Organizatorii Festivalului Internațional de Literatură de la Timișoara „La Vest de Est / La Est de Vest”(FILTM) îi provoacă pe iubitorii de literatură să ghicească numele celor 12 invitați ai ediției de anul acesta, plănuită să aibă loc în perioada 23-25 octombrie, la Galeria Theresia din cadrul Bastion.
Organizatorii au lansat pe pagina de Facebook a Festivalului un concurs constînd în pachete de cărți însoțite de autografele invitaților. Cei interesați să intre în competiție sînt sfătuiți să trimită propunerile lor pe adresa office@headsome.ro, pînă pe data de 23 septembrie 2013. În ultima seară a Festivalului, prin tragere la sorți, organizatorii vor extrage numele cîștigătorilor.
Festivalului Internaţional de Literatură de la Timişoara îşi propune să continue, într-o manieră deschisă publicului larg, tradiţia studiilor comparatiste iniţiate de Fundaţia „A Treia Europă”.
În acelaşi timp, sperăm că FILTM se va constitui într-unul dintre proiectele importante care vor completa oferta de activităţi cu care Timişoara va candida la statulul de „capitală culturală europeană”, în 2021.
FILTM – un proiect ințiat de Oana Boca, Ioana Gruenwald și Robert Șerban, sub umbrela agenției Headsome Communication.
OASPEȚII DIN STRĂINĂTATE AI FILTM, ediția 2013:
1. Primul invitat este un scriitor cunoscut pretutindeni în lume, care mărturisea, cîndva, provocator: „Am avut o copilărie stalinistă fericită”. Întrebare e: o fi existînd și… Stalin cel bun?
2. Al doilea invitat e Patriarh. Pardon, „Patriarhul” – pentru detalii, încercați, vă rugăm, să verificați pe google «Bu-Ba-Bu» (Burlesc – Balagan – Bufoniadă).
3. Al treilea invitat este fiul Ksenijei Cicvaric, cunoscuta interpretă rumână din Timocul Sîrbesc; tatăl său a fost închis, ani buni, la Jilava.
4. Al patrulea invitat e născut în 1957 și este considerat autorul-cult al generaţiei sale, a cărui operă literară a devenit portavocea „învinşilor” din Croaţia urbană.
5. Cel de-al cincilea invitat a scris, cîndva, povestea unui copil român pe străzile din Italia. Cartea, nominalizată la Premiul Strega (cel mai important premiu literar italian) si desemnată „Cel mai bun debut al anului 2007” de către cea mai importantă emisiune culturală a RAI, a fost tradusă și în limba română.
6. În fine, cel de-al șaselea invitat este cel mai tînăr autor de proză care figurează în ultima ediție a „Scurtei istorii a literaturii sîrbe” de Jovan Deretić.
SCRIITORII ROMÂNI INVITAȚI LA FILTM, ediția 2013:
1. Poetul-puzzle-prozator căruia literatura română îi datorează existența personajului NEA GICĂ, „cel mai mare frizer din lume”. Face parte din categoria aceea de scriitori care trăiesc rezervat, dar lasă urme. Altfel, „un spirit feeric, ludic și copilăros, din familia unor Dimov sau Brumaru”, vorba lui Mircea Cărtărescu.
2. Scriitoare (și traducătoare cunoscută). Are obiceiul, cîteodată, să compună proze despre un pitic, un copac în forma de Y, un hotar, o prințesă sau un izvor care are barba verde, iar, alteori, se întreabă, cîntînd, ce ni s-a dat și ce nu se mai ia. Sau o face pe Terorista să cînte „Într-o zi mi-ai dăruit o portocală”.
3. S-a născut la Timișoara, pe 11 septembrie 1980, într-o familie tipic central-europeană. Premiat, pentru poezie, chiar de la debut (Premiul USR Timișoara, în 2001). Apoi a alunecat spre proză. A avut o lectură publică la Paris. N-a fost rău. Dar parcă i-a plăcut mult-mult și la Kikinda, anul asta, la Short Story Festival.
4. Poetul care face proiecții cu filme parafine la el acasă. Cinema, gen. Locuiește la Domnişoara Timișoara și îi place la nebunie asta: pur și simplu refuză să se lase sedus de mirajul Capitalei.
5. Dacă ar fi să-l credem pe Marius Chivu, despre cel de-al cincilea scriitor invitat la FILTM 2, am putea spune că el este cel căruia îi datorăm toate volumele de proză scurtă publicate în ultimii ani de autorii români. A, nu, nu are cenaclu! Să ne întoarcem la sursa invocată: „E, pur si simplu, cel mai bun autor de proză scurtă de la noi. Dacă el ar scrie cîte un volum de povestiri pe an (poate chiar și mai rar), acest gen ar trebui cu desăvîrşire interzis tuturor celorlalţi scriitori”.
6. Optzecist. Parte din istoria Desantului, din constelația bănățeană. În copilărie, s-a întîlnit cu una dintre cele mai observate comete ale secolului al XX-lea și una dintre cele mai strălucitoare din ultimele decenii. Acesta este, poate, motivul pentru care una dintre cele cărțile sale stă sub semnul „cosmic” al acestei întîlniri.
