Concursurile de poezie rezervate autorilor care nu au apucat să debuteze cu volum personal sunt răspândite în toată ţara. Vă propunem o trecere în revistă a câtorva dintre aceste evenimente. Evident, de la un an la altul, importanţa oricărui concurs se poate schimba, componenţa juriului şi calitatea poeziei premiante jucând un rol important în variaţiile acestei adevărate burse creative. Indiferent că este vorba despre concursuri locale ori despre festivaluri cu impact naţional, în ultimii ani, aceste evenimente au format o nouă serie de autori, ajutându-i să se întâlnească şi să îşi definească poezia.
Enumerarea de mai jos a reţinut doar o parte dintre concursurile care oferă o şansă poeţilor care nu au reuşit încă să publice un volum, dar pentru o definire mai exactă a acestei zone a peisajului literar, aşteptăm comentariile dumneavoastră. La ce concursuri aţi participat (fie în calitate de concurent, membru al juriului sau spectator) şi ce impresie v-a făcut.
Vă invităm astfel să stabilim câteva categorii de concursuri în funcţie de părerile pe care le aveţi în calitate de participanţi.
Aceasta fiind o invitaţie la dezbatere, sunt bine-venite propunerile de completare a listei noastre cu precizarea că vă solicităm şi o minimă argumentare a propunerilor pe care le veţi face.
Alba– Din 2010 are loc şi concursului naţional de poezie „Nicolae Drăgan” la Căminul Cultural din Galda de Jos (jud Alba). Juriul festivalului a fost prezidat de preşedintele Uniunii Scriitorilor Filiala Alba – Hunedoara, Aurel Pantea, şi format din ceilalţi membri Ion Buzaşi, Florian Copcea, Paula Romanescu şi Ion Moldovan. În 2011au participat cu creaţii 86 de concurenţi din România, dar şi din Canada, Italia şi Anglia. A putut să se înscrie orice persoană, indiferent de vârstă, care nu este membru al Uniunii Scriitorilor din România. Fiecare a trimis câte 5 poezii nepublicate însoţite de un motto.
Bacău– Concursul naţional de creație literară (poezie și proză) „Nora Iuga” a fost iniţiat de Centrul de Experiente Pedagogice si Culturale din Oneşti. În 2011, juriul festivalului a fost prezidat de Nora Iuga şi alături de aceasta, textele le-au judecat Octavian Soviany, Miruna Vlada, Moni Stănilă, George Chiriac și Gabriela Girmarcea.
Botoşani – Concursul național de poezie și interpretare critică „Porni Luceafărul” are loc în luna 11 iunie la Botoșani. Concursul este organizat de Gellu Dorian, iar din juriu fac parte atât scriitori locali, cât și alte colțuri ale țării. La ultima ediţie erau trei secțiuni: carte publicată (la care se acordau două premii, „Horaţiu Ioan Laşcu” al Filialei Iaşi a USR şi unul al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova), volum în manuscris (premiul constând doar în publicarea volumului de către editurile Junimea sau Convorbiri literare) și eseu critic despre opera eminesciană. Mai multe informaţii se pot obţine de la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani.
Bucureşti – În ultimii doi ani a fost activ şi concursul „Incubatorul de condeie” organizat de Fundația pentru Tineret DANUBIUS și d’Avid Boutique sub sigla proiectului AdLittera. Potrivit regulamentului, evenimentul cuprinde 4 etape: înscrierea în concurs, ateliere, premiere şi tabără de creaţie. Anul trecut, au fost înregistrate 76 de aplicaţii la categoria poezie.
Bucureşti şi online – Din 2002, în cadrul Festivalului „Licart” există o secţiune dedicată poeziei. În fiecare lună se face online o preselecţie a poemelor trimise. „În ediţiile anterioare din Marele Juriu au făcut parte scriitori şi critici literari de marcă ai momentului printre care: Alexandru Cistelecan (critic litera), Dan C. Mihăilescu (critic literar), Ioan Es. Pop (poet), Mircea Dinescu (poet), Şerban Foarţă (poet), Răzvan Ţupa (poet), Gelu Vlaşin (poet), Simona Popescu (poet), Adrian Păunescu (poet), Tudor Gheorghe (cântăreţ, compozitor şi actor) şi George Ţărnea (poet)” spun organizatorii. La concurs pot participa doar liceeni care sunt înscrişi într-o instituţie de învăţământ preuniversitar acreditată, în clasele IX-XII.
