Scos din producție. Viață de sportiv în comunism și după… la MNȚR

Scos din producție. Viață de sportiv în comunism și după… este un volum coordonat de Zoltán Rostás și Florentina Țone. Lansarea este programată pe 11 noiembrie 2024, ora 18.00, în Sala Acvariu de la Muzeul Național al Țăranului Român

Muzeul Național al Țăranului Român vă așteaptă luni, 11 noiembrie 2024, ora 18.00, la Sala Acvariu, la o lansare-dezbatere cu titlul Scos din producție. Viață de sportiv în comunism și după…

Dezbaterea este prilejuită de recenta apariție a volumului de studii Scos din producție. Viața de sportiv în comunism și după…, coordonat de Zoltán Rostás și Florentina Țone, publicat de Editura Eikon în acest an.

Participă:

Valentin Ajder, editor

Pompiliu Constantin, istoric

Vali Moraru, jurnalist sportiv

Bogdan Popa, istoric

Zoltán Rostás, sociolog

Moderator:

Theodora-Eliza Văcărescu, sociolog

Tema dezbaterii, propusă de grupul independent Cooperativa Gusti, a apărut ca o continuare a proiectelor de istorie orală pe de o parte a interbelicului românesc, iar pe de altă parte, a istoriei sociale din regimul comunist. După volumele de interviuri de istorie orală a migranților, a femeilor, a revoluționarilor, a micilor activiști și a bișnițarilor, acum devine temă de dezbatere viața sportivilor din regimul comunist, prin interviuri realizate de studenți. Subliniem VIAȚA SPORTIVILOR, pentru că nu enumerăm medalii, goluri, campionate și olimpiade, ci tehnici de evadare din sărăcie, metode de supraviețuire în lipsă de fairplay, tertipuri de ocolirea a controlului oficialilor și chiar a vămilor, de către sportivii de performanță.

Dezbatem, așadar, contextul în care sportul avea o semnificație pentru cei care îl practicau și o cu totul alta pentru cei care l-au finanțat și l-au controlat.

În cadrul dezbaterii, invitații vor încerca să răspundă la câteva întrebări: De ce avea nevoie regimul comunist de sport de performanță? De ce au fost sportivii relativ izolați de restul societății? De ce a devenit aproape regulă participarea sportivilor la economia neagră?

Intrarea este liberă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.