiere di Seviglia de Rossini la Leipzig, Camille Rosillon din opereta Vaduva vesela de Lehar la Teatro Verdi di Padova, sau rolul titular din opereta Zarewitsch de Lehar la Seefestspiele Morbisch.
Repertoriul vocal simfonic al lui Tiberius Simu include lucrari apartinand mai ales barocului si clasicismului vienez, precum Missa in si minor de Bach, intepretata sub bagheta maestrului Ludovic Bacs, Messiah de Haendel sub bagheta maestrului Horia Andreescu, numeroase misse de Haydn si Mozart precum si Requiemul de Mozart, cat si lucrari moderne cum sunt Pulcinella de Stravinski sau Oratoriul de Pasti de Paul Constantinescu.
Cu o solidă pregătire internaţională la Staatliche Hochschule für Musik und Darstellende Kunst-Mannheim, Germania, unde tânăra pianistă a urmat cursurile de studii aprofundate la clasa prof. Paul Dan, Silvia Sbârciu se evidenţiază atât prin talentul şi personalitatea sa deosebită, cât şi prin repertoriul vast şi bogat care cuprinde o mare varietate de lucrări aparţinând atât muzicii clasice, cât şi celei moderne şi contemporane. Doctor în muzică, titlu obţinut în anul 2007 cu teza „Arta interpretării liedului la Hugo Wolf şi Gustav Mahler”, conducător ştiinţific prof. univ. dr. Eduard Terényi, Silvia Sbârciu se remarcă în cariera sa prin numărul mare de cursuri de măiestrie la care a participat peste hotare, manifestări susţinute de nume mari ale muzicii mondiale precum Karl Heinz Kaemmerling de la Mozarteum Salzburg in cadrul Schleswig Holstein Musik Festival, Lev Naumov de la Conservatorul din Moscova, Leo Fleischer de la Juliard School of Music, New York, Dmitri Alexeev, Felix Gottlieb sau Sviatoslav Pochekin în cadrul Internationale Klavierakademie Murrhardt (Germania). In 2010 a participat International Keyboard Institute and Festival (IKIF) New York unde a lucrat cu renumiti profesori precum Sontraud Speidel, Akiko Ebi, Asaf Zohar si dirijorul Eduard Zilberkant. În activitatea solistică, cartea de vizită a pianistei Silvia Sbârciu conţine o serie de recitaluri şi concerte susţinute atât în ţară, în cadrul unor festivaluri de renume precum „Toamna Muzicală Clujeană”, cât şi peste hotare cum ar fi la Staatliche Hochschulen für Musik und Darstellende Kunst, Mannheim şi Stuttgart (Germania), în cadrul Internationale Klavierakademie Murrhardt sau Schleswig Holstein Musik Festival, tot în Germania sau în Suedia.

Un gând despre „Stagiunea de marţi seara la Ateneu”

  1. succes. dar e putin spus. melodrama in pijamale, ca la Enescu. unde au uitat sa se bata cu perne si cu frisca. cine mai asculta enescu astazi?! e frumos, da.

    dar trebuie un motiv plauzibil, in afara artei pentru arta. care este „motivul enescu”, dupa ce ai gasit „pretextul enescu” si dupa ce enescu a ajuns o parodie pentru altceva, pentru din ce in ce mai departe de el, in biologia lui, cum spusese Principele Radu.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.