Caras-Severin – Concursului de poezie „Sub semnul de taină – George Suru” de la Caransebeş este organizat de Casa Municipală de Cultură cu susţinerea Primăriei şi a Consiliului Local. Concursul se organizează în municipiul Caransebeş în semn de recunoaştere a operei scriitoriceşti şi a contribuţiei poetului George Suru (16.02.1940 – 30.05.1979) la viaţa culturală a oraşului de pe Timiş, cât şi pentru promovarea şi afirmarea unor talente literare de perspectivă. La concurs pot participa creatori din toată ţara, fără limită de vârstă, care nu au publicat în volum. Concurenţii trimit, pentru concurs, un număr de maximum 10 creaţii originale, obligatoriu editate la PC, sau dactilografiate, în 3 exemplare. Anul trecut, concursul a ajuns la ediţia XVII şi afost organizat în luna aprilie. La cea mai recentă ediţie, din juriul concursului făceau parte Liubiţa Raichici, Gheorghe Secheşan, Nicolae Borlovan şi Ioan Jorz.
Craiova – Concursul de poezie „Traian Demetrescu” are loc în luna octombrie în Craiova la Casa de Cultură „Traian Demetrescu”. Cea mai recentă ediţie (a 33-a) a fost realizată sub egida Consiliului Local şi a Primăriei municipiului Craiova de către Casa de Cultură „Traian Demetrescu” şi revista „Mozaicul”. Erau invitaţi să participe creatori care nu sunt membri ai Uniunii Scriitorilor din România ori ai altor asociaţii de scriitori şi care nu publicaseră un volum individual de poezie. Lucrările pentru concurs constau în grupaje de cinci-şapte poezii, redactate (dactilografiate) în câte trei exemplare. În ultimii ani președintele juriului a fost Nicolae Coande.
Dâmboviţa – Concursul de poezie „Constantin Virgil Bănescu” are loc la Târgovişte în luna mai în cadrul zilelor „Constantin Virgil Bănescu”. La concurs pot participa autori care nu au depăşit vârsta de 30 de ani, nu au debutat editorial și nu sunt membri ai Uniunii Scriitorilor sau nu au obţinut Marele Premiu la ediţiile precedente ale concursului. Participanţii erau invitaţi să trimită poeme pe adresa Grupului Şcolar „Voievodul Mircea”.
Galaţi – Concursul de Poezie Costache Conachi la Casa de Cultură a municipiului Tecuci în zilele de 29-30 septembrie 2011. Pot participa tineri creatori de poezie în vârstă de până la 35 de ani, care nu au publicat în volum. Concurenţii au fost invitaţi să trimită un număr de zece poezii în câte cinci exemplare, care vor purta fiecare, acelaşi moto de identificare. Potrivit comunicatului oficial de anul trecut, lucrările sunt apreciate de un juriu, constituit din personalităţi ale criticii literare romaneşti şi ale vieţii culturale locale.
Gorj – Premiul Naţional de Poezie “Tudor Arghezi” s-a desfăşurat în ultimii ani mai întâi la Târgu-Jiu, apoi la Târgu-Cărbuneşti, în județul Gorj, în luna mai. Concursul este realizat cu sprijinul Uniunii Scriitorilor, iar lucrările sunt apreciate de un juriu, constituit din personalităţi ale criticii literare romaneşti și scriitori contemporani. În cadrul festivalului se acordă premiile „Tudor Arghezi” Opera Omnia și Opera Prima, ultima dară în valoare de 5000 lei, respectiv 1000 lei.
Autorii nedebutaţi pot participa la concursurile “Cuvinte potrivite” pentru un volum de poezie în manuscris (maxim 100 pagini), deschis autorilor români nedebutaţi, având vârsta maximă de 47 ani, în valoare de 1000 lei și “Bilete de papagal” pentru un grupaj de minim 10 poezii dactilografiate, într-un singur exemplar, secțiune la care se acordă trei premii în valoare de 800 lei, 700 lei, respectiv 600 lei. Organizatorii îşi rezervă dreptul de a publica în „Bilete de papagal” unele lucrări prezentate în concurs, fără să acorde drepturi de autor. Informaţii suplimentare la: Centrul jud. pentru Conservarea și Promovarea Culturii
Iaşi – Festivalul-concurs de poezie „Ioanid Romanescu” are loc în comuna Aroneanu (Iași), în luna iulie. La concurs pot participa tinerii scriitori până în 30 de ani, care nu au debutat încă în volum și implicit nu sunt membri ai Uniunii Scriitorilor. Festivitatea de premiere a fost programată în 2011 în cadrul sărbătorilor dedicate zilelor comunei Aroneanu, la Căminul Cultural Aron- Vodă.
