De ani buni, ICR susţine un program de ateliere în cadrul cărora poeţi români şi suedezi traduc poezie folosind limba engleză ca instrument comun. Până acum, în proiect, poezia suedeză a fost reprezentată de Ida Börjel, Kristofer Flensmark, Malte Persson şi Kajsa Sundin (la ediţia I), Cecilia Hansson, Viktor Johansson şi Henrik Nilsson (la ediţia a IIa), Anna Hallberg, Leif Holmstrand, Sofia Stenström şi David Vikgren la (ediţia a IIa) şi Johannes Anyuru, Ann Hallstrom, Linn Hansen şi Par Thorn la ediţia din aprilie 2011.
Pe 27 mai a fost organizată la sala oglinzilor din Uniunea Scriitorilor o ediţie a Institutului Blecher din seria Colonia Poetică, întâlniri dedicate prezentării în România a celor mai recente tendinţe din poezia suedeză.
Ambasadorul Suediei la Bucureşti, Anders Bengtcén a deschis seara vorbind în limba română despre colaborarea pe care instituţia pe care o reprezintă şi Swedish Arts Council o are cu mediul cultural din România.
Fiecare dintre poeţii invitaţi au adus în faţa publicului bucureştean perspective proaspete asupra creativităţii poetice de azi. Kajsa Sundin (n. 1978) a publicat volumul de poezie „Definition” (2007, „Definiţie”), la OEI, unde a şi fost apoi angajată ca redactor al editurii şi al revistei cu acelaşi nume. Împreună cu Linn Hansén a construit grupul-proiect Shark, una dintre cele mai cunoscute creaţii ale acestuia fiind filmul-poem “Bonjur enfance”, făcut în colaborare cu artistul video Orjan Markusson.
Kajsa Sundin a publicat în România, în revista Cuvântul, poemul “Flick”.
Linn Hansén (n. 1983) a debutat în 2008 cu volumul „Ta i trä” („Apucă lemnul”), pentru care a fost nominalizată la Premiul Katapult, decernat de Uniunea Scriitorilor din Suedia. Este redactor la revista literară Glänta şi unul dintre curatorii Festivalului Internaţional de Poezie de la Göteborg – cel mai vechi festival de poezie din Suedia. În 2005 a redactat şi editat, împreună cu poeta Athena Farrokhzad, antologia de poezie suedeză contemporană „Omslag: queer poesi” („Focus: poezia queer”).
Pär Thörn (n. 1977) a debutat în 2002, perioadă în care lucra ca poştaş, cu volumul „Kändisar som jag har delat ut post till” („Vedete cărora le-am dus poşta”). Între timp a mai publicat nouă volume de versuri şi proză, unul dintre acestea constând în sortarea alfabetică a cuvintelor care apar în romanul Camera stacojie de August Strindberg.
A fost unanim remarcat de presă pentru originalitate, principalul cotidian suedez, Dagens Nyheter, numindu-l în 2008 „cel mai important scriitor al Suediei în momentul de faţă”. Varianta în limba română a fragmentului din poezia lui a fost citit la evenimenul de la Uniunea Scriitorilor de actriţa Maria Dinulescu, care a lucrat serios pentru a găsi o formulă potrivită pentru textul experimental propus. Pär Thörn este şi artist performativ iar întâlnirea de la Bucureşti s-a încheiat cu 15 minute în care publicul a putut să îşi facă o impresie despre experimentalismul sonor pe care poetul şi-l asumă.
Afişul şi broşurile evenimentului au fost concepute şi realizate de Ana Toma iar filmările sunt semnate de Victor Potra. Această ediţie a Coloniei Poetice a inclus o discuţie în care subiectele au fost lectura poeziei, relaţia cu tradiţia şi tradiţiile poetice şi experienţele fiecăruia cu diferitele perspective pe care scrisul le deschide asupra creativităţii. Fără să ne dăm seama discuţia a trecut în limba engleză, astfel că poeţii suedezi au putut să fie foarte activi în explicaţii şi lămuriri privind arta fiecăruia dintre ei.
La eveniment a fost prezentată o masivă antologie de poezie contemporană românească, „Om jag inte får tala med någon nu”, care cuprinde selecţii din versurile celor 27 de poeţi invitaţi de ICR Stockholm la Salonul de poezie şi la atelier, tocmai publicată la Stockholm şi a fost anunţată apariţia în curând a unei selecţii din poemele suedeze traduse în cadrul celor patru ateliere de până acum.
Din partea României, în cei patru ani de ateliere au participat Adela Greceanu, Claudiu Komartin, Dan Sociu şi Elena Vlădăreanu (în 2008), Dan Coman, Gabi Eftimie şi Marius Ianuş (la ediţia a IIa), Domnica Drumea, Teodor Dună şi Radu Vancu (în toamna lui 2010), şi Aura Maru, Alexandru Vakulovski şi Răzvan Ţupa (la ediţia din acest an).
