Interviurile mele> Jonathan Coe- 2004

„Marea Britanie a facut o mare greseala apropiindu-se de Statele Unite”
Jonathan Coe (nascut in 1961 la Birmingham) este unul dintre autorii care au facut vilva in Europa dupa ce a publicat o satira usturatoare la adresa societatii de consum si a politicii britanice din vremea guvernarii Thatcher. A lansat traducerea cartii sale ?Clubul Putregaiurilor?.
Oamenii isi leaga scrisul de experiente traumatizante…
Am cunoscut scriitori de acest fel, cred ca eu am fost binecuvintat. E clar ca altele sint motivele mele pentru a scrie. Totusi, chiar si fara sa fi trecut prin momente tragice in prima parte a vietii, ajungi sa ai un fel de insatisfactie fata de lume. Simti ca, intr-un fel, lucrurile ar putea sa fie indreptate. Pina la urma asta fac: iau haosul din realitate (social, politic) si incerc sa-i dau o forma.
Europa sau America?
Eu sint mai aproape de Europa decit majoritatea colegilor mei britanici. Mai ales sint anti-american. Cred ca pragmatismul britanic si traditia realista a literaturii de acolo m-au facut sa ma consider mai apropiat de o literatura mai ?artificiala?. ?Artificiala? ca atribut al creativitatii.
Comparati perioada Thatcher cu situatia actualei guvernari Blair?
Din punct de vedere al politicii interne nu vad prea mari diferente. In plan extern, in schimb, nu sint atit de sigur ca Thatcher ar fi procedat in acelasi fel. Cred ca Marea Britanie a facut o mare greseala apropiindu-se de Statele Unite. Acum, Thatcher este un fel de eroina tragica, dupa ce au iesit la iveala problemele pe care fiul ei le are. Oamenii tind sa uite ce s-a intimplat. Ma tem ca se va intimpla la fel sI cu Blair.
Credeti ca aveti succes in tarile care isi dezaproba conducatorii?
Cred ca este adevarat. Mai ales in Italia, unde s-au facut comparatii intre Berlusconi sI Thatcher. Cred ca sint carti de opozitie. De altfel, eu insumi nu cred sa fi votat vreodata cu partidul aflat la putere. E un fel de incapatinare, dar si senzatia clara ca ajung la putere tot felul de oameni care nu sint destul de buni.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.