6 nume importante ale literaturii universale contemporane / 5 dintre invitati, in premiera in Rom ania
• 6 scriitori rom ani importanti: autori consacrati, alaturi de autori din noua generatie
• Editia din 2013 a FILTM isi propune si o mai buna cunoastere a literaturii sirbe de astazi: ultima seara a Festivalului (25 octombrie) – dialog sirbo-roman, urmat de o petrece cu specific sirbesc
• Fundatia Traduki, una dintre cele mai importante retele europene dedicate literaturii si cartilor, sustine FILTM: „Am fost parteneri ai primei editii a Festivalului International de Literatura de la Timisoara, deoarece credem in forta Timisoarei de a se constitui intr-un punct important pe harta festivalurilor europene de literatura. Asteptarile ne-au fost confirmate, evenimentul s-a bucurat de un incontesabil succes de public, asteptam asadar cu nerabdare editia de anul acesta, care se anunta cu multe surprize placute.”
In mai putin de o luna, in perioada 23-25 octombrie, va avea loc cea de a II-a editie a Festivalului International de Literatura de la Timisoara. Evenimentul va prilejui iubitorilor de literatura din orasul de pe Bega intilnirea cu 6 nume importante ale literaturii universale contemporane – 5 dintre invitati, in premiera in Romania – alaturi de 6 scriitori rom ani importanti, autori consacrati, alaturi de autori din noua generatie.
Victor Erofeev – unul dintre cei mai importanti si controversati scriitori rusi de astazi, Iuri Andruhovic – „Patriarhul literaturii ucrainene”, unul dintre fondatorii tendintei postmoderne in literatura ucraineana, Edo Popović (Croatia) – autor-cult al generatiei sale, a carui opera literara a devenit portavocea „invinsilor” din Croatia urbana, Fabio Geda (Italia) – scriitor indragit de cititorii români datorita romanelor Singur pe strada (nominalizat la cel mai important premiu literar din Italia) si In mare sint crocodili, Duško Novaković – un nume de prima marime al poeziei sirbe de astazi si Igor Marojević – cunoscut deopotriva ca prozator si dramaturg, prezent in cele mai importante antologii dedicate prozei sirbe de astazi, acestia sint oaspetii din strainatate ai celei de a doua editii a Festivalului International de Literatura de la Timisoara.
Lor li se vor alatura invitatii din România: Razvan Petrescu –prozator si dramaturg, considerat un maestru al prozei scurte autohtone, T. O. Bobe – poet, prozator, scenarist, unul dintre cei mai nonconformisti scriitori rom ani de dupa ’89, autor al uneia dintre cele mai iubite carti publicate in ultimii 20 de ani: Cum mi-am petrecut vacanta de vara, Daniel Vighi – important prozator al generatiei opteziste, eseist si publicist, Veronica D. Niculescu – exceptionala traducatoare a lui Vladimir Nabokov in limba româna, o scriitoare care s-a ridicat la inaltimea maestrului sau, printr-o proza ce capteaza atit realitatea, cit si miraculosul ei, Robert Serban – unul dintre cei mai apreciati si mai premiati poeti rom ani contemporani, cunoscut deopotriva ca editor si realizator tv, si Alexandru Potcoava – reprezentant de marca al noii generatii de scriitori, un autor care scrie cu nerv si verva.
GINDURILE ORGANIZATORILOR:
• Robert Serban: „Mult prea putine manifestari culturale internationale are Timisoara! Iata ca literatura, prin cea de a doua editie a Festivalului International, ridica substantial cota capitalei Banatului, fiindca aici vor veni nume importante ale literaturii internationale, ce vor citi in fata unui public care, sint convins, va avea atit calitate, cit si volum. FILTM este un eveniment ale carui efecte benefice sint cu raza lunga de actiune, si nu doar pina in 2021, cind Timisoara va fi Capitala Culturala Europeana, ci si mai departe. Mult mai departe!”
• Ioana Gruenwald: „Festivalul de literatura de la Timisoara a pornit anul trecut, dintr-o fireasca dorinta de «descentralizare». Amplasarea geografica a Timisoarei, istoria, cultura ei imbogatita de spiritul creator al atitor etnii fac din acest spatiu o oferta irezistibila pentru proiecte precum FILTM. Entuziasmul cu care prietenii nostri timisoreni, dar mai ales publicul, au reactionat la prima editie a festivalului ne-au convins ca alegerea noastra a fost perfecta. Editia din acest an se bucura si de mai mult sprijin, atit din partea municipalitatii, cit si a prietenilor si colaboratorilor nostri, care sint din ce in ce mai numerosi si carora le multumim din suflet. Va asteptam sa ne bucuram impreuna de invitatii de anul acesta ai Festivalului International de Literatura de la Timisoara.”
• Oana Boca: „Festivalul International de Literatura de la Timisoara exista pentru publicul sau. Ne-am dorit un eveniment viu, croit dupa filosofia care sta la baza existentei oricarui festival de literatura din Europa Centrala si de Sud-Est. Si am reusit, chiar de la prima editie, sa punem bazele unui soi de club select al iubitorilor de literatura: La-Vest-de-Est & La-Est-de-Vest. Trei zile de bucurie, de dialog dezinhibat si intilniri frumoase.”