Ceva vesel din lumea trista a litera-turistilor

M-au intrebat multi prieteni de ce insist sa nu fiu de acord cu scandalul pe care il duc anumite persoane jucause prin bloguri si reviste cu simtul umorului. Unul dintre motive este chiar legat de esenta lucrurilor pe care le cred atunci cand este vorba despre ce inseamna poezie si ce inseamna batut campii cu mici clisee mic burgheze.

Mic manual de bagare in seama literara. Opera din rufa sau cum am ajuns eu prins cu Basescu, Gabriel Resources, Irinel si traditionala sa sotie Monica Columbeanu, erou de opera bufa in Kamikaze. Si tot acum. cum revista dovedeste ca o publicatie poate sa fie mult mai informata decat unii dintre cei care o scriu chiar daca acestia abia si-au sarbatorit ziua de nume. Si exclusiv: prima caricatura care ecranizeaza afacerea plagiatului: povestita aici in direct din Kamikaze 3. gen

Se spune ca nebunul cateodata spune adevarul. Si tuturor ne place sau ne este frica de asta. In functie de sensibilitate.
Ca sa te bagi in seama in literatura (ca si in politica), mai ales cand nu ai ce spune, lucrarea clasica este sa o pui de o gashca. Dar pentru consistenta iti trebuie si un subiect comun. Abia asta e greu pentru ca, in general, ca si nebunul de mai sus, oricat de hotarati ar fi pretinii, nu poti sa le retii atentia asupra unui subiect decat vreo trei zile. Bine, asta nu pentru ca nu ar fi inteligenti sau cititi co-mesenii organizatorului. Ci, pentru ca oricat se chinuie, organizatorul de gasca politica sau literara nu gaseste decat subiecte cu picioare scurte. Si, pentru ca asa s-a obisnuit, daca subiectul are picioare normale, are el grija sa le scurteze. (nu, asta nu e despre Irinel, e despre Mugurel).

De curand, talentatul autor de opera bufa cu acelasi nume a reusit in numai doua luni si un pic de elaborare sa puna la cale o gasca dupa dupa chipul si asemanarea lui. Si transeaza probleme literare. Si, atunci cand un prieten de-al lui se simte nebagat in seama, zice: „n-ai mai publicat, n-ai mai moderat, nu fi trist, nu vrei sa te dau in Kamikaze?”
Si o da publica: o sa fac dezvaluiri, am gasca noua, cititi numarul unu cu „staniolul, marmota si literatura”. valoare avem, o sa avem si echipa. Trece un numar, trec doua. Nu apare nimic. Autorul probabil ca s-a simtit lezat ba chiar ironizat. „Bai, eu doar desenez aici?” am si io material. Am si gasca.

– Ce gasca?

– Deci” in materialu’ meu vine un copil si zice o poezie. Dar copilu cum stim nu are suflet si fura pur si simplu de la Eminescu. Eminescu nu poa’ sa vina in articolu meu, dar o sa zic ca am publicat manuscrisu original publicat in 1883. Si ii aduc si pe MonicaIrinel, pe Basescu, si daca nu ajung ei in gasca articolului meu o mai dau si cu Gabriel Resources si o iesi ceva. Si daca nici atunci, vorbesc cu niste insi si ii imbrac in Insula cu Serpii ei. Si o dau in genu’ clasic.

– Bine da, pe ala cu literatura nu il bagam scrie cu plagiatul. ceva cu scame.

Si o tine asa jumatate din articol. si langa ei hop si poetii insotiti de animatorul subsemnat (si aici apar eu sau asa zice opera-bufistul). si in interpretarea lui eu sterg pe jos cu „scandalagiii” (oare citatele se pot cita? dar vorbele „la figurat”?).
In sfarsit, Luceafarul trece si el vesel prin textul trist si la sfarsit insusi operatorul zice ca a ambalat povestea in staniol ca marmota, doar ca marmotele lor „nu umbla cu ciocolata ci cu alte materii maro”. Absolut de acord cu el. Si asa, in coltul paginii 20 a venit baiatul cu gasca sa strige cam asa: (citeaza din prietenu’ lui) am fost furat, poemul meu, lumina mea, dreptu’ meu, ati vazut la inceput si pumnii lu Bute a dat masura pentru lacrimile din camerele de filmat.

Partea un pic mai de post vine acum. Adevarata poveste cu plagiatul este dezvaluita la pagina 14 tot din Kamikaze nr.3. Unde intamplarile au fost ecranizate de un coleg al baiatului cu opera din rufe: Razbunarea vedetismului cu Iepurasii Homosexuali.
Nu vreau sa va stric surpriza dar: iepurasii (probabil un pic homofobi pentru gustul celor sensibili) vor sa ceara drepturi pentru aparitiile in reclamele de Pasti.
Si primesc exact ce vor: doua treimi din afacere, locuri in fata pe celelalte doua cruci.
Ca si Iepurasii colegului sau, nebunul tocmai de-asta „uneori” spune adevarul: Pentru ca de obicei nu face decat sa bata campii. si ecranizarea este aceasta.

P.S. Oare acum autorul de opera tufa o sa-i ceara drepturi de autor colegului Kamikaz care a abordat subiectul un pic mai competent decat el si chiar mai cu haz?! Data viitoare ma gandesc sa il aduca in direct senzational pe insusi Eminescu’ sa ni jud’ce. Doar ca se spune ca nici El nu se simtea prea bine cand a fost vazut ultima data. Era chiar diagnosticat „domeniu public” si alte mizerii. gen.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.