Ce îți spune poezia când e maraton. La Litere cu Simona Popescu și studenți și invitați în lectură

De câțiva ani, Simona Popescu marchează vara cu câte o lectură în care pune față în față studenții de la cursurile sale de scriere creatoare și invitați din cele mai diverse zone ale scrisului de azi. În 2023, Nora Iuga a deschis seria, în 2022 nu mai știu exact. Și tocmai ca să nu mai fiu în situația asta și la anul (cum ar zice naratorul despre un personaj al lui Caragiale) pun acest semn.

Maratonul de poezie are tot felul de formule în spațiul public românesc. Cele mai persistente probabil că sunt Jazz și Poezie și cel de la Filit, la Iași, și la Brașov știu că era unul. Pentru mine personal cel mai reușit este cel care deschide Poetry International Festival din Rotterdam. Dar chiar și acolo poți să vezi că audiența online crește cu greu peste cea fizică. Am impresia că erau pe undeva la între 600 și 1.000 de persoane în sală iar din ce văd online abia au trecut peste 1.100 de vizualizări. Așa a arătat în 2016.

De fiecare dată când ajung al un maraton mă gândesc cum ar putea să fie formulat încât să nu se piardă complet interesul pentru ce se întâmplă pe scenă. Dezbaterea e încă deschisă. De fapt nici pentru cazul celui mai bun maraton pe care l-am pomenit mai sus nu cred că am văzut decât 2 sau 3 în afara celui de mai sus. Dar și asta e o situație care ține de poezie… cum îmi dau seama că mă interesează ce e acolo și nu ce e altundeva?

De data asta răspunsuri dau studenții: Radu Bădescu, Florentina Mihaela Băloi, Teodora Bercianu, Mircea Carabulea, Ailyn Chirculescu, Bianca Cuciuc, Georgia-Alexia David, Andra Dinculescu, Alesia Eftemie, Dragoș Alexandru Florea, Miriam Penelopa Georgescu, Victor Grigoraș, Alexandra Ivan, Rareș Mihai Mazilescu, Călin Niță, Lavinia Pașparugă, Ana Păscăluță, Ioana Pleșiu, Răzvan Tănșanu, Ioana Tătărușanu, Maria Teodorescu, Alexandra Torjoc.

Invitați sunt Santiago Gutiererrez Echeverria, Irina Francisca Ion, Bianca Oancea, Matei Stan, Dana Zetu, Adela Greceanu, Florin Iaru, Vasile Gribincea.

În cadrul întâlnirii studenții de la litere se aleg și cu primul număr al revistei U. Așa cum se vede, are și platformă online. Spor!

De-a lungul timpului diferite generații de studenți au adunat energiile lor în reviste ale Facultății. La un moment dat erau chiar două publicații. ”Litere nouă” și ”Doamna Grasă”. Povestea lor e în Observator cultural. De fapt e interesant pentru cine vrea să vadă de unde au venit și unde se duc interesele celor pe care mizezi la școală.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.