Nobel Literatura 2011 – Tomas Transtromer

Câştigătorul premiului Nobel pentru Literatură pentru anul 2011 este poetul suedez Tomas Transtromer.“Prin imaginile sale condensate şi transparente ne deschide un drum nou spre realitate.” A spus reprezentantul Academiei Suedeze care a anunţat distincţia.

Premiul Nobel pentru literatură este acordat anual, din 1901. Potrivit testamentului lăsat de Alfred Nobel această distincţie este acordată „persoanei care realizează o operă remarcabilă din punct de vedere ideal în domeniul literaturii”. De-a lungul timpului, premiul a fost acordat deopotrivă unor autori de primă mărime din literatura universală dar şi unor autori care au fost uitaţi, regula fiind ca scriitorul premiat să fie în viaţă. Jean-Paul Sartre a fost singurul premiant care a refuzat distincţia (1964).

Tomas Transtromer este unul dintre cei mai respectaţi poeţi contemporani. Născut în 1931, a adunat în cariera sa distincţii ca Premiul Literar Aftonbladets, Premiul Bonnier pentru Poezie, Premiul Internaţional pentru Literatură Neustadt, Premiul Overalids, Premiul Pertarca în Germania ca şi Premiul Suedez din partea Forumului Internaţional de Poezie. „Eu sunt locul/ unde creaţia îşi face treaba” scria Transtromer, pentru ca într-un interviu să adauge “Asemenea idei religioase mapar ici colo în poemele mele din ultima vreme, văd un sens în a fi prezent, în folosirea realităţii, în a face ceva din ea”.
Dan Shafran a tradus în limba română o selecţie din poeziile lui Transtromer care au fost publicate în 2003 la editura Polirom.

Pietrele

Pietrele pe care le aruncăm, le aud
cum cad prin ani, limpezi ca lumina zilei.
În vale, faptele clipei, descumpănite,
galopează, strigând din
vârf de copac în vârf de copac, dar amuţesc
în aerul mai rarefiat decât cel al prezentului, şi alunecă,
precum rândunicile, din vârf de munte
în vârf de munte, până ce
dau de platourile cele mai depărtate,
de la hotarul fiinţei. Acolo
toate acţiunile noastre,
limpezi ca lumina zilei,
se prăbuşesc nu în abis,
ci în noi înşine.

www.ziarulring.ro

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.