„Aventură fără graniță. Educație prin teatru și film” are concluzii

„Aventură fără graniță. Educație prin teatru și film” un proiect al conexiunii între România și Republica Moldova, arată un comunicat de presă.

Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București (UNATC) a continuat și anul acesta proiectul „Aventură fără graniță. Educație prin teatru și film”, finanțat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova (DRRM) din cadrul Guvernului României.

În data de 28 octombrie, la Sala Atelier și online, între orele 10:00-13:45 va avea loc conferința de închidere a proiectului, care va cuprinde o sesiune de prezentări și o secțiune de diseminare a rezultatelor din cadrul proiectului.

„Aventură fără graniță. Educație prin teatru și film” a început în data de 28 aprilie 2024 cu conferința ”Educație prin artă teatrală și cinematografică”, organizată la Chișinău, în Centrul ”Clasa Viitorului” din cadrul Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă”, la care au participat zeci de specialiști, oficialități și alte persoane interesate. Proiectul s-a derulat prin componența sa de ateliere, cursuri de formare și de dezvoltare personală până în luna octombrie, 2024.

Început cu serii de ateliere de jocuri teatrale, ateliere de coregrafie, teatru de animație, de dezvoltare personală, de educație cinematografică și realitate virtuală, în trei licee din Republica Moldova, proiectul a avut parte și de 7  ateliere dedicate profesorilor mentori implicați în domeniul educațional. Sesiunile au fost organizate cu scopul de a îmbunătăți competențele în educația senzorială și de a sprijini dezvoltarea completă a elevilor prin tehnici moderne de intervenție educațională si pedagogie teatrala.

Activitățile cu specific teatral au facilitat o înțelegere profundă a conceptelor teoretice, oferind participanților un mediu sigur de explorare și experimentare a jocului teatral ca instrument educațional. Prin intermediul jocurilor, beneficiarii s-au conectat mai bine cu ei înșiși și cu ceilalți, descoperind modalități eficiente de integrare a tehnicilor teatrale în procesul de predare-evaluare-învățare. În plus, aceștia au aplicat deja unele dintre activitățile învățate, observând rezultate pozitive în activitatea lor didactică.

Obiectivele proiectului „Aventură fără graniță. Educație prin teatru și film”  au putut fi atinse cu metode folosite în domeniul teatrului și filmului, alături de suportul pedagogilor și al psihologilor. Anul acesta a continuat această inițiativă de succes prin dezvoltarea unei structuri care a permis profesioniștilor din domeniul teatrului și artelor spectacolului să devină formatori și să se implice în educația și formarea tinerilor din Republica Moldova, notează organizatorii.

          ”Bazat pe legăturile profunde de natură culturală, istorică și lingvistică dintre România și Republica Moldova, proiectul inițiat de UNATC consolidează comunitatea românească de pe ambele maluri ale Prutului prin descoperirea, conștientizarea și utilizarea aptitudinilor tinerei generații” se arată în comunicat.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.