Maramureş – În 2010, întrerupere de câţiva ani, cauzată de probleme pecuniare, s-a relansat concursul naţional de poezie “Vasile Lucaciu” ajuns la a XVII-a ediţie. Evenimentul s-a petrecut în luna noiembrie la Cicârlău iar din juriul festivalului, prezidat de Irina Petraş, au făcut parte George Vulturescu, Olimpiu Nuşfelean, Lucian Scurtu, Daniel Sãuca, Gheorghe Glodeanu, Ioan Pavel Azap şi Andrei Doboş.
Prahova– Concursul literar „Agatha Bacovia” are loc la Mizil și este deschis tuturor scriitorilor, indiferent de vârsta pe care aceștia o au sau apartenenţă la Uniunea Scriitorilor, indiferent dacă au publicat sau nu. Juriul, prezidat de Eugen Simion, a fost format la cea mai recentă ediţie din 5 membri ai Uniunii Scriitorilor din România, iar câştigătorii vor fi anunţaţi din timp despre data desfăşurării festivităţii de premiere.
Prahova – În 2011 concursul naţional de poezie pentru liceeni “Iulia Hasdeu” a ajuns la ediţia IX. Casa de Cultură „I.L. Caragiale” a Municipiului Ploieşti i-a invitat pe liceeni de pe tot cuprinsul ţării să participe la Concursului Naţional de Poezie care s-a desfăşurat în luna noiembrie la Muzeul Memorial “B. P. Hasdeu”.
Sibiu – Premiile Naţionale Mircea Ivănescu au fost lansate anul trecut la Sibiu, incluzând acordarea unui premiu pentru manuscris (Premiul Mopete pentru manuscris). Regulamentul menţiona că pot participa scriitori nedebutaţi în volum, indiferent de vîrstă şi fără restricţii de apartenenţă la uniuni de creaţie sau alte organizaţii. Concurenţii vor trimite între 20 şi 30 de poeme, culese cu diacritice, cu caractere Times New Roman, corp minim 12. Grupajul va fi trimis prin e-mail la adresa artgothica.sibiu@gmail.com, până la data de 1 mai 2012, de pe orice e-mail care nu conţine numele real al autorului.
Suceava – Concursul de poezie „Nicolae Labiş” la Suceava şi Mălini în luna septembrie este oranizat de Consiliul Judeţean Suceava, Centrul Cultural Bucovina. Potrivit comunicatului care anunţa cea mai recentă ediţie, evenimentul îşi propune să descopere, să sprijine şi să promoveze noi şi autentice talente în rândul tinerilor creatori de poezie. La concurs pot participa autori care nu au depăşit vârsta de 30 de ani, nu sunt membri ai Uniunii Scriitorilor, nu au debutat editorial şi nu au obţinut Marele Premiu la ediţiile precedente ale concursului.
Târgovişte – Concursul Moştenirea Văcăreştilor la Târgovişte, cea mai recentă ediţie având loc în luna noiembrie. Juriul naţional, potrivit comunicatului oficial de anul trecut, este alcătuit din personalităţi recunoscute ale vieţii cultural-literare naţionale. Evenimentul este organizat de Consiliul Judeţean Dâmboviţa, Centrul Judeţean de Cultură Dâmboviţa, Biblioteca Judeţeană „I. H. Rădulescu”, Complexul Naţional Muzeal „Curtea Domnească”, Casa de Cultură a municipiului Târgovişte „I. Gh.Vasiliu”, Teatrul pentru Copii şi Tineret „Mihai Popescu” Târgovişte, Societatea Scriitorilor Târgovişteni, Universitatea „Valahia”.
Timiş – Concursul literar studențesc „Pavel Dan” include o secţiune de poezie. Anul trecut a avut loc a XIV-a ediţie. Este organizat de către Casa de Cultura a Studenților şi este adresat studenţilor, masteranzilor şi elevilor de gimnaziu, care nu au debutat în volum și implicit nu sunt membri ai Uniunii Scriitorilor. Participanţilor li se cereau maxim 10 pagini „(ce e mai mult se descalifică)”. Anul trecut textele erau cerute în trei exemplare, redactat în Word, Times New Roman, caractere de 12.
Vâlcea – Festivalul Naţional „George Ţărnea” în luna noiembrie la Râmnicu Vâlcea. Anul trecut (2011), ediţia a V-a a evenimentului a fost organizată de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Vâlcea în parteneriat cu Editura “Petras” şi Cotidianul “Viaţa Vâlcii”. La concursul de creaţie sunt invitaţi să participe poeţi din întreaga ţară care nu au debutat încă în volum. Vârsta maximă era 35 de ani.
Nota: selecţia de mai sus este numai o prezentare iar calitatea ei este strict orientativă. Cei care doresc să participe la concursuri sunt rugaţi să se informeze cu privire la datele de depunere a poemelor pentru fiecare concurs în parte.