Evenimente TNT

Teatrul Național din Timișoara propune pentru acest final de săptămînă două evenimente speciale. Potrivit unui comunicat de presa, vineri, 26 octombrie, de la ora 19, la Studio 5 va avea loc premiera spectacolului Dumnezeu e un mafiot de Nick Mancuso, în prezența autorului.

Cel de-al doilea eveniment este prilejuit de prezența la Timișoara a cunoscutului actor de teatru și film Nick Mancuso care va susține la Teatrul Național un masterclass, programat sîmbătă, 27 octombrie.

Actor de teatru și film, celebru pe platourile de filmare hollywoodiene, ca și pe cele ale caselor de filme, televiziunilor și scenelor de teatru canadiene, Nick Mancuso este, de asemenea, binecunoscut în mediile culturale americane și canadiene ca scriitor, profesor, artist plastic și producător. Premiat cu cele mai importante distincții artistice din Canada, laureat al New York Film Festival pentru filmul său The Last Gamble, Nick Mancuso a colaborat de-a lungul timpului cu mari personalității ale literaturii și teatrului, cum ar fi Tennessee Williams, Israel Horowitz sau Michael Ondajtee. Este, de asemenea, autorul a trei volume de poezie, două romane, un manual de arta actorului, o culegere de eseuri filosofice referitoare la Hollywood și noile media și a numeroase scenarii. În 1969, scrie prima piesă, Weeds, urmată de Hotel PragaThe Death of Socrates (text preluat și de televiziunea națională canadiană), Duse,Dumnezeu e un mafiotSinatra, an American FaustPromethaeus. Creațiile sale au fost prezentate nu doar pe contintentul american, ci și în Franța, Suedia, Cehia, Germania, Croația și România.

Dumnezeu e un mafiot spune povestea unui om al străzii, alcoolic şi rătăcit care, în seara de Ajun, se crede Dumnezeu. Pledoaria pe care o face în încercarea de a-și argumenta convingerea este o radiografie tragică și comică, ludică și dureroasă, armonică și cacofonică a lumii în care trăim, văzută dintr-o perspectivă pe care, de altfel, mulți semeni de-ai noștri, loviți de transformările brutale ale societății contemporane, le descoperă. Povestea se construieşte în flash-uri din diverse vieţi care ar putea sau nu fi reale. Să fie oare vagabondul nostru Dumnezeu? Să fie oare Iov, personajul biblic care a trebuit să-și dovedească tăria credinței într-un mod atât de dramatic? Dincolo de toate aceste întrebări, Dumnezeu e un mafiot este o minunată poveste despre compasiune și despre responsabilitate.

Conceptul și interpretarea spectacolui de la Naționalul timișorean aparțin lui Doru Iosif – actor, muzician, scriitor – căruia i se alătură muzicianul Sebastian Hamburger. Echipa acestui proiect este completată de Dorothea Iordănescu (scenografia); Ștefan Iordănescu semnează light-design-ul, iar conceptul video aparține lui Lucian Matei noteaza Codruța Popov, Secretar literar TNT.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.