Cosmin Perţa în Lanţul Poeţilor la poalele dealului Mitropoliei.

Joi, 14 iunie 2012, de la ora 18.00, Cosmin Perţa este invitatul proiectului Lanţul Poeţilor la librăria Bizantină din strada Bibescu Vodă 20, la poalele dealului Mitropoliei. Autorul raspunde la 20 de întrebări în cadrul „Dialogului la minut” iniţiat de Luigi Bambulea. Organizatorii au promis şi răspunsuri la întrebările publicului ca şi lectură de poezie.

Cosmin Perta s-a nascut in 1982 la Viseul de Sus (autorii). Clujean de adoptie (literat cu acte-n regula, dupa studii la Universitatea „Babes-Bolyai”), a fost redactorul mai multor reviste literare napocane.

A publicat in 2002 „Zorovavel”, volum de versuri bine primit si premiat. Prezent in antologia „Generatia 2000”, alcatuita de Marin Mincu, Perta scrie poezie si proza si este in prezent jurnalist cultural la ziarul „Clujeanul”.

Cand a debutat, la 20 de ani, cu „Zorovavel”, Cosmin Perta a devenit dintr-o data una din vocile convingatoare ale unei generatii in plina afirmare. Dintre poetii Clujului, care constituie (continuand traditia echinoxista) un centru important al poeziei romanesti contemporane, Perta este, alaturi de Stefan Manasia si Rares Moldovan, unul dintre cei care dau substanta discursului echinoxist actual (desi fiecare din ei s-a desprins definitiv de matca) in paradigma noii sensibilitati milenariste si despre care se vorbeste (pana, hat, la Bucuresti), cel mai des.
Imbinand atat de fericit si de firesc tandretea cu forta, artificialul de sorginte baroca si vitalitatea provocatoare, violenta si suavitatea, Cosmin Perta arata ca si-a imblanzit, de la debutul de acum patru ani, imaginarul poetic, si a reusit sa scape de ultima stangacie care-l impiedica sa intre in randul poetilor maturi si valorosi: metaforizarea excesiva. Cu „Santinela de lut” (care cuprinde cateva superbe poeme de dragoste, si versuri memorabile in care fiorul mortii este surprins intr-o forma cizelata, pregnanta, tulburatoare, cum doar putini poeti de azi reusesc), Cosmin Perta da una din cartile cele mai puternice si mai generoase pe care douamiismul poetic le-a pus pana acum in circulatie. scrie Claudiu Komartin (Later edit).


2 comentarii la „Cosmin Perţa în Lanţul Poeţilor la poalele dealului Mitropoliei.”

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.