Scriitorii tineri selectaţi pentru "pROvocarea ficţiunii" de la Berlin

Proiectul de prezentare a ultimelor tendinte din proza romaneasca, „pROvocarea ficţiunii” a intrat in linie dreapta. Selectia s-a incheiat iar scriitorii alesi au fost confirmati. Dezbaterea in care am fost sprijiniti de ziarul Ring a dat rezultate. Totul a început în august 2010, cand am lansat o invitatie, de atunci discuţia s-a trasformat într-o campanie, iar Andreea Dincă de la ICR Berlin a încheiat demersurile şi discuţiile cu Literaturwerkstatt din capitala Germaniei.

După succesul de acum doi ani al lungii nopţi de poezie românească „Live Poesie”, Literaturwerkstatt Berlin se asociază din nou cu ICR Berlin pentru organizarea unei lungi nopţi a prozei româneşti, intitulată „ProsaNacht – fiktion der pROvokation”.

Pe 25 noiembrie de la orele 21.00 şase tineri autori români vor participa la o lectură publică la Literaturwerkstatt Berlin, instituţie considerată un punct fierbinte al scenei literare internaţionale în spaţiul berlinez.

În ultimii 20 de ani, proza românească s-a concentrat asupra unor direcţii distincte, autorii care nu au împlinit încă 40 de ani fiind cei care au ocazia să aleagă şi să constituie propriile variante ale acestei imagini:

Cosmin Perţa intretese fantasme si date istorice in “Viaţa închipuită a micului N. Ceauşescu”
Dragoş Ghiţulete despre care Matei Visniec scria ca “reuseste sa urce pe versantul cel mai dificil al meseriei de scriitor, pentru ca reuseste sa povesteasca. Are un dar al naratiunii si o privire interesanta asupra unor subiecte cu conotatie istorica. El face parte de altfel din acea generatie care a fost putin marcata de comunism, dar suficient pentru a-l pastra in memorie si a incerca acum sa descifreze mecanismele schizofrenizarii fiinţei umane prin ideologie si printr-o anumita practica istorica revolutionara”.
Adina Rosetti care reuseste sa stranga intr-o carte impresionanta un puzzle de povesti din lumea de azi pornind de la cazuri reale.
Ioana Bradea care ofera un adevarat tur de forta in contradictiile si senzatiile lumii post-industriale romanesti in romanul „Scotch”.
Mitoş Micleuşanu care o dată cu volumul “Kasa Poporului” a confirmat opţiunea pentru o proză provocatoare, dispusă să abordeze motive ce ţin de istoria dictaturilor şi de cruzimile ideologiilor din secolul XX.
şi
Andrei Ruse ale cărui analize legate de figura marginalului sunt dinamice si arunca perspective inedite asupra lumii romanesti de azi.

Invitaţii vor fi antrenaţi într-o discuţie cu publicul berlinez. Cu o zi înaintea lecturii, ei vor participa la un atelier relaţional de topografie literară. Autorii vor parcurge Berlinul pe urmele referinţelor literare berlineze, care apar în istoria literaturii române, de la cei doi Caragiale, la Eminescu şi mai aproape de zilele noastre.
Anunţă Amos News

3 comentarii la „Scriitorii tineri selectaţi pentru "pROvocarea ficţiunii" de la Berlin”

  1. Nu cred ca v-a impiedicat cineva sa participati la dezbaterea care a precedat aceast proiect. A fost o dezbatere deschisa propunerilor si argumentelor tuturor celor interesati.
    Este adevarat ca o conditie minima era ca participantii sa poata macar sa silabiseasca enuntul „Nu este vorba despre un top sau de un clasament ci de o prezentare coerenta a unor tendinte care sa fie facuta intr-un maraton de lectura publica.” de la primele invitatii in acest proiect. Daca „valoarea” este ceea ce te chinuie, astept orice afirmatie articulata pe aceasta tema.
    In plus, cred ca poti gasi destule proiecte care sa iti spuna cine e cel mai bun, cel mai inalt si cel mai decoltat. Din pacate nu asta mi-am propus. succes pe viitor

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.