Atelierul poetic-relațional la care te poți înscrie la FIPB 2024 și alte mize din cel mai mare festival de poezie din București la ediția 15

Scrisul tău are un loc în fața publicului la ediția 15 din Festivalul Internațional de Poezie București. Înscrie-te la întâlnirile atelierului poetic-relațional cu Răzvan Țupa (www.poetic.ro și @citEștioficial) la Muzeul Național al Literaturii Române din București și ai ocazia să prezinți pe scenă ceea ce scrii. Formulează pentru un public poemul care să te reprezinte.
Atelierul include o prezentare publică în cadrul Festivalului Internațional de Poezie București.
❗ Când va avea loc?
12 – 14 septembrie 2024, de la 18:30 la 21:30.
❗ Ce trebuie să faci pentru a te înscrie?
Trimite 3 minute de filmare cu tine cu:

  • 1-3 versuri dintr-un poem clasic
  • 1-3 versuri dintr-un text contemporan
  • 1-3 versuri proprii
    Toate acestea sau la alegere.
    În plus trimite și o scurtă biografie (cel mult 15 rânduri), date de contact (adresa e-mail, nr. telefon) și o pagină de text de la care poate porni discuția în atelier în ce te privește.
    ❗ Când se fac înscrierile?
    Te poți înscrie în perioada 10 iunie-1 septembrie 2024, la adresa programe@mnlr.ro.
    ❗ Când se anunță rezultatele?
    Lista participanților va fi comunicată pe data de 7 septembrie 2024.
Un playlist poetic relațional în performance

Ce include atelierul poetic relațional de la FIPB2024

După ce te înscrii la atelier poetic relațional te așteaptă două prezentări cu public și două sesiuni de lucru.

  • joi, 12 sept, 18.30-21.30 la Muzeul Țăranului Român, prezentare cu public în cadrul MȚR în cadrul expoziției Micro-istorii, micro-memorii. Mircea Modreanu. Despre sine, cruci și altele.
  • vineri, 13 septembrie, la Muzeul Național al Literaturii Române 18.30-21.30 – sesiune de lucru exclusiv cu participanții înscriși potrivit indicațiilor de mai sus
  • sâmbătă, 14 septembrie, la Muzeul Național al Literaturii Române, 18.30-21.30 – sesiune de lucru exclusiv cu participanții înscriși potrivit indicațiilor de mai sus
  • duminică, 15 septembrie 18.30-22.00, la Sala Arcub, prezentare finală cu public. Exersăm mai mult ca să iasă cum vrea fiecare cu poezia lui.
Playlist poetic pentru poezie în experimente

Ce mai vezi la FIPB 2024, într-o ediție dedicată intersecțiilor între domenii și genuri

Un comunicat din partea organizatorilor arată că în perioada 9-15 septembrie 2024, ”poezia cucerește din nou Bucureștiul”. Muzeul Național al Literaturii Române (MNLR) pregătește o nouă ediție a Festivalului Internațional de Poezie București (FIPB). Festivalul Internațional de Poezie București a ajuns la cea de-a XIV-a ediție. Festivalul a crescut exponențial de la un an la altul, devenind astăzi unul dintre cele mai importante evenimente de gen din România și unul dintre cele mai urmărite din Europa Centrală și de Sud-Est.

Festivalul Internațional de Poezie București se prezintă ca un spațiu de dialog și reflecție pentru poeți dintr-un important număr de spații lingvistice – peste 20 de țări și comunități autonome ale lumii. În afară de invitații din România și Republica Moldova, evenimentele Festivalului Internațional de Poezie București aduc în prim-plan autori din Austria, Belgia, Brazilia, Elveția, Italia, Israel, Canada, Croația, Franța, Germania, Grecia, Marea Britanie, Panama , Portugalia, Serbia, Spania, Suedia, Statele Unite ale Americii, Turcia, Țara Galilor, Ungaria, Uruguay.

Un playlist poetic în construcție cu exemple de poezie în performance în România

Peste 50 de evenimente compun arhitectura programului din cele șapte zile ale festivalului, construit de-a lungul ultimei jumătăți de an de echipa Muzeului Național al Literaturii Române alături de zecile de parteneri ai proiectului. Un program amplu și dens: de la lecturi publice, dezbateri, conferințe, la workshopuri, momente dedicate unor poeți importanți dispăruți dintre noi, ateliere și performance-uri de poezie, seri dedicate debutanților, momente de improvizație, ateliere de scenarii și scurtmetraje pornind de la filme dedicate poeziei, la momente artistice în care poezia stă alături de alte arte, precum muzica, pictura sau filmul.
„Organizat de Primăria Capitalei prin Muzeul Național al Literaturii Române, Festivalul Internațional de Poezie București celebrează în 2024 cea de-a XIV-a ediție. «Literaturizăm bătăile inimii» – am așezat ediția din acest an a Festivalului sub semnul acestei parafraze după Eugen Lovinescu. Pentru că, indiferent de temă, formă, influențe, generații, poezia este însăși viața, cu toate luminile și umbrele sale, deopotrivă individuale și colective, un spectru larg care reușește să capete sens odată ce este literaturizat. Timp de șapte zile, ne bucurăm din nou de un cadru de trăiri și dezbateri create în jurul poeziei, unde scrisul este sărbătorit ca artă, alături de tonalitățile muzicii, nuanțele și viziunile picturale sau bucuria unui spectacol teatral ori cinematografic. Le sunt recunoscător tuturor partenerilor noștri care au acceptat să facem cea de-a XIV-a ediție posibilă. Am încredere că publicul iubitor de poezie sau doar curios, cititorii «clasici» sau adepții experimentelor poetice vor găsi în lista bogată de lecturi, dezbateri și ateliere măcar un eveniment care să-i aducă alături de noi”, spune Ioan Cristescu, directorul Muzeului Național al Literaturii Române, organizatorul evenimentului.
Dacă ești în București și te interesează ce se mai întâmplă cu poezia, evenimentele în cadrul FIPB 2024 în peste zece spații culturale cunoscute din București: Biblioteca Centrală Universitară „CaroI I”, Muzeul Național al Literaturii Române – sediul din str. Nicolae Crețulescu 8, Muzeul Național al Literaturii Române – sediul din Calea Griviței 64-66, Cărturești Verona, Cărturești Carusel, Librăria Humanitas Cișmigiu, ARCUB, Librăria Kyralina, Institutul Cervantes din București, Casa memorială „Anton Pann”, Londohome, precum și în cele mai importante licee.
Publicul are acces gratuit la evenimentele din cadrul Festivalului Internațional de Poezie București. Programul complet al proiectului se va regăsi în curând pe site-ul oficial: www.fipb.ro.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.