Încet, încet începe să se întâmple și a doua parte a traseului de poezie. De data asta este vorba despre o lectură de poezie în Stockholm.
De la serile de primăvară germane am trecut repede la sfârșitul de iarnă despre care nu poți să spui că ar fi aspru, pentru că nu e, dar nici că ar fi blând pentru că și suedezilor le cam îngheață nasurile peste zi cu tot soarele care se întinde pe zăpadă aici.
Până pe 9 aprilie când se va întâmpla seara de la ICR Stockholm m-am întâlnit cu Doina Ioanid, Aura Maru și Alexandru Vakulovski din România și Moldova și cu poeții suedezi Ann Hallström, Linn Hansén, Pär Thörn și Johannes Anyuru să ne traducem poeziile din română în suedeză și invers ajutați de versiunile în engleză pe care le avem pentru textele noastre.
Asta o să se tot întâmple în Biskops Arnö, o insulă în apropiere de Stockholm unde avem ceva de făcut din două în două ore (masa, cafeaua de după amiază, lucratul împreună, lucratul separat.
De întâlnit ne-am întâlnit la Institutul Cultural Român, unde Cato Lein ne-a fotografiat în timp ce Yaroslava, asistenta sa, ne-a arătat în spatele nostru niște lebede se hârjoneau printre porțiunile înghețate de pe Norrstrom.
Un șofer care lăsase în Irak profesia de pilot de avioane de vânătoare ne-a dus apoi până pe insulă unde ne-am cam mirat că am ajuns la timp pentru masă.
Prima seară a venit cu prima lectură, fiecare venind cu câteva texte în română și în engleză ca să știm de unde ne luăm.
Minutul de video de mai jos este din lectura Aurei Maru
As pune intr-un poem, cel putin, daca as scrie poeme, lebedele care se harjonesc printre gheturi si soferul care a lasat in Irak profesia de pilot de avioane de vanatoare.
In fond de ce sa nu inprumutam imaginile care ne convin, cum a facut Shakespeare, mutatis mutandis, pentru a ne crea, cum a zis Marin Preda in Intrusul, „legendele care ne convin”.
OMG, thanks for that, and don’t forget – „The whole art of teaching is only the art of awakening the natural curiosity of young minds for the purpose of satisfying it afterwards..”.