Un poet lanseaza un roman

Editura Cartea Romaneasca anunta pentru vineri, 1 noiembrie, de la ora 18.00, la Libraria Bastilia (Piata Romana nr. 5), din Bucuresti, va avea loc lansarea romanului Urma, de Adrian Alui Gheorghe, disponibil si in editie digitala. Actorul Vasile Muraru va citi un fragment din romanul UrmaUrma nu este cartea unui poet convertit la proza, ci e un roman scris dupa toate regulile genului.

Subiectul e provocator: in inchisoarea de la Aiud, in anii ’60, apar urme suspecte pe zapada dintre pavilioanele intesate cu „politici”. „Se declanseaza o ancheta. Marturiile sint halucinante: sotia unui detinut – desigur, e vrajitoare – isi poseda cu patima sotul, noaptea, in celula, calugarul Daniil, mort cu un an in urma, si Maica Domnului vin sa aline suferintele „banditilor”. Ancheta se impotmoleste, amenintarile curg de la Centru. Trebuie gasit vinovatul si cum cazul depaseste granitele realitatii, acesta nu poate fi decit magicianul care preface apa in vodca, descuie orice usa, smulge cu puterea gindului hainele gardienilor: detinutul Gurii Lovin. Din acest moment, lucrurile scapa de sub control, comandantul isi pierde mintile, iar finalul devine un nou inceput” se arata intr-un comunicat al editurii.

 Adrian Alui Gheorghe marturisea: „Am scris Urma dintr-o respiratie, in trei, patru saptamini, dupa ce am purtat in minte subiectul vreo doi ani. E o poveste care intra in intimitatea teribilei inchisori de la Aiud, in anul 1960, un an de virf al torturii din perioada comunista. Paradoxal, drama aluneca in comedie, risul amar incearca sa exorcizeze acea lume demonizata.”

 Adrian Alui Gheorghe s-a nascut la 6 iulie 1958, in Grumazesti, jud. Neamt. Absolvent al Facultatii de Filologie din cadrul Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, specializarea Limba romana-Limba latina; Doctor in Filologie din anul 2004 cu teza Tinerete fara batrinete si sentimentul tragic al timpului (Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi); Meritul Cultural in grad de Ofiter, grad A, in anul 2010; Cetatean de onoare al municipiului Piatra Neamt din anul 2005. Membru al Uniunii Scriitorilor din Romania.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.