Poezie romaneasca 2010

CARTE. O selectie cu poemele cele mai importante ale anului trecut
Editura Tracus Arte marchează o premieră în lumea editorială românească. Claudiu Komartin şi Radu Vancu au selectat pentru tânăra editură textele din producţia poetică a anului trecut pe care ei mizează. 33 de volume de poezie, şapte cărţi de debut şi 10 selecţii din periodicele literare din 2010 sunt citate în antologia care poate să creeze o imagine a peisajului poetic românesc de azi.

Anul trecut a rămas drept unul dintre cele mai rodnice în materie de volume de poezie. Autori deja consacraţi ca Mircea Cărtărescu, Traian T. Coşovei, Ana Blandiana sau Mircea Dinescu au lansat cărţi noi de poezie, iar cititorii atenţi la fenomenul poetic de azi au putut să se bucure şi de poeme noi semnate de nume de primă mărime ale ultimilor 30 de ani. Astfel, Adrian Alui Gheorghe a publicat „Paznicul ploii”, iar Liviu Ioan Stoiciu şi-a impresionat admiratorii cu o nouă colecţie de versuri tensionate şi acide: „Pe prag (Vale-Deal)”. Mult aşteptat de publicul poeziei din România, al treilea volum marca Ion Mureşan, „cartea Alcool” a ieşit, în sfârşit, la lumină adunând mai toate premiile dedicate la noi genului.

Surprizele versurilor
Alături de personalităţile deja consacrate în poezia de azi, recolta literară a anului trecut a reţinut şi reuşite ale unor poeţi pe care atenţia publicului încă nu îi remarcase. Autori din generaţii diferite, ca Nicolae Avram, Ionel Ciumpureanu sau Florin Dumitrescu, au venit în 2010 cu volume de poezie puternic personale care au impus cuvântul de ordine al momentului: diversitatea în asumare poetică.
din ziarul ring

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.