Poezie la modul relational

27 nov carteLansată sâmbătă de Casa de editură „Max Blecher”, „poetic. cerul din delft şi alte corpuri româneşti” este o carte aşteptată din 2005. Cel puţin aşa ne spun editorii despre volumul semnat de Răzvan Ţupa.

Volumul a fost lansat la târgul de carte încheiat ieri cu un performance care a inclus crearea pe loc a unui ziar din ceea ce a răspuns publicul strâns în jurul poetului la întrebările adresate de autor. “Răzvan Ţupa a devenit cel mai energic şi mai inventiv promotor al poeziei în spaţiul public. Proiectele pe care le-a creat au adunat de fiecare dată oameni în jurul său. Dinamica secretă a poeziei lui Ţupa provine din aceeaşi sursă, este firească, prietenoasă, naturală ca aburul care se ridică dimineaţa din asfalt”, scrie Claudiu Komartin despre volumul lansat la editura pe care o conduce.

„Corpuri român3şti”
„flori mai mici pentru cuvinte scurte/flori mai mari pentru lucruri de nespus/flori uriaşe care ne conţin şi/care îşi leagănă capetele/cuprinse de panică atâtea/cuvinte scurte atâtea lucruri/pe care nu le poţi spune şi toa-/te legănate cald în mintea ta//”, se citează pe manşeta volumului. Poezia din “poetic. cerul din delft şi alte corpuri româneşti” continuă demersul propus de Ţupa în “fetiş” (2001) şi “corpuri româneşti” (2005), dar de data aceasta nu mai avem niciun fel de comentarii teoretice incluse în carte pe marginea textelor, cum se întâmpla în volumele sale anterioare. Autorul a anunţat că volumul lansat acum de „Max Blecher” este numai o parte din proiectul „Corpuri român3şti”, care include cărţi-obiect realizate de artişti plastici, o parte din acestea fiind prezentate la standul editurii în timpul târgului de carte.

98 de pagini are volumul de poezie „poetic. cerul din delft şi alte corpuri româneşti”.

din ziarul ring

2 comentarii la „Poezie la modul relational”

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.