Joi 17 iunie
OtherSide
Poeticile Cotidianului
editia 139
aduce
“poezia anti-utopica”
la editia
Poetic este anticanonic
ora 19.00, intrare libera
Volumul “Poezia anti-utopica. o antologie a douamiismului romanesc.” este publicata de Daniel D Marin la Editura Paralela 45.
“O antologie cu poeţi meniţi să supravieţuiască propriei generaţii, asta propune aici Daniel D. Marin. Dar 25 de nume care să supravieţuiască generaţiei e o cifră de tot optimistă. Nu există generaţie cu atâţia poeţi. Abia dacă există literaturi cu atâţia poeţi. E drept că o vreme pare mare îmbulzeală la fiecare generaţie. Dar nu trece chiar mult şi începem să-i căutăm poeţii cu lumânarea. Sau, şi mai rău, să ne amintim de ei după pure criterii de statistică. Ultimele trei generaţii române stau bine la statistica poeţilor. Nu ştiu dacă generaţia „2000” stă mai bine decât cele de la `60 sau `80. Dar în curând va sta şi ea rău. Poate chiar mai rău decât predecesoarele. Pentru că are o scriitură prea imediat recognoscibilă. Pentru că are un stil al generaţiei. Şi nimic nu face ravagii mai mari decât stilul de generaţie. Daniel D. Marin a făcut o antologie menită să-mi contrazică scepticismul de mai sus (şi eu sper să reuşească). O antologie care să valideze pluralismul douămiist şi care să-i propună pe cei 25 care vor face gloria viitoare a generaţiei. Antologia lui Daniel nu mai e atât o antologie-manifest, cât o antologie-dovadă. (Poeţii fericiţi în ea sunt prezentaţi cu cicluri substanţiale, definitorii). Ea vine cu poeţi acreditaţi deja, oricât de relative sunt acreditările literare. Şi vine la vreme, înainte ca poeţii să se învechească ori să se rutineze. E vorba, în opţiunea lui Daniel, de nucleul tare al generaţiei; de fascicolul, mai bine zis, semnificativ al acesteia, căci, pe cât s-a putut, diversitatea formulelor a fost asigurată. O antologie care ar putea fi una reper. Cam ca a lui Muşina pentru optzecişti, să zicem.”, scrie Al. Cistelecan chiar pe ultima coperta a cartii.
Abia lansata, antologia a aprins dezbateri vii legate de felul in care sunt alcatuite aceste lucrari si de riscurile pe care le poate atrage un asemenea demers.
Alaturi de Daniel D Marin la poetici au fost anuntati poetii Cosmin Perta si Gabi Eftimie, ca si criticii Octavian Soviany si Alexandru Matei.
Dupa cinci ani de poeticile cotidianului suntem pregatiti pentru un format radical: poetici relationale.
Primii patru ani si jumatate ai evenimentului conceput pentru promovarea celor mai recente aparitii editoriale s-au desfasurat ca “literaturi in miscare”, formula prin care fiecare dintre autorii invitati au fost prezentati publicului si pusi in fata unor interviuri live. Din octombrie 2009, poeticile cotidianului au dezvolat “Republica poetica”, un eveniment in care accentul a fost pus pe lectura textelor proprii si ale autorilor cu efect formator pentru fiecare dintre invitati.
De pe 14 ianuarie 2010, Poeticile cotidianului imbogatesc formula initiala cu o propunere pe care o face publicului sau: poetica relationala.
In acest sezon invitatul principal este publicul asa ca va invitam sa aduceti cu dumneavoastra hartie si instrumente de scris pentru ca o sa ne distram citind cu notitze. Poeticile cotidianului se trasforma intr-un atelier de lectura coordonat de Razvan Tupa in club Other Side, in fiecare zi de joi, de la ora 19.00.
Fiecare dintre serile poeticilor cotidianului isi propune sa investigheze un element esential pentru expresia poetica de astazi. Vom continua bursa de poezie şi, dacă vă înscrieţi cu 10 minute înainte de începerea evenimentului aveţi publicul pentru poezia voastră timp de 5 minute de microfon deschis. Daca publicul cere mai mult de la voi, continuaţi.
Un eveniment sprijinit de fdl
English
http://poeticsofthequotidian.wordpress.com/