La Suceava anul se incheie cu cenaclu si la fel incepe la Sibiu si o indreptare a referintelor legate de Cerul din Delft domnului Dan Danila

Pe 29 decembrie, cenaclul sucevean Zidul de Hârtie vă invită la mansarda din Music Pub pentru o suită de evenimente literar-artistice: recitaluri de poezie, lansări de carte, workshop de grafică. Astfel, începând cu ora 17, poetul Claudiu Dobre va susţine o prelegere despre legăturile dintre limba română, limba dacilor şi limba huţulilor. O sinteză a cărţii sale, Enigmatica limbă a geto-dacilor, o istorisire fabuloasă.

Prozatorul ieşean Paul Mihalache îşi va lansa recent apărutul roman Târg de arlechini, publicat la editura Tracus Arte. Romanul său este un portret al artistului la tinereţe (Radu Vancu) şi un neaşteptat bildungs roman care contrazice, cu naturaleţe, prospeţime, ba chiar cu candoare care-i şade bine, imaginea tinerei generaţii blazate şi obtuz-pragmatice (O. Nimigean).

Seara va fi completată de un mic workshop vizual cu artiştii Constantyn Ungureanu-Box, Sorin Baciu, Constantin Oliviu Sebastian, Uniunea Artiştilor Plastici din Suceava, şi Nick Marcu, membru al Uniunii Cineaştilor din România.

Vor citi poeţii Roxana Baltaru, Dan Cristian Iordache, Florin Dan Prodan şi George Serediuc.

Anul incepe la fel in Sibiu. În cadrul Serilor Artgotice este programata intalnirea Boema sibiană, o întâlnire cu scriitori sibieni, poeţi şi prozatori, o seară anuntata ca „lejeră, flow, relaxată, ca după sărbători”.

Lucrul acesta se intampla in Sibiu marţi, 3 ianuarie, ora 19.00, la Bohemian Flow art&pub, Piaţa Mică nr. 26.
Invitatii serii sunt Silviu Guga, Dan Herciu, Niu Herisanu, Valentin Leahu, Marinela Porumb, George Precup, Calin Samarghitan.

Evenimentul este programat in prima marţi din fiecare lună.

Latter Edit>

Dl. Dan Danila scrie intr-un comentariu legat de volumul „poetic. cerul din delft si alte corpuri romanesti” : „Desigur, cerul din Delft a fost întotdeauna albastru, nu doar la Razvan Tupa… dar ce coincidenţă: există o poezie din 2010 a lui Ronald C. Downie intitulată Beneath Sky Delft iar în poezia ei Through the Square Window din 2009, Sinead Morrissey vorbeşte despre acelaşi cer din Delft… ce mică e lumea câteodată, nu?”
Am simtit nevoia sa raspund unei asemenea lecturi care m-a incantat.

Va scriu sa va multumesc. Ati scos in evidenta niste referinte foarte interesante pentru imaginea facuta celebra de tabloul lui Vermeer. In ce ma priveste cred ca ati ales una dintre cele mai potrivite interpretari pentru sintagma respectiva. Nu imi prea place insa sa fie considerata o „coincidenta”.
Dar, cum nici „influenta” nu este, cel putin nu din sursele pe care le citati, as fi gata oricand sa raspund aluziei elegante pe care o faceti.

Mi-ar fi placut sa imi asum legatura cu cele doua exemple pe care le dati. Macar pentru ca sunt poeti cat se poate de contemporani. Din pacate eu scriu destul de greu si cu multe reveniri si asa se face ca prima forma a poemului din care este luata sintagma pentru titlul volumului meu a aparut in 2009 chiar in februarie. Aveti aici link-ul iar acea prima forma a poemului o gasiti la pagina 39 http://www.primariabarlad.ro/baaadul%20literar/baaadul8.pdf , desigur, pana la varianta din volum s-au mai intamplat schimbari in text una dintre variante fiind publicata pe blogul meu anul trecut.

Totusi acest lucru nu rezolva mare lucru daca ne amintim ca aluzii sau referinte la cerul din tabloul lui Vermeer apar atat intr-un poem din 2004 al lui Transtromer, cat si intr-o scriere ceva mai veche (1996 sa fie?) a lui Howard Nemerov.

In plus, o alta referinta pe care am si recunoscut-o de mai multe ori este dintr-un film din 1990, All the Vermeers in New York. Mai mult, in 2002, poetul Alfred Corn a inclus poemul „Seeing all the Vermeers” in volumul sau Contradictions.

Asta in ce priveste referintele la cerul din Delft pentru ca Vermeer este un motiv recurent de multa vreme pentru poezia contemporana, in 2000 fiind publicat de altfel volumul „In Quiet Light: Poems on Vermeer’s Women” al carui titlu este destul de clar.

Va multumesc asadar pentru ocazia pe care mi-ati dat-o sa imi amintesc de toate aceste puncte pe care s-a sprijinit abordarea mea. Desigur, fara cele scrise de dumneavoastra, sunt sigur ca nici nu se punea problema sa cred ca erau prea multi cititori care sa faca legaturile pe care mi le-ati propus si de care ma bucur atat.
Poate si pentru ca aveti lecturile pe care le aveti, si pentru ca poezia pe care o citim fiecare dintre noi este atat de diferita.

Va multumesc din nou,

Un an nou plin de impliniri va doresc

Referinte februarie 2009 p 39 una din primele forme publicate ale poemului

2 comentarii la „La Suceava anul se incheie cu cenaclu si la fel incepe la Sibiu si o indreptare a referintelor legate de Cerul din Delft domnului Dan Danila”

  1. hutulii n-au nici in clin nici in mineca cu dacii, dealtfel dirjii si respectabilii daci. asa cum nu au nici macar cu cultura lipitza ori a tumulilor carpatici, sa nu mai vb de ce s-a intimplat in zona dupa aceea, in tooot evu mediu si mai ales intre 1774 si 1919. daaar sint cel putin curios si vreau cartea!

    in rest, fain c-ati gasit timpu si resursele pt intilnirea asta, mi-ar fi placut sa fiu pe acolo

    salutari, sucevenilor 😀

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.