Seminar de poezie dedicat lui Tomas Transtromer, laureat al Premiului Nobel in 2011

Potrivit unui comunicat, joi, 3 mai, de la ora 18.00, la Libraria Bastilia din Bucuresti (Piata Romana, nr. 5), Ambasada Suediei la Bucuresti si Editura Polirom va invita la un seminar de poezie dedicat lui Tomas Transtromer, laureat al Premiului Nobel in anul 2011.
In cadrul evenimentului vor lua cuvintul: Anders Bengtcen, ambasadorul Suediei la Bucuresti, Niklas Schioler, care va tine o prelegere despre poetul suedez, Leif Olsson si Ruxandra Sireteanu vor citi din poeziile lui Tomas Transtromer, Alexandru Lefter, Bogdan-Alexandru Stanescu si Marius Chivu.

Moderator: prof. Bjorn Apelkvist

In cadrul colectiei „Biblioteca Polirom” au aparut 2 volume de poezie semnate de Tomas Transtromer – Pagini din cartea noptii (2003), cu o prefata de Marin Sorescu, si Taina cea mare (2005) – ambele in traducerea lui Dan Shafran.

Tomas Transtromer, nascut pe 15 aprilie 1931 la Stockholm, este unul dintre cei mai cunoscuti poeti scandinavi contemporani, opera lui explorind relatia dintre intimitatea personala si lumea care ne inconjoara. Inca din timpul studentiei publica prima culegere de versuri – 17 poeme – la cea mai renumita editura suedeza, Bonnier. In 1966 este recompensat cu premiu Bellman, dupa care primeste alte numeroase distinctii, printre care premiul Petrarca (Germania, 1981) si Neustadt International Prize (Statele Unite, 1990). Pina in 1990 publica peste zece culegeri de poeme, urmatorul volum de poezii – Gondola durere (1996) – aparind in urma unui atac de apoplexie suferit in 1990. Ultimul volum publicat este o culegere de poeme haiku – Marea enigma –, aparut in 2004.
Versurile sale au fost traduse in peste 50 de limbi.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.