100 de mii de poeţi pentru schimbare – scoate poezia de la colţ

image În al treilea an de participare în cadrul evenimentului global 100 thousand poets for change, bucureştenii sunt invitaţi să ia parte la o lectură de poezie concentrată asupra schimbării perspectivelor. Iulia Militaru, Gabriel Daliş, Cătălina Matei, Răzvan Ţupa şi alţi poeţi invitaţi vă aşteaptă sâmbătă, la Tramvaiul 26 (strada Cercului nr 6) începând cu ora 20.30 să încercaţi o perspectivă inedită asupra poeziei: scoate poezia de la colţ (fără semnul exclamării, fără punct)
Cu un afiş de Ana Toma.

Later Edit: cu colaborarea AdLittera

 

Xiron Xin Marian este un autor care a transpus în termeni literari termenul de globetroter. Faptul că a descoperit literatura contemporană din România pe când se afla în afara ţării îi oferă o perspectivă originală invitatului. El a început să scrie pentru a păstra legătura cu ţara pe care o părăsise pentru proiecte în Olanda, Canada sau pentru a trăi pe viu momentele definirii sonorităţilor grunge în Seattle.

 

 

 

 

Cătălina Matei a absolvit Academia de Muzică din Bucureşti şi Facultatea de Litere a Universităţii Bucureşti, precum şi un masterat în Teoria literaturii şi literatură comparată. A câştigat mai multe premii şi menţiuni la concursuri pentru poeţi nedebutaţi şi a susţinut, începând din 2010, lecturi publice la AtelieRelaţionale, Institutul Blecher şi Cenaclul Universitas. (Claudiu Komartin)

 

într-o noapte ca asta

într-o noapte ca asta când femeile sunt violate

şi gardienii beau ca să dea mai tare

ştiu că nu te iubesc

păzesc leagănul ascuns în pod

ţin perna strânsă între dinţi

am uitat sânul care mă creştea

femeile plâng acum cu plapuma pe ochi

 

Peter Sragher s-a născut la Bucureşti şi a studiat germanistică. A publicat volume personale dar şi traduceri din unor poeţi austrieci contemporani (bernhard widder, ernst david, gerhard kofler, bruno weinhals, christian loidl). Participarea la mai multe festivaluri de poezie din Columbia, Argentina, Cuba, Mexic, Egipt, Belgia, Austria) l-a apropiat de dimensiunea sonoră a poeziei.

 

 

Gabriel Daliş s-a născut la Rădăuţi şi a debutat în adolescenţă (1996) cu volumul “Semnale de sâmbătă”. De atunci a mai publicat alte trei volume de poezie, cărora li se adaugă“Până mereu”, o antologie care include texte selectate din cărţile sale de până acum

 

convertire pe întuneric

: o maşină care pândeşte

cu farurile stinse

cu vocea mamei

cu violenţa tatălui vitreg

cu scârba unui deţinut când adoarme.

 

o maşină nu am.

încalec un câine amărât cu sticlă,

sub maşina

pe care nu o repar, sforăie.

la picioarele scaunului ar putea ajunge.

 

Iulia Militaru s-a născut în 1978, la Bucureşti. A studiat medicina, la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila”, din Bucureşti, apoi limba şi literatura română la Facultatea de Litere, din cadrul Universităţii din Bucureşti. Şi-a obţinut diploma de masterat în Teoria Literaturii, în anul 2006, iar acum este doctorand în literatură română. A publicat mai multe cărţi pentru copii şi o carte teoretică despre poezie, Metaforic şi metonimic: o tipologie a poeziei. În 2010, i-a apărut primul volum de poezie: „Marea Pipeadă”, pentru care a primit premiile: „Tânărul poet al anului 2010” şi „Tânărul scriitor al anului 2010”, în cadrul „Galei Tinerilor Scriitori”. În 2012, împreună cu Anca Bucur (poezie) şi Cristina Budar (grafică), a lansat volumul „dramadoll”, la Casa de Editură Max Blecher. Cartea face parte dintr-un proiect mai amplu, fiind rezultatul colaborării celor trei, în vederea realizării unui dialog între diferite stiluri, arte (poezie, grafică, video, sunet) şi autori.

 

din A memorable Fancy

Am căzut în pahar, şi acolo pluteau neştiuţii.

În tăcere-i cunosc. Dar cuvântul mă strigă. Ce fancy

E-acum lumea cea roz. Mă întorc. Mă înec printre nimeni.

The bird a nest, the spider a web, man friendship.

Mă înec printre nimeni. E ora cinci de dimineaţă.

Întrebându-mă cine muri înecat pe şi-n vomă.

Îmi privesc, în sus, umbra gri, scobindu-se-n nas. Ce fancy!

We impose on one another, and it is but lost time to converse with you…

Nas… Ce fancy! La dracu’ trimite-l pe Blake şi-apoi dă-o

Jos de-acolo şi hai să jucăm la o nuntă. E nunta

Lor în cana prin care pluteau neştiuţii-n tăcere. ()

 

 

 

sorin despoT este un pseudonim literar/ numele din buletin al autorului este Sorin Staicu/ s-a născut pe 18 iunie 1985, in Buzau/ a absolvit Colegiul Naţional „B.P. Hasdeu”/ din perioada liceului este membru al Asociaţiei Române pentru Dezbatere, Oratorie şi Retorică/ a absolvit facultatea de Comunicare în 2008/ din 2009, este masterand la SNSPA/ management educaţional şi comunicare instituţională/ ultima jucarie? cuTarescu.ro (cartea românească). Volumul său “apasă” (2010)a primit Premiul de Debut al Uniunii Scriitorilor.

 

din creatură, citeşte!

 

pentru că viitorul ne trage spre dînsul

mai curînd decît ne alimentează istoria

 

a trebuit să trec prin ceea ce altora, în jurul meu,

trebuie să le fi părut pură nebunie, pentru a putea

cunoaşte senzaţia eliberatoare pe care, fără îndoială,

ţi-o poate oferi necunoscutul. chiar şi acum,

aplecat peste tastatură, neştiind întocmai ce

are să ne ofere acest următor rînd, simt că

plesnesc sub presiunea unei anume forme de

responsabilitate, cuprins fiind, totodată,

de o uşurătate aproximativ indescriptibilă. ()

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.