Traseul berlinez al literaturii romane- 4 Statia de tren Berlin spre Potsdam si Berlin-Grunewald

foto Adina Rosetti
foto Adina Rosetti

4. Berlin-Grunewald este statia de unde se pornea spre Blankenheim sau Wetzlar. De liniile de tren de la Berlin la Potsdam sunt legate itinerariile eminesciene prin această „Atenă de pe malul Spreei“. Fără a se integra propriu-zis, Eminescu răspunde într-un mod „inteligent, receptiv şi pasionat“ noului context de viaţă în care e pus. Stau mărturie, printre altele, versurile din  „Privesc oraşul – furnicar“ („Cu oameni mulţi şi muri bizari,/ Pe strade largi cu multe bolţi,/ Cu câte un chip l-a stradei colţ“), care sesizează adecvat atmosfera teutonă, dar şi versurile umoristice, de voie bună şi de fugă din oraş, pe care le găsim în „Din Berlin la Potsdam“: „Din Berlin la Potsdam merge/ drum de fier, precum se ştie,/ Dară nu se ştie încă/ C-am luat bilet de-a trie,// C-am plecat de dimineaţă/ Cu un taler şi doi groşi…/ Şi de gât cu blonda Milly,/ C-ochi albaştri, buze roşi“. Revista Luceafarul, Dan Cristea Despre cartea Ilinei Gregori “Stim noi cine a fost Eminescu?” premiul USR 2009

Si tot tren Caragiale

“În vara anului 1907, aflându-mă în străinătate și având în țară daraveri, m-așez în trenul Berlin-București, cu gândul să m-abat o zi-două pe la Iași, unde să vizitez pe niște vechi și buni prieteni, familia Ronetti Roman.

A doua zi, mă cobor în gara Pașcani la 12.30 p.m. Numaidecât întreb cu respect pe un domn impiegat de mișcare foarte tânăr, care poartă o șapcă prea matură, odinioară desigur stacojie, “pe ce linie este tras trenul ce trebuie să plece peste câteva minute spre Iași”… Domnul impiegat îmi răspunde politicos că, “în legătura cu Berlin- București, pleacă din Pașcani spre Iași numai un tren, la 4.10, cu sosirea la 6.5 p.m.”.

– Dar…

– Știu, mă-ntrerupe ghicindu-mi gândul, este și un tren cum vrei dumneata; dar acela nu umblă…

– Este, dar nu umblă?

– …nu umblă decât pe zezonul băilor.

– Am înțeles, răspund eu pe jumătate domirit.” (Monopol, I.L. Caragiale- 1907)
Din 1991, la Berlin Grunewald este inaugurat memorialul Gleis 17, dedicat celor peste 50.000 de evrei deportati spre est din aceasta statie intre 1941 si 1943.

Adresa S-Bahnhof Grunewald, 14193Berlin

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.